Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πάνω από 3 τρισ. δολάρια η αξία του Ιντερνετ των Πραγμάτων έως το 2020

Τα δεδομένα από τις δικτυωμένες συσκευές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 2% του όγκου των πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μέχρι το 2020 θα αντιπροσωπεύουν το 10% των data που παράγονται παγκοσμίως

Απρόσκοπτη περαιτέρω διεύρυνση της παγκόσμιας αγοράς του Internet of Things (IoT) προβλέπουν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι - έως το 2020 - θα ανέλθει σε 3,04 τρισ. από 1,3 τρισ. το 2013. Πρόσφατη σχετική μελέτη της IDC εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά του IoT θα μεγεθύνεται κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση - για όλη την περίοδο αναφοράς - κατά 13%. Οι περιοχές της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας - Ειρηνικού αναμένεται να είναι εκείνες, που θα τροφοδοτήσουν τη διεθνή αγορά του IoT, ξεπερνώντας έως το 2020, από πλευράς εσόδων, τη σημερινή ατμομηχανή της Βόρειας Αμερικής.



Το Ιντερνετ των Πραγμάτων απαρτίζεται από δισεκατομμύρια αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία διαθέτουν μία μοναδική ταυτότητα και έχουν την ικανότητα να καταγράφουν, να μεταδίδουν και να λαμβάνουν δεδομένα, αυτόματα. Οπως, για παράδειγμα, μια γέφυρα που συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με το κυκλοφοριακό φορτίο.

Σύμφωνα με την IDC, τα δεδομένα από τις δικτυωμένες συσκευές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 2% του όγκου των πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μέχρι το 2020 θα αντιπροσωπεύουν το 10% των data, που παράγονται παγκοσμίως. Ηδη, εξαιτίας, ως ένα βαθμό, του Ιντερνετ των Πραγμάτων, το μέγεθος του ψηφιακού σύμπαντος διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, ενώ μέχρι το 2020 αναμένεται να φθάσει τα 44 τρισεκατομμύρια Gigabytes από τα 4,4 τρισ. το 2013.

12 δισ. online συσκευές στο τέλος του 2014
Οι εκτιμήσεις, για την τρέχουσα χρήση, επιβεβαιώνουν τους ταχείς ρυθμούς, με τους οποίους διευρύνεται το ψηφιακό μας σύμπαν. Σύμφωνα με το report της Strategy Analytics, “Connected World: The Internet of Things and Connected Devices in 2020”, μέχρι τα τέλη του 2014, 12 δισ. συσκευές θα είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο. Ο αριθμός αυτός αναλογεί σε 1,7 συσκευές για κάθε κάτοικο του πλανήτη, ενώ το πλήθος των συσκευών με σύνδεση στο Ίντερνετ αναμένεται να φτάσει τα 33 δισεκατομμύρια έως το 2020. Η συγκεκριμένη εκτίμηση ανεβάζει το μέσο αριθμό online συσκευών ανά κάτοικο στις 4,3 συσκευές, υπογραμμίζοντας τη δυναμική του Internet of Things. Σύμφωνα με τα στοιχεία του report, τα παραδοσιακά μέσα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα smartphones και τα tablets, ήδη, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τρίτο των συνδεδεμένων συσκευών, που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ετσι, ενώ το 2007 οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αντιστοιχούσαν στα δύο τρίτα των συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο συσκευών, σήμερα μόλις που αντιπροσωπεύουν το 10%.

Το Ιντερνετ των Πραγμάτων επηρεάζει και τον όγκο των «χρήσιμων πληροφοριών» - δηλαδή των δεδομένων που μπορούν να υποβληθούν σε ανάλυση - στο εσωτερικό του ψηφιακού σύμπαντος. Το 2013, μόνο το 22% των πληροφοριών θεωρήθηκε αξιοποιήσιμο, ενώ το ποσοστό των δεδομένων, που αναλύθηκαν στην πράξη, ήταν μικρότερο από 5%, αφήνοντας έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών να αποτελεί τη «μαύρη ύλη» του ψηφιακού σύμπαντος. Μέχρι το 2020 και χάρη στην ανάπτυξη του Ίντερνετ των Πραγμάτων, περισσότερο από το 35% του συνόλου των δεδομένων θα θεωρούνται χρήσιμα, όμως, το ποσοστό αυτών που τελικά θα αξιοποιηθούν, αποτελεί θέμα των επιχειρήσεων.

Πηγή: sepe.gr
Πηγή:protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :