Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία - Τα μηνύματα από το εξωτερικό και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία - Τα μηνύματα από το εξωτερικό και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Μια νέα συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας θα επιδιώξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα αποτελεί με κανένα τρόπο συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει και την αξιολόγηση και επομένως απορρίπτει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για ολοκλήρωση της.

Μπορεί η πρώτη επίσημη αντίδραση από τη Γερμανία δια στόματος του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γ. Βάιντμαν, να ήταν σκληρή, ότι δηλαδή η βοήθεια προς την Ελλάδα εξαρτάται μόνο από το αν θα τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν αποφασιστεί, ωστόσο στην Αθήνα στάλθηκαν και άλλα μηνύματα που αφήνουν παράθυρα αισιοδοξίας.
Ο ρόλος του Μ. Σουλτς
Όπως έγινε γνωστό μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης θα έρθει στην Αθήνα ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει ένα άτυπο ρόλο διαμεσολαβητή με την Αγκ. Μέρκελ.
Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε πριν τις εκλογές της Κυριακής ότι τον χρόνο που θα δοθεί στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με ηρεμία το πρόγραμμα στήριξης θα αξιολογήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί θα εκτιμήσουν «ποιες είναι οι δεσμεύσεις που μπορεί να κάνουμε ώστε να δώσουμε ένα επαρκές χρονικό διάστημα στην επόμενη κυβέρνηση ώστε να είναι σε θέση να κάνει διάλογο», είπε ο Σαπέν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Θα είναι σε θέση η Ελλάδα στα τέλη του Μαρτίου να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της;», αναρωτήθηκε ο Μ. Σαπέν.
Το πρόγραμμα είναι «νεκρό»
Πάντως ο Γκ. Χαρδούβελης που θα συμμετάσχει στο Eurogroup έχει πάρει «μήνυμα από τον ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει ότι το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί «είναι νεκρό»….
Οι ανησυχίες
Αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και μεγάλα και απαιτούν άμεσες απαντήσεις, πριν την οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σε πρώτο πλάνο εκ των πραγμάτων προβάλει το μείζον θέμα της άντλησης ρευστότητας των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας λήγει η δεκαπενθήμερη περίοδος χρηματοδότησης και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να εγκρίνει εκ νέου παροχή ρευστότητας για 15 μέρες ακόμη. Και αυτή η έγκριση από το ΔΣ της ΕΚΤ δεν θεωρείται τυπική διαδικασία. Το αντίθετο…

Τα χρονοδιαγράμματα
Ο Φεβρουάριος προμηνύεται θερμός από όλες τις απόψεις, αφού στο τέλος του μήνα λήγει η δίμηνη παράταση που έχει χορηγηθεί στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης, ενώ κεντρικά ορόσημα είναι η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 12 Φεβρουαρίου και το Eurogroup, τέσσερις μέρες μετά, στις 16 Φεβρουαρίου.
Πρακτικά ο πρώτος δύσκολος μήνας, ταμειακά είναι ο Μάρτιος, οπότε και πρέπει να πληρωθούν περίπου 2,5 δισ. κυρίως προς το ΔΝΤ ενώ το οξύ πρόβλημα εντοπίζεται στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου με υποχρεώσεις πληρωμών συνολικά 9 δισ. ευρώ κυρίως προς την ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :