Πήλιο, το μυθικό βουνό των Κενταύρων
ΠΗΛΙΟ
Το Πήλιο, το μυθικό βουνό των Κενταύρων, είναι συνδεδεμένο με πολλές μυθολογικές αφηγήσεις και προικισμένο με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές. Αποτελεί ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για όσους επιθυμούν να ζήσουν για λίγο κοντά στη φύση, να νοιώσουν τους προαιώνιους θρύλους να αναβιώνουν και να εξερευνήσουν τον επίγειο παράδεισο που διάλεξαν οι Κένταυροι για να στεγάσουν τον μύθο τους…
Η επαφή με την φύση ξυπνά πρωτόγνωρα συναισθήματα και ανέκαθεν εξιτάριζε τους φυσιολάτρες. Ειδικά στην περίπτωση του Πηλίου η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς πρόκειται για ένα βουνό με πλούσια μυθολογική παράδοση και μακραίωνη ιστορία.
Ως γνωστόν, το περίφημο βουνό της Μαγνησίας αναφέρεται ως η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και ως η χώρα των Κενταύρων. Οι θρύλοι που συνδέονται με τους Κένταυρους, τροφοδοτούν ως τις μέρες μας την άγρια φύση του βουνού με μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Τα μυθικά αυτά όντα είχαν μισό ανθρώπινο κορμί και μισό σώμα αλόγου. Ο πρώτος Κένταυρος λέγεται ότι γεννήθηκε από το ζευγάρωμα του Ιξίων, βασιλιά των Λαπίθων της Θεσσαλίας, με μια Νεφέλη (σύννεφο) που είχε την μορφή της Ήρας.
Ο διασημότερος Κένταυρος ήταν ο Χείρωνας, ο οποίος ήταν ο σοφός της φυλής και θεράπευε τα ζώα με τα βότανα του Πηλίου. Υπήρξε δάσκαλος θεών και θνητών στις πολεμικές τέχνες, στο κυνήγι και στη μουσική. Κοντά του μεγάλωσε ο Ασκπληπιός, ο θεός της ιατρικής, ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης.
Η ανάβαση στο Πήλιο είναι γεμάτη εκπλήξεις. Η άγρια φύση με τα απότομα βράχια, τις χαράδρες και τους γκρεμούς, εναλλάσσεται με τις δασωμένες πλαγιές που ξεχωρίζουν για την πλούσια βλάστησή τους. Μέσα από τις ρεματιές κυλούν γάργαρα, κρυστάλλινα νερά, ενώ συντροφιά σας κρατά το μελωδικό κελάηδισμα των πουλιών και τα συναπαντήματα με τα ζώα του βουνού.
Το Πήλιο καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού Μαγνησίας και έχει ύψος 1.624 μ Ενώνεται από τα βόρεια με την Όσσα και καταλήγει νότια στο όρος Τισαίο ή Μπαρτζόγια. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το Ξεφόρτι ή Πουριανός Σταυρός που φτάνει 1624 μ. Άλλες κορυφές είναι το Κοτρώνι 1550 μ., Πλιασίδι 1547 μ., Αηδονάκι 1537 μ., Δραμάλα 1455 μ., Σχιτζουραύλι 1450 μ., Γολγοθάς 1415 μ., Λαγωνίκα 1300 μ., και Αγριόλευκες 1471 μ., όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο.
Όλο το βουνό είναι κατάφυτο από δάση με οξιές, πεύκα, βελανιδιές, πλατάνια, έλατα και καστανιές. Στις πλαγιές του Πηλίου όπου το έδαφος είναι εύφορο υπάρχουν καλλιέργειες με μηλιές στις ανατολικές κυρίως πλαγιές και με ελιές στις νότιες πλαγιές.
Οδοιπορικό στα χωριά του Πηλίου
Η περιήγηση στα γραφικά χωριά του Πηλίου αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που κάθε λάτρης των ταξιδιών αξίζει να ζήσει. Βρείτε οικονομικά δωμάτια στο www.aboutickets.com και απολαύστε τοπία μοναδικού κάλλους μέσα στην καταπράσινη φύση αλλά και υπέροχες ακρογιαλιές, χρυσαφένιες αμμουδιές και παραδοσιακούς οικισμούς πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.
Σε όλη την επικράτεια του Πηλίου βρίσκονται διάσπαρτα στα ριζά και στις πλαγιές του περίπου 70 χωριά και οικισμοί. Όλα μαζί συνθέτουν το μεγαλείο του βουνού των Κενταύρων.
Πανέμορφα και γραφικά, με τα αρχοντικά τους και την χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, μοιάζουν με μονάκριβα στολίδια. Καθένα από αυτά τα χωριά έχει και μια αξιόλογη ιστορική διαδρομή. Η γνωριμία με τα χωριά του Πηλίου είναι μια εμπειρία ζωής για κάθε επισκέπτη. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι όποιος επισκέπτεται το θρυλικό βουνό, επιστρέφει λίγο καιρό αργότερα αναζητώντας νέες συγκινήσεις…
Το ιδανικό για κάθε λάτρη της περιήγησης είναι να διαθέτει αρκετό χρόνο ώστε να μπορέσει να δει όλα τα πανέμορφα χωριά του Πηλίου. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό σας προτείνουμε κάποια που πρέπει να αποτελέσουν σίγουρους σταθμούς στην εκδρομή σας, καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς για κάθε επισκέπτη του βουνού των Κενταύρων.
Το πρώτο χωριό που συναντάμε στους πρόποδες του Πηλίου είναι η Πορταριά. Υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο του Πηλίου και θεωρείται η «κυρία επί της υποδοχής» στο Πήλιο. Είναι κτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με την γραφικότητα και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του.
Επόμενος σταθμός είναι η Μακρινίτσα. Το φημισμένο κεφαλοχώρι, το «Μπαλκόνι του Πηλίου» όπως πολύ εύστοχα το αποκαλούν, βρίσκεται σε απόσταση 17 χλμ. από τον Βόλο. Διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα. Ένας περίπατος στα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια θα σας χαρίσει αλησμόνητες εικόνες. Στο αρχοντικό Τόπαλη στεγάζεται το μουσείο Λαϊκής τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου που αξίζει να επισκεφθείτε για να δείτε την αξιόλογη συλλογή του.
Η Τσαγκαράδα είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου. Για πολλούς θεωρείται και το πιο όμορφο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το όνομα Τσαγκαράδα στα σλαβικά σημαίνει «όμορφη θέα». Βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλευρές του βουνού και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500 μ. κι εδώ η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κερδίζει τις εντυπώσεις.
ΒΟΛΟΣ
Ο Βόλος είναι μια σύγχρονη πόλη με ξεχωριστή γοητεία, χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου και απλωμένη ώς τα ριζά του Πηλίου. Η καλή ρυμοτομία, τα νεοκλασικά κτίρια, τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου, οι πλατείες και οι πεζόδρομοι με τα εμπορικά καταστήματα, οι ψαροταβέρνες, τα τσιπουράδικα και τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ μπαρ δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη. Το Πήλιο, το μυθικό βουνό των Κενταύρων, είναι συνδεδεμένο με πολλές μυθολογικές αφηγήσεις και προικισμένο με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές. Αποτελεί ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για όσους επιθυμούν να ζήσουν για λίγο κοντά στη φύση, να νοιώσουν τους προαιώνιους θρύλους να αναβιώνουν και να εξερευνήσουν τον επίγειο παράδεισο που διάλεξαν οι Κένταυροι για να στεγάσουν τον μύθο τους…
Είναι κτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου και στους πρόποδες του Πηλίου και κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης Ιωλκού.
Ο Βόλος είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο και αποτελεί το εμπορικό λιμάνι και το βιομηχανικό κέντρο του νομού Μαγνησίας. Χάρη στο πανεπιστήμιο, τη ζωντανή καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή, ο Βόλος εξελίσσεται σε μια πόλη με σημαντική δυναμική.
Η αρχιτεκτονική μορφή της πόλης δέχτηκε ισχυρό πλήγμα μετά τους σεισμούς του 1955. Ωστόσο οι κάτοικοί του δεν το έβαλαν κάτω και με συνεχείς προσπάθειες πέτυχαν σε λίγα χρόνια να δημιουργήσουν μια νέα πολεοδομική φυσιογνωμία που λίγα πράγματα έχει να ζηλέψει από αυτή των προηγούμενων εποχών.
Σεργιανίζοντας λοιπόν, στους δρόμους της πόλης θα διαπιστώσετε την αρμονική συνύπαρξη της παραδοσιακής με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής αποτελεί το κτίριο του Δημαρχείου. Στον ίδιο χώρο στεγάζονται οι δύο Δημοτικές Πινακοθήκες που φιλοξενούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.
Ένα ακόμη κτίριο που ξεχωρίζει είναι το κτίριο Παπαστράτου, το οποίο είναι και η έδρα του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κατά την παραμονή σας στην πόλη αξίζει να επισκεφθείτε και τις αξιόλογες εκκλησίες που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική του και τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο.
Όπως, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, έργο του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με τις χαρακτηριστικές καμάρες.
Επίσης αξίζει να δείτε το πάρκο του Άναυρου που είναι διακοσμημένο με γλυπτά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου που φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα όπως τις «επιτάφιες στήλες της δημητριάδος», ζωγραφικές παραστάσεις του 3ου αιώνα π.Χ. και μια σπάνια συλλογή προϊστορικών ευρημάτων.
Ο Βόλος είναι μια πόλη που μπορείτε να την επισκεφθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε κάθε εποχή να σας εντυπωσιάσει για τις επιλογές που προσφέρει και για τις δραστηριότητες που μπορείτε να αναπτύξετε. Η γειτονίαση με το Πήλιο καθιστά το Βόλο ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν ναι γνωρίσουν το μυθικό βουνό αλλά και τις ονειρεμένες παραλίες του. Έτσι, το χειμώνα το χιονοδρομικό κέντρο προσφέρει στους λάτρεις των σπορ ώρες διασκέδασης και άθλησης και το καλοκαίρι οι καταγάλανες παραλίες του αποτελούν τον επίγειο παράδεισο κάθε λουόμενου.
ΠΗΓΗ:protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου