Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ομάδες Παραγωγών σε γάλα, καλαμπόκι, εσπεριδοειδή ετοιμάζει η ΕΑΣ Αγρινίου

Τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών σε εσπεριδοειδή, καλαμπόκι, μηδική και γάλα –με πάνω από 10.000 μέλη- σχεδιάζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγρινίου», ο οποίος φέτος προχώρησε στη σύσταση ΟΠ Ελιάς και Ελαιολάδου, με 5.390 μέλη, που αποτελεί μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη ΟΠ στη χώρα.

Η Ένωση μετά την αναγνώρισή της το ’09 ως Ομάδα Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) και την ολοκλήρωση δύο τριετών προγραμμάτων εργασίας (2009-2012 και 2012-2015) έχει υποβάλλει πρόγραμμα εργασίας και για την επόμενη τριετία (2015-2018) άνω των 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Θωμά Κουτσουπιά, τα 2,5 εκατ. ευρώ θα διετεθούν για τις ανάγκες των ελαιοπαραγωγών (εξοπλισμός, εκπαίδευση, ολοκληρωμένη διαχείριση) και τα υπόλοιπα για τον εκσυγχρονισμό του Εργοστασίου Βρώσιμων Ελιών της Ένωσης.
Τα σχέδια της Ένωσης, αλλά και τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, (οι οποίες μόνο για την έρευνα σε μήλα, στέβια και κεράσια ανέρχονται στα 250.000 ευρώ) γνωστοποίησε ο πρόεδρος Θωμάς Κουτσουπιάς και στελέχη της Ένωσης σε ομάδα δημοσιογράφων που φιλοξενήθηκε στην περιοχή το διάστημα 5 – 7 Μαρτίου στο πλαίσιο του 2ου προγράμματος εργασίας (’12-’15). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έλαβε, επίσης, χώρα και ξενάγηση στην Αμφιγάλ, στο εργοστάσιο ζωοτροφών, ελιών, μηδικής και στα ξηραντήρια καλαμποκιού της Ένωσης.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Εργοστασίου Ελιών, Ακριβή Κούκη, το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι από τα λίγα στην Ελλάδα με δυνατότητα στεγασμένης αποθήκευσης. Το εργοστάσιο φέτος επεξεργάστηκε 2.700 τόνους (χονδροελιά Αγρινίου και πράσινες ελιές Χαλκιδικής), με το 100% της παραγωγής να προορίζεται στο εξωτερικό, ενώ του χρόνου η παραγωγή του αναμένεται στους 5.000 τόνους και μελλοντικά στους 10.000. Όπως είπε στο Agronews ο κ. Κουτσουπιάς, οι παραγωγοί, με τους οποίους συνεργάζεται το εργοστάσιο ανέρχονται στους 560 από 50, που ήταν το 2010.
Όσον αφορά την Αμφιγάλ, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2015, ενώ ήδη υπάρχουν συμβάσεις με 148 παραγωγούς, με την εισκομιζόμενη ποσότητα γάλατος να εκτιμάται το ’14 στους 850-1.000 τόνους. Βέβαια, «όταν μπει σε πλήρη παραγωγή σε 3-4 χρόνια οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί θα φτάσουν τους 2.000-3.000, η εισκομιζόμενη ποσότητα τους 20.000 τόνους ετησίως και ο τζίρος πάνω από 10 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Κουτσουπιάς, τονίζοντας ότι η φέτα από την πρώτη σεζόν λειτουργίας της Αμφιγάλ –που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο- θα προοριστεί στην Αμερική και τα σκληρά τυριά στην εγχώρια αγορά. Επισημαίνεται ότι η δυναμικότητα του εργοστασίου ανέρχεται στους 5.400 τόνους φέτα και σκληρά τυριά ετησίως.
Με την Αμφιγάλ, σύμφωνα με τον κ. Κουτσουπιά, στόχος είναι να τριπλασιαστεί η παραγωγή ζωοτροφών, να αναβαθμιστεί η περιοχή με την ανάπτυξη ενός Brand, και οι παραγωγοί να έχουν όφελος με την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας στη διαδικασία  παραγωγής.
Σύμφωνα με τον Νικόλαο Καζαντζή, γεν. διευθυντή της Ένωσης, οι τιμές παραλαβής από την Ένωση τόσο της ελιάς όσο και του καλαμποκιού είναι κατά 15-25% παραπάνω από τις αντίστοιχες, που δίνει η αγορά. Όσον αφορά τη στέβια, που καλλιεργείται πειραματικά εδώ και 5 χρόνια από την Ένωση (σε 1.000 στρέμματα 200 παραγωγών), η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με το τρέχον συμβόλαιο της Ένωσης, είναι στα 3 δολάρια το κιλό αποξηραμένα φύλλα.
Η Ένωση μπορεί να πει κανείς ότι εφαρμόζει άτυπη συμβολαιακή στο καλαμπόκι με παραγωγούς από την Πρέβεζα, την Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Ηγουμενίτσα.
«Τα μέλη του Συνεταρισμού από 170 το 2013, είναι 250 τώρα, με εκτιμώμενη εισροή τα 200 – 400 άτομα το χρόνο», υπογράμμισε ο κ. Καζαντζής, τονίζοντας ότι στόχος την επόμενη τριετία είναι ο τζίρος να φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. που είναι τώρα (το ’13 ήταν στα 12 εκατ. ευρώ).
Την επίσκεψη διοργάνωσε η  ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον αγροτικό και αγροδιατροφικό κλάδο, Foodstandard.
ΠΗΓΗ:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :