Της Μανταλένας Πίου
Προκαταρκτική έρευνα για τις υψηλές τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα παρά την πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος. Την έρευνα που αφορά στο ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της αισχροκέρδειας ή άλλων πλημμελημάτων αναφορικά με τις τιμές των πετρελαιοειδών θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτριος Γαζής.
Από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν ξεκίνησε η μεγάλη πτώση των τιμών του αργού, η λιανική τιμή της βενζίνης στη χώρα μας υποχώρησε γύρω στο 20% το τελευταίο εξάμηνο. Παρά την υποχώρηση, η αμόλυβδη στην Ελλάδα είναι η τέταρτη ακριβότερη στην Ευρωζώνη και η όγδοη πιο ακριβή στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., βάσει των τελευταίων στοιχείων της Κομισιόν (24/11/14).
Μάλιστα σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ελληνες βρίσκονται στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και στην πέμπτη θέση ανάμεσα σε 61 χώρες, όσον αφορά το ποσοστό του εισοδήματός τους που δαπανούν για βενζίνη. Οι υψηλότατοι φόροι στην Ελλάδα είναι η βασική αιτία γι' αυτό, καθώς αντιπροσωπεύουν το 63,47% της τελικής τιμής, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (28/11/2014).
Ομως και στις προ φόρων τιμές, η Ελλάδα δεν είναι φθηνή, βρίσκεται μάλιστα πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., πράγμα που δείχνει τα χαμηλά... αντανακλαστικά της εγχώριας αγοράς στην πτώση των διεθνών τιμών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει όταν οι τιμές ανεβαίνουν: Τότε το όλο το σύστημα ανταποκρίνεται ταχύτατα και αυξάνει αμέσως τις τιμές.
Η 13η ακριβότερη στην Ε.Ε.
Από τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν προκύπτει ότι η τιμή προ φόρων της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα είναι η 13η ακριβότερη στους «28», με την τιμή να διαμορφώνεται στις 24 Νοεμβρίου στα 588,31 ευρώ/1.000 λίτρα (0,58831/λίτρο), περίπου 6,4 ευρώ/1.000 λίτρα πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-28. Σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνης, τα 589,82 ευρώ/1.000 λίτρα, η αμόλυβδη στη χώρα μας είναι ελάχιστα πιο φθηνή, μόλις 1,51 ευρώ στα 1.000 λίτρα, με 8 χώρες από τις «18 του ευρώ» να είναι ακριβότερες από την Ελλάδα.
Από τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν προκύπτει ότι η τιμή προ φόρων της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα είναι η 13η ακριβότερη στους «28», με την τιμή να διαμορφώνεται στις 24 Νοεμβρίου στα 588,31 ευρώ/1.000 λίτρα (0,58831/λίτρο), περίπου 6,4 ευρώ/1.000 λίτρα πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-28. Σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνης, τα 589,82 ευρώ/1.000 λίτρα, η αμόλυβδη στη χώρα μας είναι ελάχιστα πιο φθηνή, μόλις 1,51 ευρώ στα 1.000 λίτρα, με 8 χώρες από τις «18 του ευρώ» να είναι ακριβότερες από την Ελλάδα.
Από τα υψηλότερα επίπεδα, που σημειώθηκαν μέσα στο 2014, το αργό πετρέλαιο υπολογιζόμενο σε ευρώ, έχει χάσει περίπου το 1/3 της αξίας του. Η μείωση όμως αυτή δεν πέρασε ποτέ στον 'Ελληνα καταναλωτή. Στέλεχος της αγοράς πετρελαιοειδών διευκρίνιζε ότι οι τιμές των παραγώγων πετρελαίου, όπως η βενζίνη κ.λπ., διαμορφώνονται ξεχωριστά, σε χρηματιστήρια όπου διαπραγματεύονται τα συμβόλαια βενζίνης και των άλλων προϊόντων.
Μπορεί να επηρεάζονται από τη γενική τάση του πετρελαίου, αλλά δεν την παρακολουθούν στενά και παρουσιάζουν τις δικές τους διακυμάνσεις. Πρόσθεσε ότι λόγω των φόρων στην Ελλάδα, όταν, για παράδειγμα, η τιμή χονδρικής μειώνεται 10% η τιμή στην αντλία του πρατηρίου πέφτει 4% γιατί οι φόροι αντιστοιχούν γύρω στο 60% της τελικής τιμής.
Μάλιστα το περιθώριο του 4% μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η συμμετοχή των φόρων στην τελική τιμή προσεγγίζει το 63%. Το μεικτό περιθώριο των εταιρειών εμπορίας, μεταφοράς και πρατηρίων έχει διαμορφωθεί στο 7,22%. Αντίθετα στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο έχει μειωμένους φόρους αποτυπώνεται καλύτερα η πτώση της διεθνούς τιμής.
Στα 60 δολ./βαρέλι «βλέπουν» τις τιμές οι Σαουδάραβες
Περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έως τα 60 δολ./βαρέλι για το μπρεντ (από 70 δολ/βαρέλι που σήμερα) και σταθεροποίησή τους στα επίπεδα αυτά προβλέπει τώρα η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Αυτό υπονοεί ότι η de facto ηγέτιδα του ΟΠΕΚ δεν προτίθεται να μειώσει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου στο εγγύς μέλλον, έστω κι αν το -ακόμα- φθηνότερο πετρέλαιο επιδεινώσει περαιτέρω τις προοπτικές χωρών του καρτέλ, όπως η Βενεζουέλα, το Ιράν και η Νιγηρία. Μεγάλος χαμένος εάν το μπρεντ διολίσθαινε στα 60 δολ./βαρέλι θα ήταν η Ρωσία που προεξοφλεί ήδη ύφεση 0,8% για το 2015, με μέση τιμή πετρελαίου στα 80 δολάρια. Κατά τους υπολογισμούς της Μόσχας, με το πετρέλαιο στα 60 δολ. η ύφεση θα μεγεθυνόταν στο 3,5%-4%.
Όπως δήλωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος στο Reuters, το Ριάντ θα συμμετείχε μόνο σε συντονισμένη μείωση παραγωγής μετά από συμφωνία κυρίων με τη Ρωσία και άλλες χώρες εκτός ΟΠΕΚ. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό επιχειρήθηκε να γίνει και στο παρελθόν και άλλοι παραγωγοί εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση, με πωλήσεις πετρελαίου κάτω από το τραπέζι.
Χθες οι τιμές του μαύρου χρυσού κινήθηκαν σταθεροποιητικά, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για αναμενόμενη αντίδραση μετά από τη βουτιά 9% της περασμένης εβδομάδας, στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην κλείσει τις στρόφιγγες. Στις 19.40 ώρα Ελλάδος, το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 70,28 δολ./βαρέλι με οριακές απώλειες 0,28%, έχοντας ανακάμψει από το χαμηλό πενταετίας κάτω από τα 67 δολ. της Δευτέρας. Το αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν στα 67,22 δολ./βαρέλι, με την τιμή να λαμβάνει μικρή ώθηση από την μείωση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ κατά 3,7 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
Λ.Χ.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου