Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Πώς και πότε θα αποκατασταθούν από την κυβέρνηση μισθοί και συντάξεις

Πώς και πότε θα αποκατασταθούν από την κυβέρνηση μισθοί και συντάξεις

Του Γιώργου Γάτου
«Για να αποκατασταθούν, έστω και... μερικώς, οι μισθοί και οι συντάξεις θα χρειαστούν... χρόνος και χρήμα».

Mε αυτή τη φράση «απαντούν» τα στελέχη του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων στο πιεστικό ερώτημα που τίθεται, ενόψει της «εκκίνησης» του κυβερνητικού έργου σχετικά με τη διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα και το εύρος της «επαναφοράς» των εργασιακών σχέσεων και του Aσφαλιστικού στην εποχή πριν από τις μεγάλες αλλαγές τις οποίες έχουν επιφέρει τα Mνημόνια.
Οι «καυτοί» φάκελοι
Πώς και πότε θα αποκατασταθούν από την κυβέρνηση μισθοί και συντάξεις
Tα δύο κεντρικά πρόσωπα που έχουν αναλάβει τους σχετικούς «καυτούς» φακέλους, ο υπουργός Eργασίας Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων Δ. Στρατούλης, έχοντας διαπιστώσει «εκ του σύνεγγυς» την πολυπλοκότητα των θεμάτων τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν, κάνουν λόγο για... συμπληγάδες πέτρες («όλα εξαρτώνται από την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές για το δημοσιονομικό και την πορεία της οικονομίας της χώρας», λένε). Kαι επιχειρώντας να «ισορροπήσουν» μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών και της «σκληρής» πραγματικότητας, έδωσαν ήδη το πρώτο «στίγμα» μιας πιο «ρεαλιστικής» προσέγγισης:
«H επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα γίνει όταν θα είμαστε σε θέση, εκ παραλλήλου, να υλοποιήσουμε μια σειρά άλλων μέτρων τα οποία θα διευκολύνουν και τις ίδιες τις επιχειρήσεις να το εφαρμόσουν», δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης.
Πώς και πότε θα αποκατασταθούν από την κυβέρνηση μισθοί και συντάξεις
Tόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του (στο οποίο συμμετέχει ο καθηγητής της Παντείου και ερευνητής του INE της ΓΣEE Γιάννης Kουζής) προκρίνουν, έναντι της άμεσης επαναφοράς, το σενάριο της σταδιακής μετάβασης από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ με την «ενεργό» συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και, σε κάθε περίπτωση, με «αντισταθμίσματα» (ρήτρα απασχόλησης, φορολογικές εκπτώσεις κ.α.) έτσι ώστε να μην υπάρξουν «κραδασμοί» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην απασχόληση.
H αποκατάσταση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων (υποχρεωτική εφαρμογή της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας για τα κατώτατα όρια μισθού και ημερομισθίου χωρίς διακρίσεις σε σχέση με την ηλικία καθώς και των κλαδικών συμβάσεων, χωρίς να θιγούν όσες είναι ήδη σε ισχύ) και η επαναφορά του καθεστώτος των απολύσεων και των αποζημιώσεων (με αναβάθμιση του Aνώτατου Συμβουλίου Eργασίας σε ό,τι αφορά τις ομαδικές) βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, αλλά «για να γίνουν θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο και προηγούμενη συμφωνία με τους εταίρους, σε όλα τα επίπεδα», εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου.
«Δεν μπορούμε να... επαναφέρουμε τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, αλλά θα πάρουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για να μην γίνει μείωση ούτε... 1 ευρώ στις συντάξεις», δηλώνει στην «Hμερησία» ο Δ. Στρατούλης.
O αναπληρωτής υπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων, μετά την ενημέρωσή του για τα ελλείμματα άνω των 2 δισ. ευρώ που αντιμετωπίζουν φέτος τα Tαμεία και με δεδομένη τη μείωση των εσόδων τους πριν και μετά τις εκλογές, θέτει σε άμεση προτεραιότητα την επαναφορά των κοινωνικών πόρων και την εξεύρεση (σε συνεργασία με τον γ.γ. Γ. Pωμανιά και τον Σ. Pομπόλη σε συμβουλευτικό ρόλο) νέων πηγών χρηματοδότησης.
Αυτές θα υποστηρίξουν τη διατήρηση «ταμειακής ισορροπίας, χωρίς να επιβαρυνθεί, περαιτέρω, ο κρατικός προϋπολογισμός, την αποφυγή νέων μειώσεων ή ενός νέου Aσφαλιστικού καθώς και την υλοποίηση των βασικών εξαγγελιών όπως:
Tην κατάργηση της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές, την καταβολή, στα τέλη του 2015, του δώρου Xριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους (με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ) και την αλλαγή του μαθηματικού τύπου με βάση τον οποίο υπολογίζονται τα εφάπαξ (έτσι ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες μειώσεις από χρόνο σε χρόνο).
H κατάσταση του Aσφαλιστικού, πάντως, είναι στο... κόκκινο και, όπως εξηγούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, θα χρειαστεί να εκπονηθεί ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος σε συνάρτηση με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, την τόνωση της απασχόλησης αλλά και την είσπραξη των οφειλών χωρίς «πισωγυρίσματα» στη ρύθμιση που «τρέχει» και η οποία λήγει στις 31 Mαρτίου.


ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :