Με την κατανάλωση να παραμένει καθηλωμένη εξαιτίας της αβεβαιότητας στο πολιτικό πεδίο και ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί τα υπέρογκα χρέη που έχει συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια, εντείνονται οι διεργασίες για τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων σχημάτων, με την περισσότερη κινητικότητα να υπάρχει στα σούπερ μάρκετ και στη γαλακτοβιομηχανία.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο μετασχηματισμός του «επιχειρηματικού χάρτη» της χώρας, σε έναν πιο συγκεντρώμενο και λιγότερο κατακερματισμένο χώρο. Η παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης, η έλλειψη ρευστότητας και κυρίως η αδυναμία μιας μεγάλης μερίδας της αγοράς να «βάλει φρένο» στις ζημίες και να περιορίσει τα υψηλά χρέη επιταχύνουν τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων σχημάτων.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η συγκέντρωση δυνάμεων είναι μονόδρομος και τονίζουν πως η τάση αυτή θα επισπευθεί το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμούν πως όσες εταιρείες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα επιδιώξουν με πολύ πιο επιτακτικό τρόπο να συνεργαστούν με ισχυρούς παίκτες του χώρου τους. Ρόλο-κλειδί έχουν οι τράπεζες, οι οποίες αποτελούν βασικούς πιστωτές και πολλές φορές είναι αυτές που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να φέρουν στο ίδιο τραπέζι τις δύο πλευρές.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση για τη μορφή της συνεργασίας αλλά και τη συμβολή που θα έχουν (π.χ. ρύθμιση δανείων, έκτακτη χρηματοδότηση, μείωση επιτοκίων, περιόδος χάριτος για την αποπληρωμή οφειλών κ.α.), προκειμένου το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο και κερδοφόρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες και ειδικότερα μετά την επίτευξη συμφωνίας για την παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας πολλαπλασιάστηκαν οι επαφές και οι συζητήσεις διάφορων εταιρειών, με στόχο τη συγχώνευση σε ενιαίο σχήμα.
Η μεγαλύτερη κινητικότητα παρατηρείται στον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων, όπου σύμφωνα πληροφορίες πλησιάζει η ανακοίνωση του πρώτου mega-deal από τότε που ξέσπασε η κρίση.
Πρόκειται για την εξαγορά του «Βερόπουλου» από τον «Σκλαβενίτη», η οποία συζητείται εδώ και μερικούς μήνες μεταξύ των βασικών μετόχων αλλά και της τράπεζας που είναι βασικός πιστωτής των δυο ομίλων.
Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, επισημαίνουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για να προχωρήσουν στη συνένωση δυνάμεων και το μόνο που απομένει είναι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών είναι πολύ καλές, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ δεν διαταράχθηκαν ούτε όταν αγόρασε η «Σκλαβενίτης» το 60% που κατείχε η «Βερόπουλος» στην κρητική αλυσίδα Χαλκιαδάκης τον περασμένο Δεκέμβριο, έναντι τιμήματος 22 εκατ. ευρώ.
Ανάλογες κινήσεις, μικρότερης όμως εμβέλειας, εξετάζουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος και η Μαρινόπουλος.
Στο «στόχαστρό» τους βρίσκονται κατά κύριο λόγο μικρές αλυσίδες σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας που δεν έχουν τόσο ισχυρή παρουσία αλλά και στα νησιά, όπου η αύξηση του τουρισμού δημιουργεί ευκαιρίες για κέρδη, ενώ από την άλλη πλευρά αλυσίδες ελληνικών συμφερόντων, μεταξύ των οποίων η «Μάρκετ Ιν», βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πόλο, ο οποίος θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις πολυεθνικές και τις άλλες ελληνικές εταιρείες που κυριαρχούν στον χώρο.
Πρόταση στην «Νίκας»
Εκτός από το λιανεμπόριο, αλλαγές κυοφορούνται στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας, με επίκεντρο την «Νίκας» που δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη ρευστότητας και τα υπέρογκα χρέη.
Εκτός από το λιανεμπόριο, αλλαγές κυοφορούνται στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας, με επίκεντρο την «Νίκας» που δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη ρευστότητας και τα υπέρογκα χρέη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επενδυτικό σχήμα που απαρτίζεται από τον γνωστό επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Impala, κατέθεσε πρόταση στις πιστώτριες τράπεζες έναντι του ποσού των 80 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα διευθετηθεί ο δανεισμός της που σήμερα υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ. Επιδίωξη των αγοραστών είναι να υπάρξει ένα γενναίο «κούρεμα» των δανείων πάνω από 30%, προκειμένου να μειωθούν τα χρηματοικονομικά έξοδα που καταβάλλει σήμερα η εταιρεία και να διευκολυνθεί η ανάκαμψή της, ενώ υπάρχει πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψουν ισόποσα η Impala και ο Σ. Θεοδωρόπουλος. Για τις παραπάνω εξελίξεις είναι ενήμερος και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο οποιος εξέφρασε την επιθυμία να μη θιγούν οι περίπου 500 θέσεις εργασίας της «Νίκας» και αν είναι δυνατόν να αυξηθούν.
Να σημειωθεί πως το 67,48% της «Νίκας» ανήκει στην Global Finance (συμφερόντων του επιχειρηματία Αγ. Πλακόπητα), το 11,99% στο ΤΧΣ (μέσω Eurobank) και το 9,96% στη First European Retail Corp.
Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος μετέχει σήμερα ως μη εκτελεστικό μέλο στο Δ.Σ. της αλλαντοβιομηχανίας, ενώ συμμετέχει στο ομολογιακό δάνειο που έχει πάρει η αλλαντοβιομηχανία ύψους 13 εκατ. ευρώ, στο οποίο ο πρώτος έχει καλύψει σχεδόν τα 7 εκατ. ευρώ.
Νέες εξελίξεις τέλος αναμένονται στις τηλεπικοινωνίες καθώς η δραστική συρρίκνωση των εσόδων της αγοράς γεννά ευκαιρίες για όσους έχουν επάρκεια κεφαλαίων.
Ήδη, η Wind διερευνά πιθανή εξαγορά της Cyta Ελλάς, με τη διοίκηση της πρώτης να δηλώνει ότι εξετάζει οποιαδήποτε επενδυτική ευκαιρία παρουσιάζεται.
Πρόταση σε ΔΕΛΤΑ
Έντονο παρασκήνιο στα γαλακτοκομικά
Έντονο παρασκήνιο στα γαλακτοκομικά
Διεργασίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις υπάρχουν και στον κλάδο των γαλακτοκομικών. Πριν από μερικές ημέρες η διοίκηση της «Τυράς» που ελέγχει τις γαλακτοβιομηχανίες Όλυμπος και Ροδόπη αποκάλυψε στο περιθώριο εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας ότι τον περασμένο Νοέμβριο υπέβαλε επίσημη πρόταση για την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον ιδιοκτήτη της, τον όμιλο MIG. Το σχέδιο προέβλεπε την καταβολή 100 εκατ. ευρώ σε μετρητά και την ανάληψη δανείων άνω των 110 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθεί η απαραίτητη «ανάσα» στη ΔΕΛΤΑ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα (το 2013 παρουσίασε ζημίες ύψους 41,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ξεπέρασαν τα 220 εκατ. ευρώ).
Οι συζητήσεις όμως δεν καρποφόρησαν καθώς η πλευρά της MIG απέρριψε την πρόταση και μαζί το τίμημα, λέγοντας πως θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της εταιρείας, η οποία θα διπλασιάσει την αξία της. Πηγές της MIG διαψεύδουν τα παραπάνω και δηλώνουν άγνοια για την πρόταση των αδελφών Σαράντη. Η υπόθεση πάντως δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ, καθώς η διοίκησή της «Τυράς» δεν αποκλείει την πιθανότητα να επανέλθει με νέα πρόταση στο άμεσο μέλλον. Την ίδια στιγμή, η Τυράς δέχθηκε πρόταση από το αμερικάνικο fund Bain Capital να εξαγοράσουν από κοινού τη ΜΕΒΓΑΛ, μετά τη «ρήξη» που επήλθε ανάμεσα στην τελευταία και τη Vivartia που επεδίωκε να την αποκτήσει.
Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
gmanettas@pegasus.gr
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου