Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

O Κερκυραίος Ξενοφών Ραράκος μας ξεναγεί στην δική του Κέρκυρα - ''Κέρκυρα με το Ποντικονήσι και τα καντούνια τα στενά'' - Όχι ακριβώς - Πλήρης οδηγός! (φωτό)

Κάθε φορά που η σκέψη μου πλανιέται στο νησί, μια γλυκιά νοσταλγία και ένας παραπονιάρικος θυμός με κατακλύζουν. «Η Κέρκυρα με το Ποντικονήσι και τα καντούνια τα στενά» δεν είναι ακριβώς το δικό μου νησί. Το χαριτωμένο αυτό τραγούδι αφορά μάλλον τους μαθητές της πενταήμερης εκδρομής και όσους επισκέπτες αισθάνονται ανάλογα. Η δική μου Κέρκυρα δεν είναι μόνο αυτό που προτείνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία, είναι ένας κήπος μαγικός, που αποκαλύπτεται μόνο αν αφεθείς με όλες σου τις αισθήσεις. Εκτός εποχής, για παράδειγμα, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, άγνωστο στους περισσότερους Ελληνες.
Το Βυζάντιο άφησε το αποτύπωμά του πιότερο και από τη Βενετία στο κύτταρο του Κερκυραίου. Για την αισθητική της Κέρκυρας έχουν γραφτεί πολλά. Η παλέτα των χρωμάτων είναι μοναδική. Η ώχρα, το κόκκινο και το λουλακί μπλέκονται και, ανάλογα με την εποχή, αλλάζουν τόνους και διάθεση με μαέστρο σε αυτήν τη χρωματική συμφωνία την υγρασία. kathimerini.gr

Τα πάντα είναι πολυτονικά και σύνθετα. Οταν αναφέρομαι στο νησί, βλέπω τις μουσικές του και ακούω τις εικόνες του. Ξεχνιέμαι με φίλους κάτω από το κτίριο της Φιλαρμονικής, της παλαιάς, της Κόκκινής μου, ακούγοντας τις πρόβες των πνευστών. Παρεκκλίνω από την πορεία μου για να περάσω και από την άλλη, την Μπλε μου, τη «Μάντζαρος», για να πάρω και από εκεί μια «τζούρα» από φλάουτο. Στη νέα φιλαρμονική, την «Καποδίστρια», θα πάω το βράδυ, στη συναυλία που θα δώσουν στη σκαλινάδα των Αγίων Πατέρων.
Πάντα έλεγα σε φίλους που ήθελαν να επισκεφτούν το νησί να επιδιώξουν να χαθούν μέσα στα στενά του Καμπιέλου, στο Μαντούκι, στη Γαρίτσα ή ακόμη και στα χωριά, που από μόνα τους μπορούν να αποτελούν προορισμό ενός ταξιδιού. Μοναδικά το Λιστόν, η Σπιανάδα, το Αχίλλειο, αλλά η πραγματική ομορφιά είναι σε αυτό που ανακαλύπτεις ξαφνικά όταν περιδιαβαίνεις τα καντούνια. Οι μικρές πλατείες όπως η Αγία Ελένη, η Κρεμαστή, των Ταξιαρχών, τις οποίες θα ανακαλύψεις, θα σε μαγέψουν με την αρχιτεκτονική και την πολυμορφία τους. Αυτό όμως που είναι μοναδικό είναι ο μικρόκοσμός τους. Οι ήχοι της καθημερινότητας των κατοίκων και τα τραγούδια τους που ηχούν σε τόνο allegro ma non troppo - εδώ τα ρεμπέτικα και τα ελαφρολαΐκά τα τραγουδάνε σε τετραφωνία με βιμπράτα και κολορατούρες.
Tο τσαντσαμίνι, οι γαρδένιες, o βασιλικός και η αρμπαρόριζα από τις γλάστρες που κρέμονται από τα παράθυρα δημιουργούν μεθυστική ατμόσφαιρα. Στα καντούνια, ειδικά τις Κυριακές, όταν σιγοτσιγαρίζεται στους νταβάδες το κρεμμύδι της παστιτσάδας με τη δάφνη, την κανέλα και το γαρίφαλο, η μία κουζίνα συναγωνίζεται την άλλη σε μυρωδιές και αρώματα.
Με όλα τούτα με έπιασε μια λιγούρα. Λιμπίστηκα εκείνη τη σουπιά με το κρεμμύδι και το ντόπιο ξίδι, το ολόφρεσκο μαριδάκι και το αξεπέραστο μπουρδέτο με τη φρέσκια σκορπίνα που τρώμε μέχρι σκασμού στην ταβέρνα «Σφήνα» του Σπύρου στο Μαντούκι μου. Συνταγές που, για να πετύχουν, θέλουν αγάπη και μία πρέζα αλάτι χοντρό από το χέρι τση μάμας. Οποιος προτιμά το κρέας, ας ρωτήσει την κυρα-Γεωργία στην ψησταριά του Μπέκιουν, επίσης στο Μαντούκι. Εκεί δεν έχει τσαλίμια και σουσουδιές? αν σας πει να πάρετε μπριζόλα γάλακτος, αυτήν θα πάρετε.
Στην Παλιά Πόλη επικρατούν τα ιταλικά με κορυφαία το «Λα Φαμίλια», το «Μπασίλικο» και το «Ντελ Σόλε». Στα Μουράγια η θέα είναι μοναδική. Τα βουνά της Ηπείρου και η κορυφογραμμή του Παντοκράτορα περικλείουν σε μια πρασινογάλαζη λίμνη όλη τη φινέτσα του Ιονίου. Εκεί είναι η «Βεράντα» με την εκπληκτική ντόπια κουζίνα και τα φρέσκα λαχανικά από τον κήπο του Γιάννη. Εκτός πόλης, στο χωριό Δουκάδες, ο «Δούκας» έχει το ωραιότερο νούμπουλο και τον καλύτερο κόκορα παστιτσάδο, που είναι για πολλά αστέρια. Βορειότερα, στην παραλία της Αχαράβης, το «Μαΐστρο» της Βάσως είναι σταθερή αξία για ένα λουκούλλειο γεύμα με φρέσκα θαλασσινά και όχι μόνο. Λίγο πιο πέρα συναντάμε τον «Αφρό». Εδώ η διάθεση, το μπρίο και το χιούμορ της Αντζελας θα σε οδηγήσουν σε μια γαστριμαργική περιπέτεια: ή θα σε στείλει να καθαρίζεις αχινούς ή θα σε καλέσει να μαγειρέψεις στην κουζίνα τις δικές σου συνταγές.

Ωρα για παραλία. Σε όλα τα Ιόνια νησιά οι δυτικές παραλίες που βρέχονται από την Αδριατική είναι αμμουδερές και μεγάλες. Η Γλυφάδα, ο Αη Γόρδης, ο Κοντογυαλός, ο Αη Γιώργης των Πάγων, αλλά και των Αργυράδων, και πλήθος άλλες μαζεύουν πολύ κόσμο, και ειδικά τον Αύγουστο είναι η χαρά του νεαρόκοσμου που γεμίζει τα μπαράκια και τα εστιατόρια. Ομως, η Κέρκυρα έχει και εναλλακτικές: η απέραντη παραλία του Ισσου στο Χαλικούνα με τους τεράστιους αμμόλοφους που θυμίζουν Σαχάρα, αλλά και με διάσπαρτους κέδρους για σκιά, όπου μπορείς να απολαύσεις τα γαλανά νερά χωρίς πολυκοσμία και φασαρία.
Για τελευταία άφησα την παραλία που θεωρώ ότι είναι πάνω από όλες: τη Μυρτιώτισσα. Τα καλύτερα καλοκαίρια της εφηβείας μας τα περάσαμε εδώ. Το απότομα κομμένο αργιλώδες βουνό, τα πεύκα που αιωρούνται στον γκρεμό, η μυρωδιά από τις μυρτιές, το μοναστήρι της Παναγιάς στην άκρη και τα κρυστάλλινα νερά δημιουργούν ένα τοπίο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά. Εκεί η φύση έπαιξε την τελευταία της ζαριά και έφερε εξάρες.
Θέλω να γράψω και άλλα. Πολλά. Αλλά ίσως δεν πρέπει. Η Κέρκυρα η δική μου πολλές φορές με πίκρανε, αλλά ποτέ δεν με πρόδωσε. Κάθε φορά ανακαλύπτω κάτι που με κάνει να θέλω να ξαναγυρίσω, γιατί ξέρω ότι ακόμη έχει και άλλα να μου πει και απλόχερα να δώσει…
ΥΓ.: Ευχαριστώ τον Ακη Χειρδάρη, ο οποίος οδήγησε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Με αεροπλάνο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθημερινές πτήσεις της Olympic Air (Τ/801.801.0101, www.olympicair.com) και της Aegean (Τ/801.112.0000, www.aegeanair.gr).
Αν αποφασίσετε να πάτε οδικώς, πρέπει να διανύσετε 441 χλμ. μέχρι την Ηγουμενίτσα, απ' όπου υπάρχουν αρκετά δρομολόγια για την Κέρκυρα. Το ταξίδι διαρκεί μιάμιση ώρα.
ΔΙΑΜΟΝΗ
City Marina Hotel. Ενα city hotel στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, με 54 δωμάτια κλασικών γραμμών και γήινων χρωμάτων, που προσφέρουν θέα στο Ιόνιο πέλαγος και στα ιστορικά κτίρια της πόλης. Δονζελότ 15, Κέρκυρα, Τ/26610-39.505, www.citymarina.gr. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούλιο, από 80 τον Αύγουστο.
Cavalieri Hotel. Μέσα στο βενετσιάνικο σκηνικό της κερκυραϊκής πόλης, το αρχοντικό του 17ου αιώνα έχει κάτι από Ελλάδα, από Βενετία και λίγο από Γαλλία. Ασπρόμαυρα πατώματα, καρέκλες τύπου Λουδοβίκου, ξύλινα έπιπλα και μια ταράτσα με πιάτο όλο το Ιόνιο και την πλατεία Εσπλανάδα.
Info: Καποδιστρίου 4, Κέρκυρα, Τ/26610-39.041, www.cavalieri-hotel-corfu-town.com. Από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούλιο, από 100 τον Αύγουστο.
Bella Venezia. To νεοκλασικό κτίριο έχει μακρά ιστορία: από αρχοντικό επιφανούς οικογένειας, κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος και από Λύκειο Θηλέων Κέρκυρας, ξενοδοχείο. Tο Bella Venezia προσφέρει 30 δωμάτια και μία σουίτα, διακοσμημένα με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου: σιδερένια κρεβάτια, βαριές κουρτίνες, λουστραρισμένα ξύλινα πατώματα. Ενα πιάνο στο κλασικά διακοσμημένο μπαρ, ένα παλιό γραμμόφωνο και ένα μεγάλο σκάκι στην εσωτερική ανθισμένη αυλή.
Info: Ν. Ζαμπέλη 4, Κέρκυρα, Τ/26610-46.500, www.bellaveneziahotel.com. Από 105 έως120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Fundana Villas. Η βενετσιάνικη βίλα του 17ου αιώνα περιστοιχίζεται από μεγάλους κήπους γεμάτους με ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια, αμυγδαλιές και μπουκαμβίλιες. Τα τρία στούντιο, οι επτά βίλες και οι δύο σουίτες διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με καμαρωτές πόρτες και ξύλινα δοκάρια στο ταβάνι.
Info: 15ο χλμ. Εθνικής Παλαιοκαστρίτσας, Τ/26630-22.532, www.fundanavillas.com. Από 54 ευρώ το δίκλινο μέχρι τις 21/7, 85 ευρώ για το υπόλοιπο καλοκαίρι.
Horizon Hotel. Ακριβώς απέναντι από τη θάλασσα, το ξενοδοχείο προσφέρει ησυχία, ηρεμία και φιλικό σέρβις. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα σε μοντέρνες, λιτές γραμμές, ενώ υπάρχει και πισίνα, εστιατόριο και μπαρ.
Info: Αρίλλας, Τ/26630-51.780, www.horizon-hotel.gr. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Zephyros Hotel. Το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το ξενοδοχείο χτίστηκε το 1934 και πρωτολειτούργησε το 1935. Καθένα από τα έντεκα δωμάτια έχει ρομαντική ατμόσφαιρα παλιάς εποχής, με παλ χρώματα και μοναδική κομψότητα.
Info: Παλαιοκαστρίτσα, Τ/26630-41.244, www.hotel-zefiros.gr. Από 85 ευρώ το δίκλινο με πρωινό για Ιούλιο.
ΦΑΓΗΤΟ
• Μουράγια. Παραδοσιακή ελληνική και κερκυραϊκή κουζίνα προσφέρουν τα Μουράγια, με ντόπια υλικά και παλιές συνταγές. Η παστιτσάδα και το σοφρίτο είναι σπεσιαλιτέ, ενώ, αν πετύχετε ως πιάτο ημέρας τον μπακαλιάρο μπιάνκο, μην το χάσετε! Σερβίρονται επίσης κρεατικά της ώρας και φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα.
Info: Αρσενίου 15-17, Κέρκυρα, Τ/26610-33.815, 13 - 17 ευρώ το άτομο.
• La Famiglia. Δροσερές σαλάτες, παραδοσιακές πίτες ημέρας (πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα) και εξαιρετικές μακαρονάδες. Η σπεσιαλιτέ είναι η Polla rolo, με στήθος κοτόπουλου, μαυροδάφνη, φασκόμηλο και κρέμα γάλακτος, ενώ ζουμερά και τρυφερά είναι τα σκαλοπίνι κοτόπουλο με βούτυρο και λεμόνι. Στο τέλος παραγγείλτε ένα από τα χειροποίητα γλυκά: τσιζκέικ, κέικ σοκολάτας ή πανακότα.
Info: Αρλιώτη 16, Κέρκυρα, Τ/26610-30.270, 20 - 25 το άτομο
• Basilico. Μεσογειακή κουζίνα, όπου κυριαρχούν τα ιταλικά πιάτα, όπως η πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο και τα ζυμαρικά (δοκιμάστε τις πένες τρικολόρε με κοτόπουλο, σπανάκι, παρμεζάνα και κρέμα). Φιλέτο μπακαλιάρου με σος αγιόλι, ψαρονέφρι με κρούστα από σουσάμι και μπιφτεκάκια δυόσμου με σάλτσα μανιταριών είναι μερικές ακόμη από τις επιλογές.
Info: Αγίου Βασιλείου 34, Κέρκυρα, Τ/26610-41.102, 15 - 22 ευρώ
• Del Sole. Μια αυθεντική ιταλική τρατορία με οικογενειακή ατμόσφαιρα θα βρείτε στο κέντρο της πόλης. Φημισμένα είναι τα ριζότο, ειδικά αυτό με καραβίδες, αλλά και άλλες ιταλικές νοστιμιές, όπως τα χειροποίητα ζυμαρικά και τα καρπάτσιο.
Info: Γκύλφορδ 17, Κέρκυρα, Τ/26610-32.411, 25 - 30 ευρώ το άτομο
• Δούκας. Παραδοσιακό κερκυραϊκό φαγητό στα καλύτερά του θα βρείτε στο χωριό Δουκάδες, 20 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης. Σουφρίτο, κόκορας παστιτσάδα, μπουρδέτο, στιφάδο κουνέλι αλλά και ψητά της ώρας και άλλες νοστιμιές, όπως νοστιμότατη φέτα, παραγωγής των ιδιοκτητών, και νούμπουλο (τοπικό αλλαντικό από χοιρινό κόντρα φιλέτο, περασμένο σε έντερο και καπνιστό με πολλά μυρωδικά).
Info: Δουκάδες, Τ/26630-41.982, 15 - 20 ευρώ το άτομο.
TIPS
 Το Μικρό Καφέ στο κέντρο της πόλης σκορπίζει τα τραπέζια του στα καντούνια και γίνεται το ιδανικό σημείο για καφέ και κουβέντα. Χαριτωμένο και με καλλιτεχνική ατμόσφαιρα (θα δείτε πολλές αφίσες για πολιτιστικά γεγονότα), το καφέ αποτελεί σημείο συνάντησης ντόπιων και φοιτητών.
Info: Ν. Θεοτόκη και Θ. Κοτάρδου 42, Τ/26610-31.009
 Είναι δροσιστική, αλλά δεν φουσκώνει. Κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος και αφρίζει, αλλά δεν έχει ανθρακικό. Η τσιτσιμπίρα παράγεται στην Κέρκυρα από τον 19ο αιώνα, με κύρια συστατικά το τζίντζερ, το φρέσκο λεμόνι, τη ζάχαρη και το νερό. Θα τη γευτείτε σε καφέ στην πόλη, αλλά μπορείτε να επισκεφτείτε και τη μικρή επιχείρηση όπου παράγεται, στο χωριό Καλαφατιώνες (Τ/26610-33.213).
 Οι περισσότερες παραλίες του νησιού βρίσκονται στο δυτικό μέρος. Ο Αγιος Γεώργιος, ο Αγιος Γόρδιος και ο Αγιος Στέφανος είναι οργανωμένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Στην Αχαράβη, τη Γλυφάδα και τη Δασιά ο κόσμος είναι αρκετός, κυρίως τον Αύγουστο, ενώ πιο ήσυχα είναι στις παραλίες Ερμονες και Πέλεκα. Μη χάσετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά στους Περουλάδες και στον Κάβο.
ΠΗΓΗ:http://www.eirinika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :