Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Γιατί να επενδύσετε σε ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα - Ρίσκα και αποδόσεις

Γιατί να επενδύσετε σε ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα - Ρίσκα και αποδόσεις

Μία ακόμη καλή χρονιά προσδοκούν οι διαχειριστές κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα για το 2015, καθώς η κατηγορία επενδύσεων ευνοείται και από τη μακροοικονομική και μικροοικονομική ανάπτυξη στη Ευρωζώνη αλλά και από το ευρύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Η μέση απόδοση εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης (high yield) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις εγχώριων διαχειριστών κεφαλαίων. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ξεκινήσει η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει ιδιαίτερα την απόδοση των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων και ιδιαίτερα των ομολόγων υψηλών αποδόσεων (χαμηλότερης αξιολόγησης).
Οι ξένοι αναλυτές προτείνουν για τη συγκεκριμένη περίοδο εταιρικά ομόλογασε ευρώ με hedging σε δολάριο και σε κλάδους που έχουν πιεστεί ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια στη Ευρωζώνη, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες.
Γιατί να επενδύσετε σε ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα - Ρίσκα και αποδόσεις
Τα τραπεζικά εταιρικά ομόλογα κινούνται κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους και οι τράπεζες θα ευνοηθούν ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων. Άρα, τα εταιρικά ομόλογα των τραπεζικών ομίλων έχουν μεγάλες πιθανότητες ανόδου των τιμών τους. Σε δεύτερη φάση ευνοούνται οι τιμές των εταιρικών ομολόγων βιομηχανικών ομίλων (αυτοκινητοβιομηχανίες, ενέργεια, διυλιστήρια) από τη μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους, ενώ κερδισμένα εκτιμάται ότι θα είναι και τα εταιρικά ομόλογα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών αλλά και γενικότερα οι εταιρείες με υγιείς κεφαλαιακές διαρθρώσεις και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο στα τελευταία χρόνια όσο και στις μελλοντικές προεξοφλήσεις.
Γιατί να επενδύσετε σε ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα - Ρίσκα και αποδόσεις
Ελληνικοί τίτλοι
Τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα αποτελούν ιδιαίτερα καλές επενδυτικές επιλογές, αφού η σχέση αποδόσεων / ρίσκου είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, οι μεγάλοι εταιρικοί ελληνικοί όμιλοι που έχουν εκδώσει διαπραγματεύσιμα εταιρικά ομόλογα έχουν πολύ μικρότερο ρίσκο πτώχευσης (κατάπτωσης) σε σχέση με τις αποδόσεις που προσφέρουν.
Η μεσοσταθμική απόδοση των ελληνικών εταιρικών ομολόγων διαμορφώνονταν στις 22 Ιανουαρίου στο 5,50%, εξαιρετικά δελεαστικό ποσοστό σε σχέση με όλες τις εναλλακτικές τοποθετήσεις και ιδιαίτερα σε σχέση με τις τοκοφόρες τοποθετήσεις (προθεσμιακές καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια).
Σε περίπτωση που οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες συνεχίσουν τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειωθεί το country risk για την ελληνική οικονομία, εκτιμάται ότι οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων θα είναι εξαιρετικές το 2015. Αν μάλιστα η ελληνική οικονομία μπει σε νέο πρόγραμμα, τότε οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων θα απελευθερωθούν από το country risk της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, καταγράφοντας μεγάλες ανόδους. Οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων, ανάμεσά τους και Συνταξιοδοτικά Ταμεία, προχώρησαν από την αρχή του χρόνου σε τόνωση των θέσεων σε εταιρικά ομόλογα προκειμένου να αντισταθμίσουν τη μεγάλη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

πηγη:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :