Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Eντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα

Eντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα

Νέα σελίδα για τις επενδύσεις ομολόγων γύρισε από χθες στην Ευρωζώνη. Το πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης (QE) που θα κληθεί να εφαρμόσει η ΕΚΤ για τα ευρωπαϊκά ομόλογα σηματοδοτεί αλλαγές επενδυτικών στρατηγικών για τους ξένους οίκους αλλά και για μικρομεσαία ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Οι πρώτες διερευνητικές επαφές των ελληνικών τραπεζών με τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων ενόψει QE έγιναν στις αρχές του χρόνου και εκεί ουσιαστικά αναζητήθηκαν οι δυνατότητες των ελληνικών ομολόγων και εάν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ή θα αποκλείονταν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αγορά των ομολόγων εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως μόχλευση για τις τιμές τους, τις οποίες θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο, αποκλιμακώνοντας τις αποδόσεις τους. Ωστόσο, αναλυτές ευρωπαϊκών οίκων εκτιμούν ότι τεχνικά θα υπάρξει κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ προσφερόμενης και ζητούμενης τιμής (ask και bid) και έτσι αφενός θα αυξηθεί η ρευστότητα στις αγορές και αφετέρου θα αυξηθεί και η μεταβλητότητα των ομολόγων. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να δημιουργηθούν και πληθωριστικές πιέσεις και αυτός είναι ο λόγος που ουσιαστικά αντιδρούν οι Γερμανοί. Πάντως, χθες, μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, δεν υπήρξε έντονη ζήτηση ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς όσοι ενδιαφέρονταν είχαν ήδη τοποθετηθεί από τις αρχές του έτους.
Αύξησαν τις επενδύσεις σε ομόλογα οι ξένοι οίκοι
Η επενδυτική σκακιέρα σε ομόλογα της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα εμπλουτιστεί σημαντικά μετά τις αποφάσεις Ντράγκι, αφού πλέον τόσο οι θεσμικοί επενδυτές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία εκτιμάται ότι θα αυξήσουν θέσεις σε ομόλογα Ευρωζώνης όχι μόνο με κριτήριο την αξιολόγησή τους αλλά και με κριτήριο τις αποδόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι θα υπάρχει σημαντική αναθεώρηση θέσεων και αξιολογήσεων από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch, Moody's), που θα οδηγήσουν σε αλλαγές και στις επενδυτικές στρατηγικές των αμοιβαίων κεφαλαίων. Ήδη, οι οίκοι Blackrock, JP Morgan, Morgan Stanley Citi, UBS, Goldmans Sachs, Bank of America, Nomura, Societe Generale σε συνδυασμό και με τις κινήσεις της Pimco (ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων) έχουν αυξήσει τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης σε όλα τα χαρτοφυλάκια ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων.
Πιο επιφυλακτική φαίνεται η Deutsche Bank (λόγω της γερμανικής αντίδρασης), αλλά τελικά φαίνεται ότι θα ακολουθήσει επειδή το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της δίνει ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις (to maturity) εξαιτίας των «πτωχών» αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων που κατέχει. Ενδεικτικά οι μέσες αποδόσεις (στη λήξη) των γερμανικών ομολόγων και ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων διαμορφώθηκαν σε 0,5% το 2014.
Κερδοσκοπικά funds και Συνταξιοδοτικά Ταμεία οι βασικοί αποδέκτες των δώρων της ΕΚΤ
Το ράλι των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης -πλην Ελλάδος- αποδόθηκε σε ένα άτυπο front running των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων για τις αποφάσεις ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά τα γερμανικά ομόλογα καταγράφουν άνοδο (στις τιμές mark to market) της τάξης του 24%, τα ολλανδικά είχαν άνοδο 10,56%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα τρία κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με τα ιταλικά να αποδίδουν 24,32%, τα ισπανικά να αυξάνονται 20% όσο και τα ιρλανδικά, ενώ τα βελγικά και τα φιλανδικά αυξήθηκαν κατά 17,36% και τα φιλανδικά κατά 13,05%. Για τα μεν ομόλογα της περιφέρειας υπήρξε προεξόφληση των αποφάσεων ΕΚΤ και κλεισίματος του Discount που είχαν έναντι των ομολόγων υψηλής αξιολόγησης. Τα hedge funds που είχαν προεξοφλήσει τις κινήσεις ΕΚΤ απολαμβάνουν κέρδη άνω του 15% από το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων και πιθανότατα να υπάρξουν και μικρές ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση κερδών προκειμένου να επανατοποθετηθούν σε χαμηλότερες τιμές ή να κερδοσκοπήσουν σε άλλες κατηγορίες.
Σε ό,τι αφορά τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία και τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες αυτές ευνοούνται σημαντικά από το ράλι των τιμών, αλλά πιέζονται από την πτώση των αποδόσεων και μάλιστα αναμένεται να ζητήσουν παράταση προκειμένου να διαμορφώσουν υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας ενόψει Solvency II στις αρχές του 2016.
Tου Νίκου Σακελλαρίου
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :