Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Γιατί «απογειώθηκε» το Χρηματιστήριο με κέρδη 7,21% - Οι λόγοι που έφεραν ηρεμία έπειτα από το καταστροφική τριήμερο

Γιατί «απογειώθηκε» το Χρηματιστήριο με κέρδη 7,21% - Οι λόγοι που έφεραν ηρεμία έπειτα από το καταστροφική τριήμερο

«Η μεγάλη επιστροφή». Ετσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκρηκτική άνοδος κατά 7,21% στο Χρηματιστήριο το οποίο μέσα σε μία ημέρα ανέκτησε πάνω από το 50% των απωλειών που είχε κατά η διάρκεια του εφιαλτικού τριημέρου. Και όπως όλα δείχνουν, εφόσον δεν προκύψουν άλλες έκτακτες καταστάσεις, τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης ημέρας θα επιστρέψει ο γενικός δείκτης στα προ κραχ επίπεδα.

Αν θα ήθελε κάποιος να αναλύσει το λόγο που η αγορά έκανε το ριμπάουντ ήταν ότι ξεκαθαρίστηκε με τον πλέον σαφή τρόπο και σε ανώτατο επίπεδο – από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά – ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε πρόγραμμα. Οτι ακόμη κι αν συζητούν για τη μετά – μνημόνιο εποχή, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υιοθέτηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Μιλάνο, ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις κι ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα, αποτέλεσαν το «σήμα» στις αγορές να... ηρεμήσουν και να δώσουν ανάσα στην Ελλάδα.«
«Αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης. Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση για με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Έτσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας».
Αυτά είπε ο πρωθυπουργός βάζοντας τέλος σε ένα τριήμερο αβεβαιότητας και ασφυκτικών πιέσεων.
Οι επενδυτές είδαν πιο ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να γίνουν μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργούσαν αναταράξεις τις οποίες και απεχθάνονται. Στο χρηματιστήριο αποτυπώθηκε από τις μαζικές πωλήσεις και τον μεγάλο τζίρο. Στην αγορά ομολόγων ξεκίνησε μια έστω και δειλή αποκλιμάκωση με τα 10ετή να υποχωρούν πάνω από 100 μονάδες βάσεις και ενδοσυνεδριακά να κλείνουν κάτω από 8%.
Ενας δεύτερος λόγος την μεγάλης επιστροφής στην ομαλότητα ήταν ότι το Χρηματιστήριο είναι πλέον υπερπουλημένο. Με τον δείκτη κάτω από τις 850 μονάδες είχαν δημιουργηθεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες και έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές.
Ο τρίτος λόγος ήταν η δήλωση στήριξης από το Βερολίνο και η επίσημη έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους, θέμα που θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Είναι ασφαλώς απότοκος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις της Αθήνας σχετικά με την μεταμνημονιακή εποχή.
Στα θετικά που ώθησαν τον γενικό δείκτη είναι και το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει η υπόθεση των τραπεζών, μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση των stress tests. Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου έκλεισε με την ψήφιση της τροπολογίας ενώ έγινε σαφές ότι το μαξιλάρι των 11 δισ. του ΤΧΣ θα παραμείνει ως έχει και θα χρησιμοποιηθεί όποτε οι τράπεζες το χρειαστούν.
Η ουσία είναι ότι επανήλθε η ηρεμία μετά από μια τριήμερη «ανωμαλία» που κόστισε πολύ αλλά έγινε ένα καλό μάθημα για όλους.
To ράλι
Ράλι εκτόνωσης κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά το «ξεπούλημα» των τριών προηγούμενων ημερών που προκάλεσε «ελεύθερη πτώση» του Γενικού Δείκτη κατά 13,56%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 931,81 μονάδες σημειώνοντας εκρηκτική άνοδο 7,21%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 939,95 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 8,14%.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 7,27%, με την αγορά να συμπληρώνει έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, από τις αρχές Οκτωβρίου υποχωρεί σε ποσοστό 12,22%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 19,86%. Η αξία των συναλλαγών για μία ακόμη συνεδρίαση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 235,58 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 7,34%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,76%.
Με κέρδη έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+12,87%), της Folli Follie (+12,72%), της Jumbo (+11,67%), της Motor Oil (+11,38%), της Μυτιληναίος (+11,16%), της ΕΧΑΕ (+10,68%), του ΟΠΑΠ (+10,63%), της MIG (+9,35%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+9,78%) και της Εθνικής (+9,09%).
Με εξαίρεση τον δείκτη των Μέσων Ενημέρωσης (-4,84%) οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες του Εμπορίου (+12,70%), των Τηλεπικοινωνιών (+12,87%), των Πρώτων Υλών (+10,70%), των Ταξιδιών (+10,39%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+10,35%).
Ανοδικά κινήθηκαν 114 μετοχές, 27 πτωτικά και 8 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Επίλεκτος +20,96%, Γενική +20,00%, Μπουτάρης (κ) +18,52%, Mermeren +15,20% και ΣΕΛΟΝΤΑ +15,12%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: PC Systems -20,00%, Αλφα Γκρίσιν -20,00%, Μοτοδυναμική -16,97%, Ακρίτας -10,00% και Κλωστήρια Ναυπάκτου -9,38%.
ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :