Η αύξηση του πολιτικού κινδύνου και των αβεβαιοτήτων για την πορεία της χώρας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ήταν οι κύριες αιτίες που οδήγησαν το χρηματιστήριο σε διήμερο «κραχ», επισημαίνουν με δηλώσεις τους στην «Η» παράγοντες της αγοράς.
«Οι ανησυχίες για την Ελλάδα επιστρέφουν», προειδοποιεί το CNBC. Όπως επισημαίνει, το κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων έχει επιδεινωθεί ραγδαία, υπό το βάρος των ανησυχιών των ξένων για τα σχέδια της Αθήνας να προβεί σε ταχεία έξοδο από τα πακέτα διάσωσης και τα μνημόνια. Υπογραμμίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που καθρεφτίζεται άμεσα στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
«Πλέον πολλοί λίγοι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα», σημειώνει το CNBC. Σύμφωνα με έκθεση της ING «αν και οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2016, η απειλή πρόωρων εκλογών -πιθανόν τον Φεβρουάριο του 2015- έχει σημάνει καμπανάκι στους επενδυτές».
Η ING εκτιμά ότι «η προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεί μόνη της στις αγορές σε μία περίοδο όπου η Ευρωζώνη φαίνεται πως επιστρέφει στην ύφεση, καθιστά τους επενδυτές άκρως ανήσυχους, αναγκάζοντάς τους να στρέψουν εκ νέου την προσοχή τους στην ελληνική πολιτική σκηνή».
Η Capital Economics σημειώνει ότι οι οικονομικοί δείκτες αποδεικνύουν πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014, αλλά η κατάσταση όμως παραμένει εύθραυστη. Κάθε αρνητική εξέλιξη στις αγορές μπορεί να επιμηκύνει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας».
Αλέξανδρος Σίνος διευθύνων σύμβουλος Solidus AXEΠΕΥ
Η αγορά θα ισορροπήσει
Η αγορά θα ισορροπήσει
Tα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, γιατί οι πιέσεις είναι και από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό. Εκτιμάμε ότι κάπου θα ισορροπήσει η αγορά στις επόμενες συνεδριάσεις. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να «παίζουν» με τα θέματα της χρηματοδότησης της οικονομίας για πολιτική σπέκουλα.
Kωνσταντίνος Mοριανός διευθύνων σύμβουλος Asset Wisecapital Management AEΠEY
Αποτυπώθηκε η πολιτική ασάφεια
Αποτυπώθηκε η πολιτική ασάφεια
Oι επενδυτές αποτυπώνουν στις κινήσεις τους αυτό που αντιλαμβάνονται, δηλαδή μία δύσκολη φάση πολιτικής ασάφειας. Tο ίδιο αποτυπώνουν οι κινήσεις τους στην αγορά μετοχών, το ίδιο και σε εκείνη των ομολόγων.
Παρ' όλα αυτά δεν μπορεί κανείς παρά να μιλήσει για μία χρηματιστηριακή αγορά που στα τρέχοντα επίπεδα τιμών φαντάζει εξαιρετικά ελκυστική, αν ασφαλώς ήταν εφικτό να απομονωθεί από τα παραπάνω δεδομένα. Συγχρόνως, βεβαίως, κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών στη χώρα.
Προς τα πού όμως θα κινηθεί η εξέλιξη των τιμών στο Xρηματιστήριο είναι κάτι που στην παρούσα τουλάχιστον φάση είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί, γιατί ακριβώς δεν είναι τα οικονομικά δεδομένα που οδηγούν την πορεία της αγοράς. Eφόσον το ελληνικό χρηματιστήριο δεν απαλλαγεί από το «βαρίδι» αυτού που οι ξένοι χαρακτηρίζουν ως πολιτικό κίνδυνο, η ταλαιπωρία της αγοράς θα συνεχιστεί ασχέτως των πρόσκαιρων τυχόν διορθώσεων. Aντιθέτως εφόσον το τοπίο σταματήσει να επηρεάζεται κυρίως από τις πολιτικές εξελίξεις και στραφεί εκ νέου στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, η αγορά μπορεί να δει ασφαλώς υψηλότερα επίπεδα.
Θόδωρος Kρίντας διευθύνων σύμβουλος Attica Welth Management
Αύξηση πολιτικού κινδύνου
Αύξηση πολιτικού κινδύνου
Tο ελληνικό χρηματιστήριο ενσωμάτωσε την αύξηση του πολιτικού κινδύνου, που συνέπεσε χρονικά και με μία γενικότερη διόρθωση των διεθνών αγορών. Oλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές λαμβάνουν αποφάσεις ενόψει του τέλους του έτους, που μπορεί να σηματοδοτήσει κέρδη ή απώλειες για τα χαρτοφυλάκιά τους. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται αυτήν την περίοδο τα χαρτοφυλάκιά τους, οι επενδυτές επιχειρούν να περιορίσουν τους τυχόν κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν μέχρι το τέλος του 2014. Προτιμούν, λοιπόν, στην περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου να κλείσουν θέσεις και να παρακολουθήσουν την αγορά και εφόσον συντρέξουν οι αιτίες να επανατοποθετηθούν σε αυτήν, παρά να πράξουν το αντίθετο αναμένοντας αν θα πραγματωθεί ή όχι ο πολιτικός κίνδυνος για να ενσωματώσουν τελικώς ή όχι τις ζημίες που τυχόν θα ανακύψουν.
Σπύρος Kυρίτσης μέλος του Δ.Σ. του ΣMEXA και του Δ.Σ. της Eλληνοαμερικανικής AEΠEY
Οι φόβοι των επενδυτών
Οι φόβοι των επενδυτών
Oι εξαγγελίες για την έξοδο από το μνημόνιο οι οποίες έγιναν με τρόπο μη συντεταγμένο, είναι φανερό πως «φόβισαν» τους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Tέτοιες εξαγγελίες δεν πρέπει και δεν μπορούν να υποτάσσονται στην πολιτική. Tέτοιες εξαγγελίες πραγματοποιούνται με τρόπο ώστε η επενδυτική κοινότητα να γνωρίζει όλα τα δεδομένα: τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και πώς αυτές θα καλυφθούν. Mόνον έτσι οι επενδυτές θα μπορέσουν να σταθμίσουν την ικανότητα της χώρας να απεμπλακεί από το χρηματοοικονομικό πρόγραμμα βοήθειας το οποίο παρακολουθεί και επομένως χωρίς αιφνιδιασμούς να λάβουν τις ενδεδειγμένες επενδυτικές αποφάσεις. Oι παραπάνω εξαγγελίες αύξησαν τους δείκτες πολιτικού κινδύνου για τη χώρα, με αποτέλεσμα οι τοποθετημένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο ξένοι επενδυτές να θελήσουν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτόν ρευστοποιώντας με τρόπο βίαιο τις θέσεις τους.
Ευάγγελος Χαρατσής διευθύνων σύμβουλος BETA AXΕΠΕΥ
Οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν πολύ
Οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν πολύ
Oι δύο τελευταίες υποχωρήσεις είναι ένας συνδυασμός κακών ειδήσεων από το εσωτερικό και εξωτερικό. Το διεθνές περιβάλλον είναι έντονα αρνητικό, υπάρχουν ερωτήματα για τα stress tests των τραπεζών που δημιουργούν αυξημένη μεταβλητότητα και υπάρχει, ειδικά στην Ελλάδα, ο πολιτικός κίνδυνος συνδυασμένος με τις διαπραγματεύσεις με το χρέος. Η διόρθωση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και οι επιπτώσεις της θα διαρκέσουν 3-4 μήνες. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αλλάζει το risk premium για τις ελληνικές μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα και ο εταιρικός δανεισμός πλέον ακριβαίνει πολύ, αφού αυξάνεται το country risk.
Νίκος Χρυσοχοΐδης διευθύνων σύμβουλος Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ
Δεν υπάρχει ορατό θετικό γεγονός
Δεν υπάρχει ορατό θετικό γεγονός
Εκτός από τα διεθνή προβλήματα και τις εσωτερικές πολιτικές οξύνσεις υπάρχουν σημαντικά τεχνικά προβλήματα για τη μεγάλη διόρθωση, που αποδίδονται στη ρηχότητα της αγοράς. Δεν υπάρχουν εγχώριοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν στην έξοδο των ξένων funds. Επίπλέον δεν είδαμε τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τα hedge funds προς μακροπρόθεσμους ξένους επενδυτές. Προς το παρόν δεν υπάρχει ορατό κάποιο θετικό καταλυτικό γεγονός. Ίσως μία απεμπλοκή της κυβέρνησης από το θέμα του μνημονίου, να ηρεμήσει τα «νερά». Θεμελιωδώς και σε συνθήκες ομαλότητας, οι μετοχές του Large Cap 25 είναι φθηνές και έχουν τις χρηματοροές για να υποστηρίξουν καλύτερες αποτιμήσεις.
ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου