Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Επιχειρηματίες και αναλυτές μιλούν στην «Η»: Σε «αχαρτογράφητα νερά» μπαίνει η χώρα - Αγωνία για τις επιπτώσεις στην αγορά

Επιχειρηματίες και αναλυτές μιλούν στην «Η»: Σε «αχαρτογράφητα νερά» μπαίνει η χώρα - Αγωνία για τις επιπτώσεις στην αγορά

Tου Γιώργου Μανέττα και του Νίκου Σακελλαρίου
Με έντονο προβληματισμό υποδέχθηκε η αγορά την αναγγελία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, μετά την αδυναμία ανάδειξης Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και στη χθεσινή τρίτη ψηφοφορία.

Επιχειρηματίες και χρηματιστηριακοί αναλυτές, μιλώντας στην «Η», δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα, ενώ εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας αλλά και για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η συνέχιση της αβεβαιότητας, όπως λένε οι ίδιοι, είναι ότι χειρότερο για την οικονομία καθώς ήδη προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στην πορεία του Χρηματιστηρίου, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις συναλλαγές των ελληνικών εταιρειών με το εξωτερικό και ταυτόχρονα υπονομεύει τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αλλά και την ικανότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Θανάσης Παπανικολάου Διευθύνων σύμβουλος Goody's - Everest
Θανάσης Παπανικολάου Διευθύνων σύμβουλος Goody's - Everest
Ο γενικός διευθυντής της Euroxx Χρηματιστηριακής, Αριστοτέλης Νινιός, θεωρεί πως εισερχόμαστε σε μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, με την κατάσταση πολιτικά και οικονομικά να περιπλέκεται περαιτέρω, ενώ τονίζει πως «φεύγει και το υπόλοιπο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων (όσων δεν είχαν ρευστοποιήσει τον Δεκέμβριο)». Ο κ. Νινιός εκτιμά πως από εδώ και πέρα ο Γενικός Δείκτης θα κινείται ανάλογα των πολιτικών εξελίξεων, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι δείκτες του Χρηματιστηρίου να επιστρέψουν στα επίπεδα του Ιουνίου 2012, εάν υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
Σε ανάλογο μήκος κινείται και ο κ. Διονύσης Λευτάκης, διαχειριστής κεφαλαίων-χρηματιστής, ο οποίος εκτιμά ότι στην καλύτερη περίπτωση οδεύουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά και την πολιτική και την οικονομία.
Μιχάλης Τσαούτος Διευθύνων σύμβουλος βιομηχανίας  ΕΨΑ
Μιχάλης Τσαούτος Διευθύνων σύμβουλος βιομηχανίας ΕΨΑ
Το επόμενο διάστημα, υποστηρίζει ο ίδιος, «θα γνωρίσουμε πολιτική πόλωση που θα έχει επιπτώσεις στις οικονομικές αποφάσεις, σε μια περίοδο που οι ελληνικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να δανείζονται ακριβά», ενώ εν αμφιβόλω τίθεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού και η διαμόρφωση του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λευτάκη, ο μεγαλύτερος φόβος στα δημοσιονομικά είναι εάν θα μπορέσει η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα να αποπληρώσει υποχρεώσεις (ομόλογα) που λήγουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Μαζικές ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. 
Διονύσης Λευτάκης (διαχειριστής κεφαλαίων-χρηματιστής)
Διονύσης Λευτάκης (διαχειριστής κεφαλαίων-χρηματιστής)
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, ο κ. Λευτάκης σημειώνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, καθώς «οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν προχωρήσει σε πωλήσεις από τον Δεκέμβριο» και προσθέτει πως αυτοί που τώρα πουλάνε είναι φοβισμένοι ιδιώτες. Τα κεφάλαια αυτά, συνεχίζει, «θα επιστρέψουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μόνο εάν υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να δώσει λύση στα προβλήματα και προσανατολισμό στην οικονομία».
Για αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ», Νίκος Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα είχε την επιθυμητή έκβαση και θα οδηγούμασταν σε πρόωρες εκλογές.
Αριστοτέλης Νινιός (Γενικός Διευθυντής Euroxx Χρηματιστηριακής)
Αριστοτέλης Νινιός (Γενικός Διευθυντής Euroxx Χρηματιστηριακής)
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει πως στο επόμενο διάστημα θα ενταθεί η μεταβλητότητα και θα μειωθεί η συναλλακτική δραστηριότητα κάτω από τον μέσο όρο της χρονιάς, ενώ επισημαίνει πως οι ξένοι επενδυτές κρατούν και θα κρατήσουν στο επόμενο διάστημα στάση αναμονής. Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει ο ίδιος, πανικός επικρατεί στους βραχυπρόθεσμους εγχώριους επενδυτές και όσα θεσμικά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Στάση αναμονής 
Νίκος Χρυσοχοΐδης Διευθύνων Σύμβουλος της «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ»
Νίκος Χρυσοχοΐδης Διευθύνων Σύμβουλος της «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ»
Την ίδια ώρα, διάχυτη είναι η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες επιδρούν καταλυτικά στην πορεία της οικονομίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του τομέα εστίασης της Vivartia, Θανάσης Παπανικολάου, σημειώνει πως η πολιτική αβεβαιότητα πλήττει ήδη τον τουρισμό και την κατανάλωση, και καλεί όλους στην παρούσα φάση να επιδείξουν υπευθυνότητα και αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν της χώρας από τις πρωτόγνωρες -όπως τις χαρακτηρίζει- πολιτικές εξελίξεις.
Στις παρενέργειες που έχει η πολιτική αστάθεια αναφέρεται και ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ, επισημαίνοντας πως ήδη παρατηρούνται προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές με τους ξένους προμηθευτές και συνεργάτες. Ο κ. Μ. Τσαούτος σημειώνει πως η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί «τροχοπέδη» στην υλοποίηση νέων επενδύσεων, αλλά και τεράστιο εμπόδιο στην προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό, ενώ παραδέχεται πως πολλοί επιχειρηματίες τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται θετικό το γεγονός πως οι εκλογές γίνονται το συντομότερο δυνατό, πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν και ελπίζουν σε γρήγορη εξομάλυνση της κατάστασης, ανέξαρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης.
Αγορά
Χρηματιστήριο
«Φυγή» των ξένων κεφαλαίων
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν προχωρήσει σε πωλήσεις από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Λευτάκη, τα κεφάλαια αυτά «θα επιστρέψουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μόνο εάν υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να δώσει λύση στα προβλήματα και προσανατολισμό στην οικονομία».
Θανάσης Παπανικολάου Διευθύνων σύμβουλος Goody's - Everest
«Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός δεν θα πληγεί από τις πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις που βιώνει η χώρα, καθώς αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας . Στην παρούσα φάση χρειάζεται απ' όλους να τηρήσουν υπεύθυνη στάση».
Μιχάλης Τσαούτος Διευθύνων σύμβουλος βιομηχανίας ΕΨΑ 
«Η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί "τροχοπέδη" στην υλοποίηση νέων επενδύσεων και ταυτόχρονα εμποδίζει την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και να ανακάμψει από τη ύφεση».
Διονύσης Λευτάκης (διαχειριστής κεφαλαίων-χρηματιστής)
«Οικονομικά, τίθεται εν αμφιβόλω ο προϋπολογισμός και παραλύει το δημόσιο σύστημα εισπράξεων. Ο μεγαλύτερος φόβος στα δημοσιονομι- κά είναι εάν θα μπορέσει η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα να αποπληρώσει υποχρεώσεις (ομόλογα) που λήγουν μέσα στο α' εξάμηνο 2015».
Αριστοτέλης Νινιός (Γενικός Διευθυντής Euroxx Χρηματιστηριακής)
Εισερχόμαστε σε μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, ενώ φεύγει και το υπόλοιπο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων (όσων δεν είχαν ρευστοποιήσει τον Δεκέμβριο). Ως κλάδος και ως επιχειρηματίες θα θέλαμε να αποφύγουμε αυτές τις περιπλοκές.
Νίκος Χρυσοχοΐδης Διευθύνων Σύμβουλος της «Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ»
«Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η μεταβλητότητα. Οι ξένοι επενδυτές κρατούν και θα συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής, ενώ πανικός επικρατεί στους βραχυπρόθεσμους εγχώριους επενδυτές και όσα θεσμικά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων».

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :