Δομικό πρόβλημα του ελληνικού τουριστικού κλάδου χαρακτηρίζει την εποχικότητα του τουρισμού στη χώρα μας μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η οποία προτείνει αλλαγές στο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης μέσω της υιοθέτησης ειδικών τοπικών συμφωνιών εποχικότητας.
Όπως επισημαίνει η μελέτη του ΙΤΕΠ, το οποίο αποτελεί όργανο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), χαρακτηριστικό της έντονης εποχικότητας που χαρακτηρίζει τον ελληνικό τουρισμό είναι ότι το 69,68% των αφίξεων το 2013 έγινε το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 86,5% για το διάστημα μεταξύ Μαΐου - Οκτωβρίου! Σημειώνεται ότι ο όρος «εποχικότητα του τουρισμού» υποδηλώνει το φαινόμενο της εκδήλωσης της τουριστικής δραστηριότητας σε ορισμένη εποχή του έτους. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιφέρειες με την εντονότερη εποχικότητα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, ενώ αντίθετα οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου και Αττικής, εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερη εποχικότητα σε σχέση με την επικράτεια.
Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να υπάρξει ένα νέο μοντέλο, οι αποκαλούμενες ειδικές τοπικές συμφωνίες εποχικότητας. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες θα συνάπτονται μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων του τοπικού τουριστικού κυκλώματος μίας περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τουριστικό προϊόν για περιόδους μη αιχμήςμ με το κράτος να δίνει επιδοτήσεις και κίνητρα. Επιπλέον, αυτές οι ειδικές συμφωνίες θα περιλαμβάνουν και αντίστοιχες συμφωνίες με φορείς και επιχειρήσεις όπως είναι οι tour operators, οι online travel agents, εταιρείες συνεδρίων κ.ά. προκειμένου να υπάρχει και η αντίστοιχη ζήτηση.
Δημήτρης Μαλλάς
ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου