Η λίστα που θα διαβάσετε κατατάσσει γνωστά τρόφιμα με βάση 17 θρεπτικά συστατικά που θεωρείται ότι περιορίζουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρκίνους.
Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Αφού “χωνέψουμε” αυτή τη διαπίστωση υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις. Η Τζένιφερ ντι Νόια, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γουίλιαμ Πάτερσον στο Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ εξέτασε εις βάθος τα διατροφικά προφίλ 47 φρούτων και λαχανικών.
Η Ντι Νόια εστίασε τη μελέτη της σε 17 θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνων από τους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών και το Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ: κάλλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρος,θιαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος και οι βιταμίνες A, B6, B12, C, D, E και K.
Στη συνέχεια υπολόγισε πόσα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιέχονται σε κάθε θερμίδα τροφίμου. Η κατάταξη βασίστηκε στη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα και μπορεί να λειτουργήσει ως μπούσουλας για καλύτερη διατροφή.
1. Νεροκάρδαμο: 100,00
2. Κινέζικο λάχανο: 91,99
3. Σέσκουλο: 89,27
4. Παντζαρόφυλλα: 87,08
5. Σπανάκι: 86,43
6. Ραδίκια: 73,36
7. Κατσαρό μαρούλι: 70,73
8. Μαϊντανός: 65,59
9. Κανονικό μαρούλι: 63,48
10. Λαχανίδες: 62,49
11. Φύλλα ρέβας: 62,12
12. Φύλλα κράμβης (μουστάρδα): 61,39
13. Αντίδι: 60,44
14. Σχοινόπρασο: 54,80
15. Κέιλ: 49,07
16. Πικραλίδες φύλλα: 46,34
17. Κόκκινο πιπέρι: 41,26
18. Ρόκα: 37,65
19. Μπρόκολο: 34,89
20. Κολοκύθα: 33,82
21. Λαχανάκια Βρυξελλών: 32,23
22. Κρεμμυδάκι φρέσκο: 27,35
23. Γογγυλοκράμβες: 25,92
24. Κουνουπίδι: 25,13
25. Λάχανο: 24,51
26. Καρότο: 22,60
27. Ντομάτα: 20,37
28. Λεμόνι: 18,72
29. Μαρούλι Iceberg: 18,28
30. Φράουλα: 17,59
31. Ραπανάκι: 16,91
32. Κολοκύθι (όλα τα είδη): 13,89
33. Πορτοκάλι: 12,91
34. Μοσχολέμονο (λάιμ): 12,23
35. Γκρέιπφρουτ (ροζ και κόκκινο): 11,64
36. Γουλί: 11,58
37. Γογγύλι: 11,43
38. Βατόμουρο: 11,39
39, Πράσο: 10,69
40. Γλυκοπατάτα: 10,51
2. Κινέζικο λάχανο: 91,99
3. Σέσκουλο: 89,27
4. Παντζαρόφυλλα: 87,08
5. Σπανάκι: 86,43
6. Ραδίκια: 73,36
7. Κατσαρό μαρούλι: 70,73
8. Μαϊντανός: 65,59
9. Κανονικό μαρούλι: 63,48
10. Λαχανίδες: 62,49
11. Φύλλα ρέβας: 62,12
12. Φύλλα κράμβης (μουστάρδα): 61,39
13. Αντίδι: 60,44
14. Σχοινόπρασο: 54,80
15. Κέιλ: 49,07
16. Πικραλίδες φύλλα: 46,34
17. Κόκκινο πιπέρι: 41,26
18. Ρόκα: 37,65
19. Μπρόκολο: 34,89
20. Κολοκύθα: 33,82
21. Λαχανάκια Βρυξελλών: 32,23
22. Κρεμμυδάκι φρέσκο: 27,35
23. Γογγυλοκράμβες: 25,92
24. Κουνουπίδι: 25,13
25. Λάχανο: 24,51
26. Καρότο: 22,60
27. Ντομάτα: 20,37
28. Λεμόνι: 18,72
29. Μαρούλι Iceberg: 18,28
30. Φράουλα: 17,59
31. Ραπανάκι: 16,91
32. Κολοκύθι (όλα τα είδη): 13,89
33. Πορτοκάλι: 12,91
34. Μοσχολέμονο (λάιμ): 12,23
35. Γκρέιπφρουτ (ροζ και κόκκινο): 11,64
36. Γουλί: 11,58
37. Γογγύλι: 11,43
38. Βατόμουρο: 11,39
39, Πράσο: 10,69
40. Γλυκοπατάτα: 10,51
econews
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου