Στη σκιά των σκληρών μηνυμάτων από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του «κόβουν και ράβουν» τις προγραμματικές δηλώσεις. Την Κυριακή το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη Βουλή τη στρατηγική της κυβέρνησης σε όλους τους καίριους τομείς μέσω των προγραμματικών δηλώσεων.
Ωστόσο αυτή τη φορά το ακροατήριο δεν θα είναι μόνο ελληνικό, αφού τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός θα απευθύνονται και στους Ευρωπαίους εταίρους που περιμένουν ένα καθαρό στίγμα από τον Αλ. Τσίπρα, λίγα 24ώρα πριν από τις καθοριστικές διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup.
Οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο, για το περιεχόμενο των προγραμματικών, δίνουν και παίρνουν. Το ίδιο και οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.
Ζητούμενο είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στην Ευρώπη για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, αλλά και να μην υπάρξουν εσωκομματικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν πολιτικά προβλήματα στη νεοσύστατη κυβέρνηση.
Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, αφού το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε «σημαία» στην προεκλογική περίοδο χωρίς όμως να γίνεται αποδεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους, όπου μάλιστα «χτύπησαν» άσχημα οι ανακοινώσεις που έγιναν τα πρώτα 24ωρα της διακυβέρνησης από υπουργούς περί ακύρωσης μνημονιακών δεσμεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων αλλά και παραχολογία.
Γ. Σακελλαρίδης
Ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν πράγματα που για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κόκκινη γραμμή. «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και επιμέρους σε όσα προγράμματα πουν και οι υπουργοί. Είναι ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις.
Ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν πράγματα που για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κόκκινη γραμμή. «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και επιμέρους σε όσα προγράμματα πουν και οι υπουργοί. Είναι ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις.
Δίνουμε μια μάχη με τη διαπραγμάτευση, θέλουμε να το φέρουμε εις πέρας, διότι αυτό πήραμε ως λαϊκή εντολή στις εκλογές. Υπάρχουν θέματα τα οποία θέτει η ελληνική κυβέρνηση στα οποία δεν μπορεί να κάνει πίσω, γιατί έχει τη δέσμευση από τη λαϊκή εντολή την οποία έχει πάρει. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στην οποία ασκείται κριτική, επειδή έχει σκοπό να πράξει αυτά τα οποία υποσχέθηκε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση καλείται να κρατήσει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ ςπροεκλογικών δεσμεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων έχοντας κατά νου ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μεταφράσουν λέξη προς λέξη τα λεγόμενα του πρωθυπουργού και των υπουργών.
Στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνονται μέτρα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, όπως:
• Αύξηση κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα αναφερθεί στην επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ του 2012, μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συνδυασμό με αναπτυξιακού χαρακτήρα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης σε πρώτη φάση θα γίνει η άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ). Σε δεύτερο χρόνο, και χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί το πότε και το πώς, θα επιχειρηθεί η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
• Νέος φόρος στα ακίνητα. Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Δημήτρης Βίτσας με χθεσινές δηλώσεις του προσδιορίζει περίπου στα 400.000 ευρώ το οικογενειακό αφορολόγητο όριο περιουσίας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «μπορούμε να επαναφέρουμε τον προηγούμενο νόμο για το φόρο μεγάλης περιουσίας, ο οποίος προέβλεπε οικογενειακό αφορολόγητο τις 486.000 ευρώ».
• Αντικειμενικές αξίες. Οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% έως 35% είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «δεν θα φορολογήσουμε κανέναν με πλασματικές αξίες».
• Φόρος εισοδήματος. Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είχε ανακοινώσει την επαναφορά του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους, με παράλληλη αποκατάσταση της προοδευτικότητας της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφέρει ότι όταν δημιουργηθεί το Περιουσιολόγιο «η στρατηγική είναι να αυξηθεί και ο ανώτατος συντελεστής που μπορεί να πάει στο 50% και 60%, που είναι οριακός συντελεστής. Δεν σημαίνει ότι θα πληρώνεις 50% και 60% από το πρώτο ευρώ αλλά για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ».
• Πετρέλαιο θέρμανσης. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται κατάργηση της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Ρυθμίσεις οφειλών. Νέα ρύθμιση οφειλών με τη σύσταση Ειδικών Επιτροπών Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 (αγγίζουν τα 75 δισ. ευρώ μόνο στην εφορία). Ετήσιες δόσεις έως 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη ή 30% αν γίνεται παράλληλη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το μέτρο συνδυάζεται με άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών κ.λπ. καθώς και χορήγηση φορολογικής - ασφαλιστικής ενημερότητας για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση.
Της Μαρίας Βουργάνα
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου