Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες


Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω της έντονης χιονόπτωσης, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε περιοχές της Αττικής τις τελευταίες ώρες λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο 25 χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών- Θηβών, στα Βίλια, διεξάγεται μόνο με αλυσίδες.
Αντιστοίχως, οι οδηγοί που θέλουν να κινηθούν από το 22ο χλμ. της λεωφόρου Πάρνηθος μέχρι το καζίνο πρέπει να τοποθετήσουν αλυσίδες στα οχήματά τους. Στην παλαιά οδό από την Πεντέλη προς τη Νέα Μάκρη και συγκεκριμένα από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης έως τη διασταύρωση του Αγ. Πέτρου, η κυκλοφορία έχει διακοπεί.
Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μαλακάσας, Μαρκοπούλου-Ωρωπού, Καλάμου-Ωρωπού, Καπανδριτίου, Αφιδνών και Ιπποκρατειου Πολιτείας.
Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί παγετός σε σημεία του οδικού δικτύου και στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα του οδικού δικτύου των νομών Φλώρινας και Καστοριάς εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού, ενώ, αντίθετα, στους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης, η κυκλοφορία των οχημάτων, τόσο στην Εγνατία Οδό όσο και στο λοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στον νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, από το 10ο έως το 30ο χλμ. της επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 12ο έως το 25ο χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας), στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Φλώρινας και από το 15ο έως το 21ο χλμ. της επαρχιακής οδού Αμυνταίου - Νυμφαίου. Στο λοιπό εθνικό οδικό δίκτυο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Στον νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, από το 18ο έως το 28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο έως το 50ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 25ο έως το 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Αμυνταίου) και από το 10ο έως το 25ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Κορομηλιάς), καθώς και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Στο λοιπό εθνικό και επαρχιακό Δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.
Χιονίζει ασταμάτητα στη Φθιώτιδα-Με προβλήματα η κυκλοφορία των οχημάτων
Ασταμάτητα χιονίζει από σήμερα το πρωί σε όλο τον νομό της Φθιώτιδας. Ήδη, άρχισαν να παρουσιάζονται και τα πρώτα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Στο εθνικό δίκτυο Λαμίας- Αθηνών τα προβλήματα εντοπίζονται σε περίπου είκοσι κρίσιμα χιλιόμετρα, από το 110-ο χλμ στο ύψος του Κάστρου έως το 130-ο στα διόδια της Τραγάνας.
Αυτήν τη στιγμή επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρή χιονόπτωση στην περιοχή του Μαρτίνου, ενώ παράλληλα, περισσότερα από 15 εκχιονιστικά ρίχνουν συνεχώς αλάτι και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για να κρατήσουν ανοιχτή την εθνική οδό. Προς το παρόν, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο στο αμέσως επόμενο διάστημα η επέκταση των καιρικών φαινομένων να επιβάλλει τη λήψη μέτρων, όπως για παράδειγμα χρήση αλυσίδων.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία, στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες δυσκολίες.

Στο δρόμο Λαμίας- Δομοκού από το 12-ο χιλιόμετρο έως το 30-ο χλμ η κυκλοφορία γίνεται δύσκολα και σε κάποιες περιόδους η Τροχαία επιβάλλει τη χρήση αλυσίδων. Το ύψος του χιονιού δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά, όμως, παρά το γεγονός ότι το οδόστρωμα έχει καλυφθεί με αλάτι, το χιόνι πάνω στο οδόστρωμα είναι παγωμένο και η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα μηχανήματα η τροχαία διακόπτει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στον δρόμο Λαμίας- Άμφισσας, από το ύψος του 7-ου χλμ έως και το 27-ο χιλιόμετρο στην περιοχή της Γραβιάς, παρά το γεγονός ότι τα εκχιονιστικά ρίχνουν αλάτι από το πρωί, ο δρόμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς το χιόνι έχει παγώσει στο οδόστρωμα.

Στον δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, ιδιαίτερα από το 50-ο χλμ έως τη σήραγγα του Καρπενησίου, υπάρχουν προβλήματα τα οποία όμως, προς το παρόν, αντιμετωπίζονται.

Η χιονόπτωση συνεχίζεται και στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά, χωρίς όμως να εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα.
Προβλήματα και στην Πελοπόννησο
Μέσα στην Τρίπολη το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στην πόλη, και κυρίως σε δρόμους με μικρή κίνηση.

Στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα από Κιάτο και Ξυλόκαστρο προς Γκούρα, Φενεό, Τρίκαλα και όλη την ορεινή δυτική Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μόνο με αλυσίδες διεξάγεται, επίσης, η κυκλοφορία σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και συγκεκριμένα σε Γορτυνία, Μαντινεία και ορεινή Κυνουρία, καθώς και στην εθνική οδό Τρίπολης- Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ στο Λεβίδι, από ακινητοποιημένη νταλίκα που δεν είχε αλυσίδες, έχουν εγκλωβιστεί πολλά αυτοκίνητα.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων KAI στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, ενώ αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με τη νταλίκα στο Λεβίδι και άνοιξε η εθνική οδός Τρίπολης- Σπάρτης, που είχε διακοπεί η κυκλοφορία από την έντονη χιονόπτωση στο ύψος της Μανθυρέας.
Από την Τρίπολη προς τη Σπάρτη, τα αυτοκίνητα άρχισαν να κινούνται με πολύ χαμηλή ταχύτητα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος έχουν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :