Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Σε ασφυκτικό κλοιό η χώρα - Τα παιχνίδια των αγορών και φόβοι για την οικονομία

Οι πολιτικές αβεβαιότητες στην Ελλάδα και οι διφορούμενες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές

Οι πολιτικές αβεβαιότητες στην Ελλάδα και οι διφορούμενες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές
Του Ανδρέα Πετσίνη
Στην κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και την εκτίναξη των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα αποτυπώθηκε το σκηνικό αβεβαιότητας και... ανασφάλειας που δημιουργείται σχετικά με την πορεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το ΔΝΤ και το τέλος του Μνημονίου.

Το μήνυμα των αγορών χθες, μια ημέρα μετά το Eurogroup, ήταν ξεκάθαρο. Οι αγορές που... απεχθάνονται το πολιτικό ρίσκο εκμεταλλεύθηκαν τις αβεβαιότητες και «σορτάρισαν» χθες την Ελλάδα, προκαλώντας σοβαρούς κραδασμούς στο χρηματιστήριο, που έκλεισε με απώλειες 5,7%, και στην αγορά ομολόγων. Προφανώς η υλοποίηση των σχεδιασμών για έκδοση επταετούς ομολόγου ακόμη και εντός του Νοεμβρίου θα μετατεθεί για αργότερα...
Το κλίμα εκλογολογίας, οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τον «κάβο» της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή η γενίκευση του κλίματος αστάθειας φοβίζουν τις αγορές. Οι ξένοι επενδυτές «βλέπουν» ότι η πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας στις αγορές είναι ακόμη εξαιρετικά ευάλωτη, κατάσταση η οποία προκαλείται από τις πολιτικές αβεβαιότητες, αλλά και το θολό τοπίο σχετικά τη νέα «σχέση» που θα (πρέπει) δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε.
Πολιτικό ρίσκο Προβληματισμοί διατυπώνονται για τις αντοχές της κυβέρνησης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πολώνει επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα. Οι προβληματισμοί αυτοί συνδέονται και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από την τρόικα και τα τυχόν μέτρα-μεταρρυθμίσεις που θα εισηγηθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να διαφεύγει ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι αναγκαία συνθήκη ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για λύση στο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Η Wall Street Journal συνδέει την άνοδο των αποδόσεων με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μεγάλο προβάδισμα, εν όψει της εκλογής Προέδρου και με την εκτίμηση ότι το σχέδιο για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές, οι οποίοι σαφώς προτιμούν να παραμείνει η Ελλάδα σε εποπτεία. Σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt, η οποία επικαλείται δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου, «αναζητείται μια συμβιβαστική λύση που θα διασφαλίζει έναν λιγότερο εμφανή έλεγχο για τον Σαμαρά, αλλά και επαρκή ασφάλεια για τους Ευρωπαίους δανειστές. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάποτε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω».
Εύθραυστη πρόσβαση Στο Βερολίνο, αλλά και στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «επιθυμούν» να παραμείνει η Ελλάδα σε εποπτεία, χωρίς όμως τις επικοινωνιακές και όχι μόνον ακρότητες που σημειώθηκαν ως τώρα. «Όπλο» τους η εύθραυστη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και στη βάση αυτού πιέζουν για την παροχή ανοιχτής γραμμής πίστωσης που θα καλύπτει τις ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες εάν αυτές δεν καλυφθούν από τις αγορές. Αξιοσημείωτο ότι με μικρές παραλλαγές τέτοιες προτάσεις έγιναν στην Ελλάδα τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τους Ευρωπαίους...
Οι όροι Στην πραγματικότητα η γραμμή πίστωσης θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, καθώς και ασφαλιστικές δικλίδες για την αποτροπή τυχόν δημοσιονομικής «παρεκτροπής». Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι κύκλοι στην Ε.Ε. εντάσσουν, για παράδειγμα, και τις νέες αλλαγές που κατ' αυτούς θα χρειασθούν στο ασφαλιστικό σύστημα.
Το νέο πλαίσιο συμφωνίας της Ελλάδας με την Ε.Ε. θα παρέχει τα εχέγγυα στους Ευρωπαίους να ελέγχουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα τους διασφαλίσει ένα ισχυρό μέσο πίεσης, που θα επιτρέπει τη διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση παραβίασης των όρων. Εκτός αυτού, η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM, θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους επενδυτές και θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί, σημειώνει η Handelsblatt. Ισως γι' αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έκανε λόγο για μια «συνετή έξοδο».
Με το δίχτυ ασφαλείας να δείχνει αναπόφευκτο, το ερώτημα είναι ένα και αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα και ταυτόχρονα να δώσει τις αναγκαίες διασφαλίσεις ώστε να αποσπάσει μια κατηγορητική δέσμευση για την οριστική λύση στο χρέος, πριν από τον Φεβρουάριο.
Εάν θα καταφέρει δηλαδή να αναδείξει τις προϋποθέσεις που θα κάνουν βιώσιμη την έξοδο στις αγορές, όπως σημειώνει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης.
Οροι
Η γραμμή πίστωσης θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, καθώς και ασφαλιστικές δικλίδες για την αποτροπή τυχόν δημοσιονομικής «παρεκτροπής».
Το νέο πλαίσιο συμφωνίας της Ελλάδας με την Ε.Ε. θα παρέχει τα εχέγγυα στους Ευρωπαίους να ελέγχουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα τους διασφαλίσει ένα ισχυρό μέσο πίεσης, που θα επιτρέπει τη διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση παραβίασης των όρων.
Επταετές ομόλογο
Η υλοποίηση των σχεδιασμών για έκδοση επταετούς ομολόγου ακόμη και εντός του Νοεμβρίου θα μετατεθεί για αργότερα...

ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :