Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Βερδικούσια: Οικογενειακή υπόθεση

Εσείς πόσα παιδιά έχετε; Στη Βερδικούσια Ελασσόνας το 30% του πληθυσμού είναι πολύτεκνοι και δη πολυ-πολύτεκνοι! 15 παιδιά το κάθε αντρόγυνο δεν είναι παίξε-γέλασε! Ούτε κάτι που απαντάται εύκολα στα ελληνικά χωριά.
Κι όμως, στην οικισμό των 2.350 εγγεγραμμένων (1.200 μόνιμων κατοίκων) αποτελεί παράδοση αιώνων, και αυτό γιατί φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα παλαιοημερολογιτών.
Η προσήλωση στην ευχή «καλούς απογόνους» συνεχίζεται και από τη νέα γενιά, όπως παραδέχεται με χαρά ο πρόεδρος της κοινότητας Χρήστος Μιχαλές: «Ο Ιωάννης Συνάπαλος, ο 50χρονος ταξιτζής του χωριού μας, έχει 14 παιδιά. Πριν από 2 χρόνια σταμάτησε να γεννάει!». Κοντά στο ρεκόρ κι αυτός! Τι 14 τι 16; «Κάποιοι έχουν πάνω από 40 εγγόνια. Στους γάμους μαζεύονται 300 άτομα, μόνο από την οικογένεια» σου λέει γελώντας. Μαμή έχετε; ρωτάς έντρομος. «Είχαμε 2 παλιότερα, τώρα όλοι πάνε στα νοσοκομεία...».
Και αλλού πάνε. Στις Αυστραλίες, στις Γερμανίες, πολλοί Βερδικουσιώτες μετανάστευσαν. Μα επέστρεψαν. Εφτιαξαν τα σπίτια του χωριού, ανταμώνουν στις γιορτές. Και έχουν και σένα καλεσμένο. Στους Καπεταναραίους της Πρωτοχρονιάς, στο Αντάμωμα του καλοκαιριού στις κορυφές των Αντιχασίων. Εχουν και ξενώνα, και ωραίες ταβέρνες, και δικό τους πεντανόστιμο ξινοτύρι. Και θέα, και ωραία διάθεση, βρε παιδί μου! Αυτό δεν θες; Να 'στε όλοι μια μεγάλη οικογένεια!

ΠΗΓΗ:thetravelbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :