Με γεύσεις και αρώματα που θυμίζουν γιαγιά και μαμά, οι πίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε ελληνικό τραπέζι. Σήμερα, λοιπόν, προτείνουμε μία απόλυτα παραδοσιακή και ταυτόχρονα… μοναδικά απολαυστική.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 2 φλιτζ. τραχανά
- 1 λίτρο γάλα
- 600 γραμμ. μυζήθρα
- 1 κιλό χόρτα ανάμεικτα (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, µυρώνια)
- 5 αυγά
- 3 κρεµµυδάκια φρέσκα, κοµµένα σε ροδέλες
- 2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- ½ φλιτζ. βούτυρο
- Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Τα πασπαλίζουμε µε αλάτι και τα στύβουμε καλά. Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας διαρκώς µέχρι να αρχίσει να µαλακώνει. Σουρώνουμε τον τραχανά καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 3 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε τα χόρτα, µέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα κρεµµυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Όταν ο τραχανάς κρυώσει, του προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα µε αλατοπίπερο, κατόπιν τη μυζήθρα και τέλος το µείγµα µε τα χόρτα.
Απλώνουμε τα μισά φύλλα σε ταψί μεγάλο, αλείφοντας τα µε λάδι και βούτυρο και τοποθετούμε πάνω το µείγµα µε τον τραχανά και τα χόρτα. Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας πάλι µε βούτυρο και λάδι. Περιχύνουμε µε το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε 1 ώρα, μέχρις ότου ροδίσει η πίτα.
ΠΗΓΗ:koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου