Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της Δευτέρας, όπου αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος και τη διάρκειά της, με ελάχιστες πιθανότητες να έχει επέλθει οριστική συμφωνία με την τρόικα, για την αξιολόγηση, βρίσκονται, κυβέρνηση και πιστωτές. Υπό αυτό το πρίσμα ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, της τεχνοκρατικής ομάδας προετοιμασίας του Eurogroup.
Η τρόικα χθες ήγειρε νέες απαιτήσεις, ενώ η κυβέρνηση, αρνούμενη νέες παρεμβάσεις, δεσμεύτηκε να αποστείλει νέα στοιχεία το αργότερο έως σήμερα, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αποκλειστικά όμως επί των μέτρων που ήδη έχει προτείνει.
Με την Ευρωζώνη χθες να δηλώνει πως η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει χρονική επέκταση του μνημονίου πριν κλείσουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ώστε η χώρα να μη μείνει την 1η Ιανουαρίου χωρίς δίχτυ ασφαλείας, η κυβέρνηση επιδιώκει έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια πολιτικής συμφωνίας με τους πιστωτές, τελώντας υπό ασφυκτικούς περιορισμούς στο εσωτερικό. Έτσι προκρίνει το σενάριο, μικρής μηνιαίας παράτασης του προγράμματος, με τους πιστωτές ωστόσο να δείχνουν σαφή προτίμηση σε εξαμηνιαία παράταση και ορισμένους να «φλερτάρουν» ακόμη και με δωδεκάμηνη επέκταση.
Νέα στοιχεία - όχι νέα μέτρα Χθες η τρόικα, απάντησε, στις ελληνικές προτάσεις, ζητώντας πρόσθετες εξηγήσεις και εγείροντας νέες απαιτήσεις, ακόμη, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, και... προληπτική νομική δέσμευση για τα φορολογικά μέτρα, που σύμφωνα με την Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιηθούν στα μέσα του 2015, εάν απαιτηθεί. Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη στη λήψη πρόσθετων μέτρων και έως σήμερα αναμενόταν να στείλει στους πιστωτές νέο e - mail, χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις, αλλά με πληρέστερη στοιχειοθέτηση των προτάσεων που ήδη κατέθεσε.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ χθες, έως αργά το μεσημέρι, αναμενόταν τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, μετά από ευρεία σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, γνωστοποιήθηκε πως δεν θα γίνει τηλεδιάσκεψη αλλά μόνον η αποστολή πληρέστερων στοιχείων για τα δημοσιονομικά, που παραμένουν στο επίκεντρο. «Τηλεδιάσκεψη κάνεις όταν πας να συμφωνήσεις, όχι όταν ξέρεις ότι θα διαφωνήσεις», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Η διάρκεια Είχαν προηγηθεί δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της Ευρωζώνης που ξεκαθάριζε χθες πως η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει χρονική επέκταση του Μνημονίου πριν κλείσουν τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, αφού από εκεί και πέρα δεν θα υπάρχει χρόνος να επικυρωθεί η όποια απόφαση, και η χώρα θα κινδυνεύει να βρεθεί από την 1η Ιανουαρίου χωρίς δίχτυ ασφαλείας.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τρόικα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και είναι δεδομένο πως για να υπάρξει πρόοδος και συμφωνία έως το Eurogroup της Δευτέρας, θα χρειαστούν νέες, επώδυνες, πολιτικές αποφάσεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως το πιο θεμιτό σενάριο είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά έξι μήνες. «Εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από την εκπνοή του εξαμήνου, τότε η χώρα θα μπορεί να περάσει στην ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL)» που με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορεί να ενεργοποιηθεί, εκτιμούσαν χαρακτηριστικά.
Χθες ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έθεσε ως όριο τη 15η Δεκεμβρίου για την έγκριση της επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος, από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, που σημαίνει πρακτικά ότι η υποβολή του σχετικού αιτήματος από την Ελλάδα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι η παράταση θα πρέπει να επικυρωθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, πριν διακόψουν τις εργασίες τους για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για να εγκριθεί νέος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, στη μεταμνημονιακή εποχή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου δεν θα έχει δίχτυ ασφαλείας, ούτε θα διασφαλιζόταν η παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Με την παράταση, θα δοθεί χρόνος να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς αποτελεί κεντρικό ζητούμενο αλλά και να αποφασιστεί ο μηχανισμός της επόμενης μέρας. Παράλληλα θα μπορεί να εκταμιευθεί και η δόση του 1,8 δισ. ευρώ, από την Ευρωζώνη.
Αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι η διάρκεια της παράτασης, με ξένους αξιωματούχους να δείχνουν προς την εξάμηνη παράταση, χωρίς να έχουν αποκλείσει και δωδεκάμηνη. Στο σενάριο που προκρίνει η Ελλάδα, δηλαδή παράταση ενός μήνα, μιλάμε για κάτι καθαρά τεχνικό. Θα προϋποθέτει πως θα έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα επί της αρχής και επειδή θα πρέπει να διασφαλιστεί χρόνος για να ψηφιστεί η νέα συμφωνία από ορισμένα κοινοβούλια, και το ελληνικό μέσα σε αυτά, θα δοθεί μικρή χρονική παράταση. Στο σενάριο της παράτασης, τουλάχιστον για έξι μήνες, που προωθούν Ευρωζώνη και ΔΝΤ, τα πράγματα διαφέρουν. Πρακτικά με την εξάμηνη παράταση, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να ονομαστεί επίσης «τεχνική παράταση», αφού δεν αλλάζουν όροι της δανειακής σύμβασης ούτε προβλέπονται νέα κεφάλαια, μιλάμε για παράταση του τρέχοντος Μνημονίου. Εδώ είναι ξεκάθαρο πως ο χρόνος που θα παρασχεθεί θα δοθεί για να κλείσει η συμφωνία, που δεν θα έχει καταστεί δυνατό να κλείσει έως τις αρχές του 2015. Ως ενδιάμεση λύση πιθανόν να μπορούσε να εξεταστεί και το σενάριο τρίμηνης παράτασης.
Αποστάσεις Ε.Ε. από τις εκλογές
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ερωτηθείς χθες για το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση δέσμευση επί των όσων συμφωνηθούν με την κυβέρνηση, εμφανίστηκε αρνητικός. Όπως είπε οι εκλογές είναι στο μυαλό όλων, άλλων περισσότερο και άλλων λιγότερο, τονίζοντας όμως πως το ζήτημα είναι να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Όπως δε υπογράμμισε, το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, κανένας δεν σκέφτεται τι θα γίνει αν το τάδε κόμμα έρθει πρώτο ή δεύτερο στις εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ζητήσουμε δεσμεύσεις από κάποιον που μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ερωτηθείς χθες για το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση δέσμευση επί των όσων συμφωνηθούν με την κυβέρνηση, εμφανίστηκε αρνητικός. Όπως είπε οι εκλογές είναι στο μυαλό όλων, άλλων περισσότερο και άλλων λιγότερο, τονίζοντας όμως πως το ζήτημα είναι να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Όπως δε υπογράμμισε, το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, κανένας δεν σκέφτεται τι θα γίνει αν το τάδε κόμμα έρθει πρώτο ή δεύτερο στις εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ζητήσουμε δεσμεύσεις από κάποιον που μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου