Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Δεσποτικό: Το νησάκι με την πλούσια ιστορία που γίνεται ανοιχτό μουσείο

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αμφίπολη, ένα μικρό νησάκι στα δυτικά της Αντίπαρου, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους επισκέπτες τη δική του πλούσια ιστορία.
Το Δεσποτικό, θα γίνει ένα ανοιχτό μουσείο στο πρότυπο της Δήλου, ένας επισκέψιμος χώρος, με επίκεντρο το μαρμάρινο αρχαϊκό Ιερό του Απόλλωνα αρμονικά δεμένος με το φυσικό περιβάλλον, αφού το νησί είναι αδόμητο και τα αρχαιολογικά ευρήματα συνδυάζονται με ένα παρθένο τοπίο.

Μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής, ο ανασκαφέας του Δεσποτικού, αρχαιολόγος της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων Γιάννης Κουράγιος, επισημWαίνει ότι η πρώτη φάση της αναστήλωσης του χώρους έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Μάλιστα, τα ευρήματα που έφερε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο φως τα τελευταία 17 χρόνια αφηγούνται την ιστορία του πλούσιου αρχαϊκού ιερού που ίδρυσαν στο νησί οι κάτοικοι της Πάρου, αλλά και ιστορίες για την εκστρατεία του Μιλτιάδη κατά του νησιού και το εκδικητικό μένος των πειρατών που το έκαψαν.
Τα ενεπίγραφα όστρακα που βρέθηκαν στην περιοχή επιβεβαιώνουν τη λατρεία του Απόλλωνα, ενώμαζί του λατρεύονταν και η αδελφή του Αρτεμις και η θεά Εστία που είχε το επίθετο Ισθμία.
Οι λόγοι που οι κάτοικοι της Πάρου επέλεξαν τη συγκεκριμένη τοποθεσία (που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πρεπέσινθος) για να ιδρύσουν το ιερό τους, ήταν πολιτικοί και οικονομικοί. Συγκεκριμένα βρίσκονταν σε αντιπαλότητα με τους κατοίκους της Νάξου και προσπαθούσαν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο.
Το πιο επιμελημένο οικοδόμημα του νησιού είναι ο ναός, ο οποίςο είναι χτισμένος κυρίως από μάρμαρο που μεταφέρθηκε στο νησί από τα λατομεία της Πάρου και η εξαιρετική ποιότητα του το έκανε περιζήτητο στα μεγαλύτερα ιερά της Ελλάδας.
Η πρόσοψη του ναού αποκαθίσταται με επτά κίονες ύψους 3,80 μέτρων που μαζί με το αέτωμα θα ξεπερνούσε τα 6 μέτρα, ενώ γύρω από το ιερό βρίσκονταν άλλα βοηθητικά κτίρια για τις ανάγκες του ιερατείου και των επισκεπτών.
Οι ανασκαφές μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει πλήθος ευρημάτων που καταδεικνύουν την μεγάλη σπουδαιότητα του ναού και την λατρεία του Απόλλωνα που ξεπερνούσε κατά πολύ τα στενά όρια των Κυκλάδων, ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα του χώρου, δεν έχει ενταχθεό ακόμα σε κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :