Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ραντεβού του Τσίπρα με Θεοδωράκη και Καμμένο για να βγει κυβέρνηση

Την ώρα που τα αποτελέσματα έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ κολλημένο στις 149 έδρες με ελπίδα να φτάσει τελικά στις 150 αλλά όχι και στην αυτοδυναμία των 151 εδρών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εντολοδόχος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την δεδηλωμένη στα χέρια του...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, είχαν μεταμεσονύκτια συνομιλία στην οποία συμφώνησαν σε όλα. Μάλιστα οριστικοποιήθηκε και η συνάντησή τους για τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας. Σημαντικό είναι το γεγονός πως η συνάντηση ορίστηκε πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Κάρολο Παπούλια προκειμένου να λάβει -τυπικά- την διερευνητική εντολή.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μετά από αυτό το σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας μετά το μεσημέρι θα ορκιστεί πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Ζήτημα ωστόσο προκύπτει εάν η συνάντηση θα γίνει προκειμένου το Ποτάμι να συμμετέχει στην νέα κυβέρνηση ή απλώς να επιβεβαιώσει την στήριξή του. Είναι σαφές πάντως ότι δεν μπορούν να χωρέσουν και οι δύο σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να διαλέξει με ποιόν από τους δύο θα ήθελε να συνεργαστεί, αλλά ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ουσιαστικά απέκλεισε τη δυνατότητα συνεργασίας με το Ποτάμι δείχνοντας ουσιαστικά την προτίμησή του στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Από το Ποτάμι τα ξημερώματα δεν απέκλειαν να δοθεί ακόμη και ψήφος εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση να τοποθετηθούν υπερκομματικοί υπουργοί στη Δικαιοσύνη, την Παιδεία και την Οικονομία, κάτι που μάλλον είναι δύσκολα να δεχθεί ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα η πρώτη του «υποχρέωση» ως πρωθυπουργός μετά την ορκωμοσία του θα είναι η υπογραφές στα αντίστοιχα διατάγματα για καταργήσεις, ιδρύσεις, ή συγχωνεύσεις υπουργείων καθώς όπως είναι ήδη γνωστό το νέο υπουργό συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μειωμένο κατά πολύ τον αριθμό των υπουργών.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καμμένος στις δηλώσεις του δήλωσε ότι το κόμμα του θα βοηθήσει «ώστε αυτή η νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα να σταθεροποιηθεί για το καλό της πατρίδας, του έθνους και του ελληνικού λαού». «Επικοινώνησα με τον κ. Τσίπρα, τον συνεχάρην για τη νίκη και του είπα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως από την πρώτη στιγμή είπαμε, θα ενισχύσουμε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στον τόπο μας, με τις αρχές που δημόσια έχουμε καταθέσει» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αύριο το πρωί που θα καταλήξουμε στα τελικά αποτελέσματα θα έχουμε να πούμε πολύ περισσότερα».
Μέσα στην ημέρα θα είναι γνωστό ένα μέρος της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης προκειμένου να ορκιστεί την Τρίτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, μέσα στην συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου είναι οι ανεξάρτητοι Έλληνες να έχουν έναν υπουργό στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Δημήτρη Κουτσούμπα στον οποίο έχει απευθύνει πρόσκληση συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας, με τον γ.γ. του ΚΚΕ πάντως να έχει εξ αρχής εκφράσει την αρνητική του διάθεση για οποιαδήποτε συνομιλία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ:koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :