Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου και του Χάρη Σαββίδη
Συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τα διεθνή χρηματιστήρια θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά και το 2015, καθώς τα περισσότερα εξ αυτών κλείνουν το 2014 με ανοδικά πρόσημα εμφανίζονται οι αναλυτές επτά ξένων οίκων.
Μετά ωστόσο από ένα ταραχώδες δ' τρίμηνο, ιδίως για τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, παραδέχονται ότι η πρόβλεψη αυτή θα μπορούσε να ανατραπεί, καθώς οι κίνδυνοι που σκιάζουν τον ορίζοντα των αγορών είναι πολλοί, από την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη έως την κρίση στη Ρωσία και από την ανώμαλη προσγείωση της Κίνας έως την «ιαπωνοποίηση» της Ευρωζώνης και την κλιμάκωση της γεωπολιτικής αστάθειας.
Credit Suisse
Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις μετοχές το α' εξάμηνο του 2015, ωστόσο βλέπουμε μεγάλες πιθανότητες για μια σημαντική διόρθωση το β' εξάμηνο. Η τιμή-στόχος για τον S&P στο τέλος του επόμενου έτους είναι οι 2.100 μονάδες.
Citigroup
Προβλέπει παραμονή των ταύρων με συγκρατημένο όμως βηματισμό, καθώς υπάρχει πληθώρα κινδύνων που θολώνουν το τοπίο. Ένα ευρύ πρόγραμμα QE από την ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει το ευρώ σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Οι μετοχές παραμένουν εξαιρετικά ελκυστικές σε σύγκριση με τις αποδόσεις που προσφέρουν κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
JP Morgan Asset Management
Εστία ανησυχίας για το 2015 είναι η αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των οικονομιών που μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις.
Η Fed θα είναι κεντρικός παίκτης, ενώ η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου φέρνει στο προσκήνιο γεωπολιτικούς κινδύνους. Όσο οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν η κινητήρια δύναμη των αγορών, η αγορά μετοχών παραμένει η πιο προφανής επιλογή.
Merrill Lynch
Της... μόδας για το 2015 εκτιμά ότι θα είναι τοποθετήσεις στο δολάριο, την υψηλή τεχνολογία (Apple), στην Ινδία και τηνΚίνα, τα ομόλογα και τις αμυντικές μετοχές. Εκτός μόδας αναμένεται να παραμείνουν το πετρέλαιο, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, τα εμπορεύματα, οι αναδυόμενες αγορές Ρωσία-Βραζιλία και οι μετοχές που ακολουθούν τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου.
Goldman Sachs
Προτείνει αυξημένες θέσεις στις μετοχές κάνοντας λόγο για απόδοση 3,3% σε τρίμηνο ορίζοντα και 10,6% σε δωδεκάμηνο και μειωμένες θέσεις για τα ομόλογα εκτιμώντας ότι μετά από ακόμα ένα έτος υποχώρησης των αποδόσεων τα περιθώρια για κέρδη είναι περιορισμένα. Από γεωγραφικής πλευράς συστήνει αυξημένες θέσεις σε Ευρώπη-Ιαπωνία και μειωμένες θέσεις στις ΗΠΑ ενώ σε κλαδικό επίπεδο προτιμά τις τηλεπικονωνίες, την υψηλή τεχνολογία και την ενέργεια.
Morgan Stanley
Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών εμφανίζεται η Morgan Stanley, θέτοντας τον πήχυ για τον δείκτη MSCI Europe στις 1.560 μονάδες σε δωδεκάμηνο ορίζοντα και προβλέποντας υποχώρηση του ευρώ στο 1,12 δολ. μέχρι το τέλος του χρόνου.
HSBC
Χρονιά με παγίδες για τα χρηματιστήρια θα είναι το 2015 σύμφωνα με την HSBC. Αν και η βαθμιαία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μάλλον θα αποδειχθεί αρκετή ώστε να εμφανίσουν θετικές αποδόσεις οι μετοχές, αυτές θα είναι περιορισμένες (5%).
Προτείνει διατήρηση αυξημένων θέσεων στην Ευρωζώνη και μειωμένων θέσεων στις ΗΠΑ, αφού το bra de fer μεταξύ Fed και ΕΚΤ λογικά θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ.
Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των αγορών το επόμενο έτος θα είναι οι... βίοι αντίθετοι μεταξύ Fed και ΕΚΤ, καθώς η πρώτη ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια και η δεύτερη να τυπώσει χρήμα
Ευρωζώνη
Στην τελική ευθεία για την εκτύπωση χρήματος
Στην τελική ευθεία για την εκτύπωση χρήματος
Το διαφαινόμενο bra de fer μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Fed το 2015 θα αποτελέσει αναμφισβήτητα καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και των αγορών: Ενώ η Fed έχει σβήσει τα πιεστήρια της εκτύπωσης χρήματος και προλειαίνει το έδαφος για το λεγόμενο liftoff, δηλαδή την αποκόλληση των επιτοκίων του δολαρίου από τα μηδενικά επίπεδα, η ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου -όπως όλα δείχνουν- θα πάρει τη σκυτάλη του QE εξαγγέλλοντας πρόγραμμα ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης με αγορά κρατικών ομολόγων: Και τούτο διότι από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Δεκέμβριο οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν άλλο 15%, προϊδεάζοντας για «πέρασμα» του πληθωρισμού σε αρνητικό πρόσημο τους επόμενους μήνες, η ζήτηση για τον δεύτερο γύρο μακροχρόνιων δανείων (TLTRO) ήταν απογοητευτική και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία παραπέμπουν σε συντήρηση της εικόνας οικονομικής στασιμότητας. Τα στοιχήματα για το ύψος του προγράμματος δίνουν και παίρνουν (με πολλούς αναλυτές να συγκλίνουν στο ποσό των 500 δισ. ευρώ), το ίδιο και τα σενάρια για τους όρους που θα το συνοδεύουν: Το γερμανικό στρατόπεδο δεν ματαιοπονεί πλέον προσπαθώντας να μπλοκάρει το πρόγραμμα (αφού ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται ομοφωνία για να προχωρήσει), αλλά θέτει προϋποθέσεις για να το? ανεχθεί, γνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ αφενός δεν επιθυμεί μετωπική σύγκρουση ούτε με την Bundesbank, ούτε -πολύ περισσότερο- με την Καγκελαρία, αφετέρου ξέρει ότι πρέπει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να είναι το πρόγραμμα αξιόπιστο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η γερμανική πλευρά επιδιώκει να περιορίσει τον πιστωτικό κίνδυνο που μπορεί να αναλάβει η ΕΚΤ, μεταφέροντας την ευθύνη για τις αγορές κρατικών ομολόγων και το ρίσκο που αυτές συνεπάγονται, ιδίως για τους τίτλους χαμηλότερης πιστωτικής αξιολόγησης, στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Φυσικά, έτσι τα δυνητικά οφέλη για τις πιο αδύναμες χώρες θα μειώνονταν δραματικά. Όπως όμως σχολιάζει ο αρθρογράφος του Reuters Νιλ Ούμακ, «αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η έγκριση της Γερμανίας, είναι καλύτερο από το τίποτα?».
Κίνα
Η προσγείωση της... κατσίκας
Η προσγείωση της... κατσίκας
Το 2015 στο κινέζικο ημερολόγιο είναι η χρονιά της κατσίκας, που θεωρείται στοιχείο της γης. Σε αυτή αναμένεται να... επιστρέψει η οικονομία της χώρας, μετά την πτήση των προηγούμενων δεκαετιών. Το ΑΕΠ αναμένεται φέτος να αυξηθεί με το βραδύτερο ρυθμό μετά τη δεκαετία του '90, καθώς το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο το 7%. Από το 2006 μέχρι το 2012 ο στόχος ήταν στο 8% και την τελευταία διετία μειώθηκε στο 7,5%, αλλά όλα δείχνουν ότι το 2014 θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1999 που ο επίσημος στόχος δεν θα επιτευχθεί.
Το έργο της κινεζικής κυβέρνησης είναι αρκετά πολύπλοκο, καθώς την ώρα που η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα, η αγορά ακινήτων και το χρηματιστήριο «φλερτάρουν» με τη φούσκα. Το Πεκίνο επιχειρεί να βάλει τάξη στον τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αλλά και των περιφερειακών αρχών. Διαρκώς, όμως, υπάρχει η απειλή αποκάλυψης κρυμμένων ελλειμμάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ντόμινο χρεοκοπιών. Βασική αιτία των οικονομικών προβλημάτων στην Κίνα είναι η παγκόσμια επιβράδυνση και η εξασθένηση της ζήτησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στον αντίποδα, χέρι βοήθειας αναμένεται να προσφέρει η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καυσίμων και η εγχώρια παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Fed
Αύξηση των επιτοκίων μετά από έξι έτη
Αύξηση των επιτοκίων μετά από έξι έτη
Αν το 2014 ήταν το έτος διακοπής της εκτύπωσης δολαρίων για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, το 2015 αναμένεται να είναι η χρονιά αύξησης των επιτοκίων, από το μηδενικό επίπεδο όπου βρίσκονται μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, το 2008.
Μια κίνηση που θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η νομισματική πολιτική της Fed υπήρξε το βασικό καύσιμο για το «τρελό ράλι» της Wall Street την τελευταία πενταετία.
Όταν την άνοιξη του 2013 ο τότε πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, άνοιξε τη συζήτηση περί διακοπής της εκτύπωσης δολαρίων, προκλήθηκαν ισχυρές πτωτικές πιέσεις στη Wall Street και κυρίως στις αναδυόμενες αγορές.
Σταδιακά, όμως, αυτές υποχώρησαν, και το φθινόπωρο που πέρασε η εκτύπωση δολαρίων σταμάτησε, αλλά οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να «πετάνε» από το ένα ρεκόρ στο επόμενο.
Β' τρίμηνο
Με την ίδια επιτυχία φιλοδοξεί η Πρόεδρος Γέλεν να προχωρήσει και στα επόμενα βήματα, αυξάνοντας τα επιτόκια κάποια στιγμή το β' τρίμηνο του έτους. Το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί στα τέλη Απριλίου, αν και στη Fed δεν θα διστάσουν να καθυστερήσουν την κίνηση, εφόσον υπάρχει αναταραχή στις αγορές. Οι χειρισμοί διευκολύνονται από την υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς πουθενά στον ορίζοντα δεν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις.
Με την ίδια επιτυχία φιλοδοξεί η Πρόεδρος Γέλεν να προχωρήσει και στα επόμενα βήματα, αυξάνοντας τα επιτόκια κάποια στιγμή το β' τρίμηνο του έτους. Το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί στα τέλη Απριλίου, αν και στη Fed δεν θα διστάσουν να καθυστερήσουν την κίνηση, εφόσον υπάρχει αναταραχή στις αγορές. Οι χειρισμοί διευκολύνονται από την υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς πουθενά στον ορίζοντα δεν υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις.
Γαλλία - Ιταλία
Προς μετωπική σύγκρουση
Προς μετωπική σύγκρουση
Έτος της... κρίσης αναμένεται το 2015 για τις οικονομίες Γαλλίας και Ιταλίας. Το «νο2» και το «νο3» της Ευρωζώνης δέχονται εδώ και καιρό σφοδρή κριτική από τον αγγλοσαξονικό Τύπο και τους αναλυτές των μεγάλων τραπεζών, για χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ισχυρό κρατικό παρεμβατισμό.
Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης το 2008, αμφότερες μπαινοβγαίνουν στην ύφεση, ενώ πλέον «φλερτάρουν» και με την παγίδα του αποπληθωρισμού. Αν και η δημοσιονομική κατάσταση των δύο είναι ανησυχητική, το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα (η Γαλλία να δανείζεται για 10 χρόνια με επιτόκιο 0,82% και η Ιταλία με 1,85%) χάρη στη δέσμευση Ντράγκι να πράξει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ. Η στήριξη από την ΕΚΤ είχε ως προαπαιτούμενο τη δέσμευση των κυβερνήσεων για προώθηση μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Ειδικά στη Γαλλία, όμως, όλα αυτά έμειναν στα... λόγια, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι και το 2015 πάνω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ έπρεπε να έχει μειωθεί κάτω από το όριο αυτό πριν από το 2012. Η γαλλική κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο να πείσει τα κοινοτικά όργανα για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που ακολουθεί. Σε αντίστοιχη μοίρα βρίσκεται η Ιταλία, όπου το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μικρότερο, αλλά το δημόσιο χρέος συγκρίνεται μόνο με τα επίπεδα του... ελληνικού. Οι δύο κυβερνήσεις καλούνται το 2015 να υιοθετήσουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αναμένεται να τις φέρουν σε ευθεία σύγκρουση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες στις οποίες στηρίζονται και κυρίως με τις κοινωνίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου