Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Fitch: Επιβεβαίωσε το «Β» για την ελληνική οικονομία - Σταθερό το outlook αλλά και φόβοι για την πολιτική κατάσταση

Fitch: Επιβεβαίωσε το «Β» για την ελληνική οικονομία - Σταθερό το outlook αλλά και φόβοι για την πολιτική κατάσταση

Θετική για την Ελλάδα είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch ο οποίο αργά το βράδυ της Παρασκευής επιβεβαίωσε το «Β» και διατηρεί το outlook σταθερό. Τα ανώτατα όρια κινδύνο της χώρας παραμένει στο' «BB». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διεθνής οίκος είχε αναβαθμίσει στα τέλη Μαίου την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από Β- σε Β.
Η Fitch εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014 και ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων. Ακόμη, εκτιμά ότι η τρέχουσα αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2014, υπογραμμίζει ωστόσο πως υπάρχει μικρός κίνδυνος μετακύλισης της έως τις αρχές του 2015. Δηλαδή η υπόθεση της διαπραγμάτευσης να μην κλείσει τώρα αλλά τον Ιανουάριο.
Ενδιαφέρον έχουν, πάντως, και οι παρατηρήσεις που κάνει ο διεθνής οίκος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ένα σενάριο που κρύβει κινδύνους καθώς μπορεί να φρενάρει την ανάπτυξη ενώ «η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να είναι λιγότερο συνεργάσιμη στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η Ελλάδα αναφέρουν οι αναλυτές, δεν μπορεί να βασιστεί ακόμα σε πρόσβαση στις αγορές, ενώ η οικονομία της έχει φθάσει στο κατώτατο σημείο, ενώ υπογραμμίζεται ότι η έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, βελτίωσε τα μαξιλάρια χρηματοδότησης της χώρας.
Η επίτευξη και η διατήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% εξαρτάται από τη συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη βιώσιμη ανάκαμψη της ανάπτυξης, σημειώνει ο οίκος.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύεται οριακά στο εννεάμηνο του 2014 ενώ προβλέπει ανάπτυξη 0,5% για το 2014, η οποία θα φτάσει το 2,5% το 2015.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :