Την έντονη ανησυχία της για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας εκφράζει η Capital Economics.
"Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επιχειρήσει την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τα πακέτα διάσωσης και τα μνημόνια αποδεικνύει πως αναγκάζεται να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, υπό το βάρος της ενίσχυσης της αποδοχής και των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ", σχολιάζει χαρακτηριστικά η Sarah Pemberton, οικονομολόγος της Capital Economics, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα."Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν πείθει. Κανείς δεν μπορεί να πειστεί πως η Ελλάδα είναι σε θέση να στηριχθεί στα πόδια της και να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της, από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη των εταίρων της", προσθέτει η ίδια.
Σύμφωνα με την Pemberton, πράγματι όλοι οι οικονομικοί δείκτες αποδεικνύουν πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014.
"Η κατάσταση όμως παραμένει εύθραυστη. Κάθε αρνητική εξέλιξη στις αγορές μπορεί να επιμηκύνει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας", εξηγεί, επίσης, η οικονομολόγος της Capital Economics.
"Οι ανησυχίες για την Ελλάδα επιστρέφουν", προειδοποιεί από την πλευρά του το πρακτορείο CNBC, σε νέο δημοσίευμά του, σχολιάζοντας την εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων, πάνω από το ψυχολογικό όριο του 7%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων έχει επιδεινωθεί ραγδαία, υπό το βάρος των ανησυχιών των ξένων για τα σχέδια της Αθήνας να προβεί σε ταχεία έξοδο από τα πακέτα διάσωσης και τα μνημόνια.
Οι εξελίξεις στην Αθήνα είναι ραγδαίες και έρχονται σε συνέχεια της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από τη Βουλή η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με 155 ψήφους υπέρ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών, προκειμένου να κατορθώσει η χώρα να εξέλθει από τα μνημόνια νωρίτερα των αρχικών προγραμματισμών.
"Η Ελλάδα προσδοκά πως θα επιτύχει την ταχεία έξοδό της από τα πακέτα διάσωσης των πιστωτών της, προκειμένου να κατορθώσει να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές", υποστηρίζει χαρακτηριστικά το CNBC.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, όλες οι τελευταίες εξελίξεις έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που καθρεφτίζεται άμεσα στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
"Πλέον πολλοί λίγοι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα", σημειώνει το CNBC.
"Δεν έχουμε αγοραστές πλέον στην ελληνική αγορά ομολόγων, λόγω του πολιτικού ρίσκου και της πιθανότητας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015", δηλώνει χαρακτηριστικά γνωστός trader.
πηγή:http://www.imerisia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου