Οι πολιτικές εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τον τραπεζικό κλάδο, αν και οι τράπεζες παίρνουν, προληπτικά, μέτρα για να ενισχύσουν τα περιθώρια ρευστότητάς τους, σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Σε πρόσφατο ταξίδι τους στην Ελλάδα, οι αναλυτές της Goldman Sachs ήρθαν σε επαφή με τραπεζίτες, φορείς χάραξης πολιτικής, αλλά και αναλυτές της αγοράς και το συμπέρασμα που προέκυψε από τις συναντήσεις αυτές, όπως υπογραμμίζουν, είναι ότι οι τρέχουσες τάσεις σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις πολιτικές εξελίξεις.Παρ' όλα αυτά, η ρευστότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί το τραπεζικό σύστημα, δεδομένου ότι υπήρξε -αν και περιορισμένη- εκροή καταθέσεων τον μήνα Δεκέμβριο, αλλά και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs, η εκροή καταθέσεων τον Δεκέμβριο ήταν της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ και συνεχίστηκε τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, εν μέσω αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά οι τράπεζες αποδίδουν τη μείωση των καταθέσεων, εν μέρει τουλάχιστον, και σε εποχικούς παράγοντες.
Η εκροή αυτή αφορούσε στο μεγαλύτερο μέρος της αναλήψεις μετρητών και σε πολύ μικρό βαθμό μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
Ωστόσο, οι αναλήψεις αυτές δεν αποτελούν, προς το παρόν, παράγοντα ανησυχίας για τις τράπεζες.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, εάν και εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί απρόσμενα.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις, η άποψη των αναλυτών της Goldman Sachs είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της νέας κυβέρνησης και τρόικας μετά τις εκλογές, αν και η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί σύνθετη και χρονοβόρος, καθυστερώντας ίσως την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
Οπως επισημαίνεται, οι δυσκολίες που συνάντησε με την τρόικα η προηγούμενη κυβέρνηση δείχνουν ότι αυτά που μένουν να γίνουν είναι πιθανό να αποδειχθούν δύσκολα στην εφαρμογή τους από πολιτική άποψη, ανάλογα και με το πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα στη Βουλή, ιδίως εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα οδηγούσε σε ένα ακραίο σενάριο όπου θα θεωρείτο πλέον αμφίβολη η στήριξη της ΕΚΤ ή η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, φαίνεται να θεωρείται από όλα τα κόμματα καταστροφικό και, επομένως, μη επιθυμητό, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, εάν η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας παραταθεί, αυτό μπορεί να αποδειχθεί αρνητικό για τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για τις αναδιαρθρώσεις και τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου