Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Εκβιάζoυν με νέους όρους οι δανειστές - Πολύ κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Εκβιάζoυν με νέους όρους οι δανειστές - Πολύ κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Δημήτρη Τσιούφου
Απολύτως κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τη δυναμική των σχέσεων με την τρόικα σε περιβάλλον ισχυρών πολιτικών πιέσεων και ενδοκυβερνητικών τριγμών, που περιπλέκουν τα πράγματα, διατηρώντας ανοικτά όλα τα σενάρια. Δεν είναι τυχαίες οι πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά διατεθειμένο να εμμείνει στις θέσεις του, έως το τέλος, με δεδομένη και τη στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες πτυχές της διαπραγμάτευσης.

Στο παρασκήνιο και εξ αποστάσεως, αφού η τρόικα διατηρεί ακόμη σε εκκρεμότητα την ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα, καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες, με διαρκή ανταλλαγή e - mail και στοιχείων, ώστε να «κλειδώσει», ει δυνατόν, μέσα στις επόμενες μέρες, ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα, αφού όμως θα έχει προηγηθεί μια καταρχήν συμφωνία. Στο επίκεντρο έρχονται δυναμικά οι μεταρρυθμίσεις, με κυρίαρχο τον καυτό φάκελο του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, με δειλά σημάδια προσέγγισης, σύμφωνα με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, στο «μέτωπο» του δημοσιονομικού κενού. Εκτίμηση πάντως που δεν συμμερίζονται πηγές προσκείμενες στην τρόικα, με τους ίδιους παράγοντες να εκτιμούν, αργά χθες το απόγευμα, πως η μπάλα, βρίσκεται ξανά στο ελληνικό γήπεδο, όσον αφορά στην ευρύτερη διαπραγμάτευση.
Εν τω μεταξύ αύριο, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, χωρίς να περιλαμβάνει πρόσθετα, οριζόντια, δημοσιονομικά μέτρα και υιοθετώντας φιλόδοξο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, από περίπου 1,8% του αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρεται να επιχειρεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των διαπραγματεύσεων στην επίτευξη μιας λύσης - πακέτου, δηλαδή: Ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, σε συνδυασμό όμως με τη συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης και έστω μια συμφωνία επί της αρχής για την επόμενη μέρα, σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Συμφωνία - πακέτο 
Με τα σημερινά δεδομένα, η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα, έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ορόσημο που είχε τεθεί στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου, έχει χάσει τη δυναμική της. Οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στη γραμμή της επιστροφής στην Αθήνα εφόσον ληφθούν δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα, με το ΔΝΤ να φέρεται σύμφωνα με ορισμένες πηγές να τηρεί την πιο σκληρή στάση, και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει κανένα άλλο νέο μέτρο λιτότητας.
Μάλιστα η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαφοροποιεί γενικότερα τη γραμμή της, επιδιώκοντας μια συνολική συμφωνία - πακέτο. Αυτή θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό όμως με την υιοθέτηση της προληπτικής γραμμής στήριξης, και «Συμφώνου Μεταρρυθμίσεων» που αυτή θα συνεπάγεται, καθώς και την απόσπαση, έστω μιας καταρχήν δέσμευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η κυβέρνηση, τονίζουν, θέλει να κλείσει μια συμφωνία, και εκτιμούν πως και οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να καταλήξουν, τελικά, σε μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα.
Προαπαιτούμενο 
Πρέπει να σημειωθεί πως το Eurogroup, στις 6 Νοεμβρίου, είχε ξεκαθαρίσει πως η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η συζήτηση για το σχήμα της επόμενης μέρας στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος του έτους.
Παράλληλα αναζητείται ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ στο νέο μηχανισμό, με την Ευρώπη να έχει διαμηνύσει πως το Ταμείο, πρέπει να έχει συμμετοχή, σε πλαίσιο που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα η γραμμή των Ευρωπαίων εμφανίζεται σκληρή και στο ζήτημα του χρέους, με διαρροές να κάνουν λόγο για βελτιωμένα «αριθμητικά δεδομένα» σε σχέση με εκείνα που ίσχυαν τον Νοέμβριο του 2012, διατηρώντας αποστάσεις από την αναγκαιότητα παροχής πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :