Χρονιά που θα δούμε αρκετές βελτιώσεις σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών σε κατηγορίες συσκευών όπως είναι τα smartphones και τα tablets αναμένεται ότι θα είναι το 2015. Μία βασική τάση είναι, ακόμη, το αποκαλούμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things - IoT) όπου κάθε είδους συσκευή συνδέεται με το Διαδίκτυο και γίνεται «έξυπνη». Επιπλέον, φέτος εκτιμάται πως θα δούμε να αυξάνεται η χρήση των smartphones για πληρωμές.
Το 2015 χαρακτηρίζεται ως «κρίσιμη» χρονιά για το κατά πόσον οι συσκευές που φοριούνται στο χέρι ,όπως τα «έξυπνα» βραχιόλια και ρολόγια, θα καταφέρουν να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα, με το Apple Watch να αποτελεί το προϊόν που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Ακόμη, τα Windows 10, η νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της Microsoft, αναμένεται με κάτι παραπάνω από ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ πολλοί αναλυτές περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η νέα «μάχη» στον χώρο της τηλεόρασης μεταξύ των τεχνολογιών Quantum Dot και OLED. Εκεί, πάντως, είναι προφανές πως η τάση δεν είναι άλλη από τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας της εικόνας. Τέλος, φέτος περιμένουμε να δούμε και περισσότερο «έξυπνα» αυτοκίνητα, με όλο και περισσότερα οχήματα να αποκτούν σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Tablets - PC
Υβριδικά μοντέλα
Υβριδικά μοντέλα
Η κατηγορία προϊόντων τεχνολογίας που άλλαξε τα δεδομένα την τρέχουσα δεκαετία ήταν τα tablets. Τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξή τους ήταν εντυπωσιακή, αλλά πέρσι οι ρυθμοί επιβραδύνθηκαν. Φέτος, δεν αναμένεται να έχουμε νέα «έκρηξη», αλλά θα δούμε να συγκλίνουν περισσότερο οι κατηγορίες των tablets με τους φορητούς υπολογιστές. Τα tablets με οθόνες 7 ιντσών αρχίζουν να κινούνται αποκλειστικά στα χαμηλότερα στρώματα, ενώ φέτος θα δούμε μεγαλύτερα μοντέλα με διαγώνιο στις 12 ίντσες. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν την Apple να ετοιμάζει ένα iPad 12 ιντσών, τότε θα είναι προφανές ότι η αγορά αυτή αρχίζει να αλλάζει. Βέβαια, οι φήμες κάνουν λόγο και για τη χρήση από την Apple στο νέο iPad ενός stylus (πενάκι), κάτι που προκαλεί εντύπωση δεδομένου πόσο αντίθετος σε κάτι τέτοιο ήταν ο Στιβ Τζομπς.
Την ίδια στιγμή, οι φορητοί υπολογιστές κινούνται προς τα tablets. Τα μοντέλα που χαρακτηρίζονται ως «υβριδικά» λόγω του αποσπώμενου πληκτρολογίου τους πληθαίνουν διαρκώς.
Παράλληλα, οι νέοι φορητοί υπολογιστές είναι πιο ελαφρείς, πιο γρήγοροι και οι οθόνες αφής -λόγω και των νέων Windows- αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό ακόμη και για μοντέλα που χαρακτηρίζονται προσιτά υπό την έννοια ότι η τιμή πώλησής τους είναι κάτω από τα 500 ευρώ.
Στον χώρο των υπολογιστών φέτος θα αρχίσουμε να βλέπουμε και τα πρώτα μοντέλα με τις νέες θύρες USB 3.1 που προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα διακίνησης δεδομένων.
Τηλεοράσεις
Χρονιά της υπερυψηλής ευκρίνειας το 2015
Χρονιά της υπερυψηλής ευκρίνειας το 2015
Στον χώρο των τηλεοράσεων, δύο είναι οι βασικές τάσεις για τη φετινή χρονιά: κυρτές οθόνες και υποστήριξη της δυνατότητας για αναπαραγωγή περιεχομένου υπερ-υψηλής ευκρίνειας (ultra high definition - UHD), όπου η ποιότητα της εικόνας είναι πολύ καλύτερη. Η τάση αυτή ήταν πολύ έντονη στην πρόσφατη Consumer Electronics Show (CES), μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ψηφιακών τεχνολογιών παγκοσμίως, όπου άπαντες οι μεγάλοι κατασκευαστές είχαν οθόνες UHD και μάλιστα με τη γκάμα τους να είναι αρκετά ευρεία.
Βελτιωμένη ποιότητα προσφέρει και η χρήση νέων τεχνολογιών όσον αφορά την κατασκευή των πάνελ με δύο τεχνολογίες, το Quantum Dot και την OLED, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα για περισσότερα ζωντανά χρώματα και καλύτερη φωτεινότητα. Παράλληλα, βλέπουμε τους μεγάλους κατασκευαστές να παρουσιάζουν εξαιρετικά προσιτά μοντέλα που προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα εικόνας, με τις τιμές στην Ελλάδα να κινούνται σε επίπεδα κάτω από τα 500 ευρώ. Επιπλέον, οι τηλεοράσεις... μεγαλώνουν. Η μείωση των τιμών «βοηθά» τους καταναλωτές να προτιμήσουν μοντέλα με μεγαλύτερη διαγώνιο και σταδιακά είναι βέβαιο ότι θα δούμε η πλειοψηφία των πωληθέντων τηλεοράσεων να κινείται στις 40 και άνω ίντσες. Τέλος, σε εξέλιξη είναι και μία «μάχη» λειτουργικών συστημάτων για τις τηλεοράσεις. Η Samsung προωθεί το δικό της Tizen OS, η LG το, επίσης δικό της, webOS, η Sony προσχώρησε στο στρατόπεδο του Android, ενώ η Panasonic σε εκείνο του Firefox OS.
Wearablets
Εξυπνα ρολόγια και βραχιόλια
Εξυπνα ρολόγια και βραχιόλια
Το Apple Watch είναι, χωρίς αμφιβολία, η συσκευή που άπαντες περιμένουν όσον αφορά τις «έξυπνες» συσκευές που φοριούνται, τα αποκαλούμενα wearables. Η απόφαση της Google να σταματήσει τη διάθεση των «έξυπνων» γυαλιών της (Google Glass) είναι μία ένδειξη ότι το μέλλον των wearables είναι στα «έξυπνα» βραχιόλια (smartbands) και στα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches). Βέβαια, το ζητούμενο είναι να πέσουν οι τιμές, κάτι που μάλλον θα γίνει φέτος, καθώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αρχίζουν να ασχολούνται με την κατηγορία. Επιπλέον, το 2015 θα δούμε πολύ περισσότερα «έξυπνα» ρολόγια με υποδοχή για κάρτα SIM προκειμένου να λειτουργούν και ως κινητά τηλέφωνα, έστω και χωρίς τις πολυάριθμες δυνατότητες των smartphones.
Smartphones
Μεγαλύτερες οθόνες και καλύτερες επιδόσεις
Μεγαλύτερες οθόνες και καλύτερες επιδόσεις
Η μεγαλύτερη και πλέον δημοφιλής κατηγορία προϊόντων τεχνολογίας είναι τα κινητά τηλέφωνα με τα smartphones να έχουν πάρει πλέον το πάνω χέρι. Τα μοντέλα της κατηγορίας μεγαλώνουν κατ' αρχήν όσον αφορά στις οθόνες τους και κατά δεύτερον όσον αφορά τις επιδόσεις τους, με αποτελέσμα να αποτελούν πλέον υπολογιστικές συσκευές. Το 2015 ελάχιστα μοντέλα θα έχουν οθόνες με διαγώνιο μικρότερη των 5 ιντσών, ενώ θα δούμε ουκ ολίγα μοντέλα που θα κινούνται στις 5,5 ίντσες. Οι κυρτές οθόνες κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους με την LG να δείχνει ένα ακόμη μοντέλο, αν και πολλοί περιμένουν να δουν αν η επόμενη «ναυαρχίδα» της Samsung (Galaxy S6) θα έχει τον σχεδιασμό του Galaxy Note Edge που εντυπωσίασε πέρσι, αλλά έχει κυκλοφορήσει σε περιορισμένα κομμάτια και λίγες χώρες. Οι φετινές «ναυαρχίδες» των LG, Sony και HTC πιθανότατα θα κάνουν την εμφάνισή τους τον Μάρτιο και το κοινό σημείο θα είναι οι βελτιωμένες επιδόσεις τους, καθώς οι επεξεργαστές γίνονται οκταπύρηνοι, η μνήμη αυξάνεται στα 3 GB και οι κάμερες πάνε σε αναλύσεις της τάξεως των 20 megapixel. Παράλληλα, οι Κινέζοι κατασκευαστές (Huawei, Lenovo, ZTE) εκτιμάται πως θα ενισχύσουν περαιτέρω τα μερίδιά τους, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η Xiaomi είναι εκείνη που συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα, αν και δεν σκοπεύει να ανοιχτεί στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης ούτε και τη φετινή χρονιά. Όσον αφορά την Apple, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το φθινόπωρο θα παρουσιάσει τις βελτιωμένες εκδόσεις των iPhone 6 και 6 Plus, προσφέροντας καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Μετατρέποντας κάθε οθόνη σε PC
Μίνι υπολογιστές
Μίνι υπολογιστές
Το 2015 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσουμε να βλέπουμε υπολογιστές πολύ μικρού μεγέθους, όπως το Compute Stick που ανακοίνωσε πρόσφατα η Intel. Η τελευταία δεν το χαρακτηρίζει ως προσωπικό υπολογιστή, αλλά ως υπολογιστική συσκευή και ουσιαστικά πρόκειται για έναν υπολογιστή σε ένα «στικάκι». Το Intel Compute Stick θα μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε οθόνη με θύρα HDMI σε έναν προσωπικό υπολογιστή και το μόνο επιπλέον που θα απαιτείται θα είναι ένα πληκτρολόγιο. Αντίστοιχα μικροί υπολογιστές έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Raspberry Pi, το κόστος του οποίου είναι κοντά στα 50 δολάρια! Το Intel Compute Stick θα κοστίζει περίπου 150 δολάρια αλλά και πάλι θεωρείται ως μία πολύ προσιτή λύση για όποιον θέλει έναν απλό υπολογιστή για να κάνει τις βασικές εργασίες του.
Συναλλαγές μέσω smartphones
Ψηφιακό πορτοφόλι
Ψηφιακό πορτοφόλι
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της Deloitte, το 2015 θα είναι η χρονιά που τα smartphones θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την πραγματοποίηση συναλλαγών (mobile payments). Η εμφάνιση του Apple Pay, το οποίο θα το δούμε και στην Ευρώπη τη φετινή χρονιά αναμένεται να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα αυτού του είδους των υπηρεσιών, τις οποίες προωθούν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θέλουν να περιορίσουν τη διακίνηση ρευστού. Βέβαια, απέχουμε ακόμη πολύ από την εποχή που οι πληρωμές μέσω smartphones θα αντικαταστήσουν πλήρως τη χρήση των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων αλλά τουλάχιστον αναμένεται σημαντική άνοδος της χρήσης των «ψηφιακών πορτοφολιών».
Windows 10
Νέο λειτουργικό
Νέο λειτουργικό
Το φθινόπωρο αναμένεται να κυκλοφορήσει τα Windows 10, η νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της Microsoft, που θα έχει ως βασικό συστατικό στοιχείο ότι θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή. Είτε πρόκειται για μία συσκευή με 4 ίντσες ή με 80 ίντσες είτε δεν έχει καν οθόνη.
Επιπλέον, επιστρέφει το πλήκτρο Έναρξη (Start), ενώ τα Windows 10 θα έχουν ακόμη αρκετές βελτιώσεις, όπως, για παράδειγμα, ότι θα μπορούν να αλλάζουν από το «κλασικό» περιβάλλον των Windows 7 σε εκείνο των Windows 8 που δίνει έμφαση στην αφή, ανάλογα με το αν ο χρήστης έχει συνδέσει πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Επίσης, θα είναι πιο εύκολο για τον χρήστη να δει ποιες εφαρμογές έχει ανοικτές, όπως ακόμη και θα μπορεί να «μειώνει» το μέγεθος του παραθύρου της εφαρμογής που χρησιμοποιεί.
Αυτοκίνητο
«Έξυπνα» οχήματα
«Έξυπνα» οχήματα
Μετά τα κινητά τηλέφωνα, τα ρολόγια και τις τηλεοράσεις ήρθε και η σειρά των αυτοκινήτων να γίνουν «έξυπνα».
Η τάση για το «έξυπνο» αυτοκίνητο που έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο, προειδοποιεί τον οδηγό ότι είναι σε κατάσταση να οδηγήσει και τον καθοδηγεί, δεν είναι καθόλου μακριά καθώς η ψηφιακή τεχνολογία κάνει δυναμικό μπάσιμο στον χώρο των οχημάτων.
Μάλιστα, η Nvidia παρουσίασε στις αρχές Ιανουαρίου ένα ειδικό chip για χρήση στα αυτοκίνητα, το Tegra X1. Πάνω στο συγκεκριμένο chip βασίζονται δύο πλατφόρμες, το Drive CX, που είναι ένας ψηφιακός πίνακας ελέγχου όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου και ουσιαστικά είναι ένας πανίσχυρος υπολογιστής, και το Drive PX, ένα σύστημα ελέγχου και διαχείρισης 12 καμερών που χρησιμοποιούνται αντί για αισθητήρες προκειμένου ο οδηγός να βλέπει πόσο κοντά είναι σε άλλα οχήματα, πώς να παρκάρει αυτόματα κ.ά.
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
dmallas@pegasus.gr
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου