Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Κερδοφόρα η πολύχρωμη πιπεριά

Κερδοφόρα η πολύχρωμη πιπεριά

Περιζήτητη και κερδοφόρα είναι η χρωματιστή πιπεριά, η καλλιέργεια της οποίας θεωρείται πολλά υποσχόμενη με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Η πιπεριά, πέραν του ότι αποτελεί ένα προϊόν που μπορεί να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό λόγω της σταθερά ανοδικής τάσης στη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού, μπορεί να αναπτυχθεί και στην ελληνική αγορά.

Η εγχώρια αγορά είναι ελλειμματική και η ζήτηση καλύπτεται με εισαγωγές από Ολλανδία, ενώ οι οικονομικές αποδόσεις στις χρωματιστές πιπεριές έλκουν καθώς είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις πράσινες.
Συγκεκριμένα, οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί για τις πράσινες πιπεριές είναι γύρω στο 0,8-1,2 ευρώ το κιλό, ενώ για τις έγχρωμες γύρω στα 2 ευρώ το κιλό.
Το, δε, κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας μπορεί να είναι 1.000-1.500 το στρέμμα, με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους καλλιέργειας να αφορά τη συγκομιδή των καρπών που γίνεται με τα χέρια.
Οπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, σε υπαίθριες καλλιέργειες η μέση παραγωγή είναι 2.500-3.000 κιλά το στρέμμα, ενώ οι αποδόσεις της πιπεριάς μπορεί να φτάσουν τα 7.000 κιλά το στρέμμα στα θερμοκήπια και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και τους 10 τόνους.
Κερδοφόρα η πολύχρωμη πιπεριά
Στην Ελλάδα καλλιεργείται υπαίθρια και σε θερμοκήπια. Δεν είναι εκτεταμένη καλλιέργεια στη χώρα μας. Η ελληνική παραγωγή σχεδόν ολόκληρη διατίθεται στην εσωτερική αγορά, ενώ ένα μικρό μέρος της εξάγεται.
Ανάλογα με την ποικιλία υπάρχουν καρποί σε μεγάλη ποικιλία, σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων. Επίσης υπάρχουν πιπεριές καυτερές, οι οποίες συνήθως έχουν μικρότερο μέγεθος και πιπεριές γλυκές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο μέγεθος.
Στην Ελλάδα οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι:
  • Μακρόστενες ποικιλίες (Καρατζόβα, Φλωρίνης, Καυτερή Μακεδονίας, Κέρατο)
  • Τετράγωνες πιπεριές (Yolo Wonder, Τοματοπιπεριά)
  • Βιομηχανικές πιπεριές (Μακεδονικό μυτερό, Σταυρός).
Η πιπεριά μπορεί να καλλιεργηθεί σε έδαφος μέσης συστάσεως με καλή στράγγιση, υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και ρΗ 6-7. Τα φυτά της πιπεριάς αναπτύσσονται κανονικά σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 16-18°C κατά τη νύχτα και 22-28°C την ημέρα.
Η πιπεριά πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται σε σπορείο και στη συνέχεια γίνεται μεταφύτευση των φυταρίων όταν αποκτήσουν 3-4 πραγματικά φύλλα στην οριστική τους θέση στο χωράφι. Η σπορά γίνεται στις πρώιμες υπαίθριες καλλιέργειες σε θερμά σπορεία τον Ιανουάριο και η μεταφύτευση στις αρχές της άνοιξης. Στις όψιμες υπαίθριες καλλιέργειες η σπορά γίνεται σε ψυχρά σπορεία Μάρτιο - Απρίλιο.
Η φύτευση των φυταρίων γίνεται σε γραμμές. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι 60 εκατ. και μεταξύ των φυτών επάνω σε κάθε γραμμή 30 εκατ.
Η πιπεριά είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε νερό. Η λίπανση πρέπει να γίνεται με προσοχή στην καλλιέργεια αυτή, επειδή είναι φυτό που έχει μεγάλες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Η κοπριά πρέπει να χρησιμοποιείται στη λίπανση της πιπεριάς σε ποσότητα 3-4 τόνους το στρέμμα.
Το άζωτο δίνεται σε 3-4 δόσεις ανά 20-30 ημέρες ξεκινώντας από τη μεταφύτευση και είναι συνήθως η νιτρική αμμωνία, η οποία πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία 1:1 με το κάλιο.
Οι καρποί της πιπεριάς μπορεί να συγκομιστούν όταν είναι άωροι (στάδιο του ώριμου πράσινου), το οποίο χαρακτηρίζεται από το σκούρο γυαλιστερό πράσινο χρώμα, ή όταν είναι ώριμοι και όταν έχουν αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας τους.
Σε περίπτωση που οι καρποί συγκομίζονται ώριμοι, τότε παραμένουν διπλάσιο χρόνο πάνω στα φυτά με αποτέλεσμα τη μειωμένη συνολική παραγωγή. Απαιτείται μία περίοδος 6 εβδομάδων που πρέπει να παραμείνουν πάνω στα φυτά και γι' αυτό οι τιμές παραγωγού στις έγχρωμες πιπεριές είναι σχεδόν διπλάσιες από τις πράσινες.
Η συγκομιδή αρχίζει 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση.
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 32.000-38.000 στρέμματα ετησίως με πιπεριές.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η κυριότερη χώρα παραγωγής πιπεριάς είναι η Ολλανδία, η οποία τις καλλιεργεί σε θερμοκήπια, όπου οι αποδόσεις τους φτάνουν μέχρι τα 25.000 κιλά το έτος.
Στην Ελλάδα οι πιπεριές καλλιεργούνται κυρίως υπαίθρια, ενώ περίπου το 10% της καλλιέργειας καλλιεργείται σε θερμοκήπια.
Πού θα απευθυνθώ
Κάσσανδρος Γάτσιος. Γεωπόνος - σύμβουλος επιχειρήσεων - Εταιρεία Symagro. Τηλ.: 6944846475 - 26510 07653
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
  • Τα 2 ευρώ ανά κιλό φτάνει η τιμή για τους παραγωγούς, τη στιγμή που οι αποδόσεις για την πράσινη πιπεριά είναι γύρω στο 0,8 - 1,2 ευρώ το κιλό. Σημαντικά τα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική
ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :