Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για νέα μέτρα - Από τις 11 Μαίου θα πάρουμε λεφτά και... βλέπουμε

Ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για νέα μέτρα - Από τις 11 Μαίου θα πάρουμε λεφτά και... βλέπουμε

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις στην Αθήνα για να παρουσιάσει λίστα με ακριβή και κοστολογημένα μέτρα έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες ήδη προβλέπουν ότι η Αθήνα δεν θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα ο χρόνος να λιγοστεύει και να μη φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Η ανησυχία εντείνεται καθώς η ρευστότητα της οικονομίας βρίσκεται σε οριακό σημείο και όλοι φοβούνται ένα ατύχημα που θα έφερνε την Ελλάδα σε δεινή θέση έναντι των δανειστών.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόφσκις σε δηλώσεις του στην Handlsblatt, χαρακτήρισε «απίθανη» την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. «Περιμένουμε από την Ελλάδα μια αξιόπιστη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις. Επείγει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλ. Ντομπρόσκις.
Ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για νέα μέτρα - Από τις 11 Μαίου θα πάρουμε λεφτά και... βλέπουμε
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της Ε.Ε. (σ.σ., προφανώς είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν) πιθανότερη ημερομηνία για εκταμίευση της δόσης και εφόσον φυσικά υπάρξει συμφωνία είναι η 11η Μαΐου, ενώ την επομένη η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ 800 εκατ. ευρώ. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μια λίστα με τις ακριβείς μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επισήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα γίνονται σε θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές» και πρόσθεσε ότι κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. «Οι Βρυξέλλες ακόμη περιμένουν μία λίστα μεταρρυθμίσεων επαρκώς αξιόπιστων, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε μία βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας», τόνισε o Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). 
Από τους Moscow Times
Από τους Moscow Times
Την εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προλάβει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να «ξεπαγώσει» η βοήθεια στην προθεσμία της 24ης Απριλίου μεταφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Επικαλούμενο αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγμάτευσεων το πρακτορείο αναφέρει σε άρθρο του ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία.
Π. Τόμσεν: Τα νούμερα δεν είναι καλά
Ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για νέα μέτρα - Από τις 11 Μαίου θα πάρουμε λεφτά και... βλέπουμε
Τα νούμερα που αφορούν την Ελλάδα δεν είναι καλά, φέρεται να εκτίμησε ο Πολ Τόμσεν, κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους αριθμούς, καθώς, όπως φέρεται να είπε, «η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα στοιχεία». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους είναι «πολύ περίπλοκες» τονίζοντας ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα παραμένει υπαρκτός.  Ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μ. Σχοινάς, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι «υπάρχει μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη για όλες τις πτυχές του ελληνικού προγράμματος και δεν πρόκειται να σχολιάσουμε εκτιμήσεις, υποθέσεις και δηλώσεις».
Κυβέρνηση 
Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονταν χθες αισιόδοξοι ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα είναι ικανό για την επίτευξη μιας συμφωνίας έως τις 24 Απριλίου. Σημείωναν, ωστόσο, ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει «μια συμβιβαστική λύση», αλλά δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές».
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις 24 Απριλίου, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες. Την πορεία των (μη) διαπραγματεύσεων αλλά και τις «κόκκινες» γραμμές που θέτει εκ νέου η Αθήνα, συζήτησαν χθες σε πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να πειστούν οι θεσμοί για να ξεκλειδώσουν μερικώς τη ρευστότητα στις 24 του μήνα αλλά και οι επαφές που θα έχει ο κ. Βαρουφάκης στην Ουάσιγκτον.
Χθες ο Π. Λαφαζάνης ξάφνιασε τους πάντες υποστηρίζοντας πως «η μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου με τους δανειστές δεν θα είναι και το τέλος της Ελλάδας», αφού όπως είπε η χώρα έχει εναλλακτικές λύσεις.
Δημοπρασία εντόκων 
Σήμερα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων που θα φθάσει έως το 1,4 δισ. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ το αρχικά δημοπρατούμενο ποσό τρίμηνων εντόκων γραμματίων είναι ύψους 625 εκατ. ευρώ. Σήμερα εξάλλου αναμένεται να συνεδριάσει το Brussels Group, με τη μορφή των θεματικών ενοτήτων.
Στις ΗΠΑ ο Γ. Βαρουφάκης 
«Συνάντηση»  με τον Β. Σόιμπλε θα έχει στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο Γ. Βαρουφάκης, καθώς και οι δυο θα είναι ομιλητές σε  συνέδριο του ινστιτούτου Brookings με θέμα «η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Ο κ. Σόιμπλε θα μιλήσει με θέμα: «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)». Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να μεταβεί στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να παραστεί στην καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που θα φιλοξενήσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του κ. Ομπάμα η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται αύριο 16 Απριλίου.
Ειδικότερα το πρόγραμμα του Γ. Βαρουφάκη έχει ως εξής: Αύριο  Πέμπτη 16 Απριλίου στις 4.14μ.μ. (τοπική ώρα) θα παραστεί  στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο  για  τον εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, όπου θα έχει και  κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Νωρίτερα, στις 2.30 μ.μ, θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings στο θεματικό τραπέζι με τίτλο:  «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Την Παρασκευή, στις  10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, στις 4:30 το απόγευμα  θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και στις 6μ.μ. με  τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
Νέος θεσμός στη θέση της Τask Force
Διαλύεται η Task Force για την Ελλάδα και ο επικεφαλής Χορστ Ράιχενμπαχ αποχωρεί από την Αθήνα, καθώς οι Βρυξέλλες δημιουργούν έναν νέο θεσμό με τον ίδιο ρόλο που δεν θα είναι μόνον για την Ελλάδα αλλά για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οπως, πάντως αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε σχετικό ρεπορτάζ, η Task Force αποχωρεί μετά την άρνηση της κυβέρνησης Τσίπρα να συνεργαστεί μαζί της. Επικαλείται δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία «η ελληνική κυβέρνηση θα κρατήσει επαφή με την Τask Force αλλά δεν θα συνεργαστεί μαζί τους. Είναι πολιτικό ζήτημα». Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης στο Reuters ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι λήγει η αποστολή της Task Force και ότι θα αντικατασταθεί από άλλο θεσμό. Οι περίπου 50 υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε άλλο τομέα της Κομισιόν, με αποστολή να βοηθούν όποια χώρα χρειάζεται. Ο κ. Ράιχενμπαχ θα αναχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων από την Αθήνα και θα αναλάβει νέο ρόλο στην Ε.Ε. 

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :