Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Μυστικό σχέδιο στο Βερολίνο για χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ

Μυστικό σχέδιο στο Βερολίνο για χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ

«Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς την έξοδο της χώρας από το ευρώ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Die Zeit», η οποία, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου, αποκαλύπτει ότι υπάρχει σενάριο για πτώχευση της Ελλάδας χωρίς την αποχώρησή της από την ευρωζώνη.

«H γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα επέτρεπε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ακόμη και στην περίπτωση της χρεοκοπίας της χώρας», γράφει η γερμανική εφημερίδα, καθώς στο Βερολίνο επικρατεί η ανησυχία ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της τις επόμενες εβδομάδες.

Στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ θα έπρεπε να σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα, γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα μπόρεσε να αντέξει οικονομικά την καταβολή μιας δόσης στο ΔΝΤ. Το σχέδιο που βρίσκεται υπό εξέταση έχει στόχο να μπορέσει η ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση αδυναμίας. Στις ελληνικές τράπεζες θα υπάρξει αναδιοργάνωση σε περίπτωση που πτωχεύσει η Ελλάδα». Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Μυστικό σχέδιο στο Βερολίνο για χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ
Σχέδια
Παράλληλα, το Euroinsight, επικαλούμενο αξιωατούχους της Ευρωζώνης που μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες περιγράφει σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και οι θεσμοί έχουν μελετήσει τις πιθανές επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου και το μετριασμό τους. Την ίδια στιγμή, για προφανείς λόγους, προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των ασκήσεων επί χάρτου στις οποίες προβαίνουν.
Ο Φλέμινγκ Λάρσεν, πρώτην αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, τονίζει: «Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ ανήσυχοι για την πιθανότητα ενός Grexit». Επιπλέον, τόνισε πως είναι πολύ πιθανό το ΔΝΤ να έχει δημιουργήσει μια πολύ μικρή και αρκετά μυστικοπαθή ομάδα ανώτερων στελεχών που θα έχουν ως κύριο μέλημα να συζητήσουν τα ενδεχόμενα μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ ή πιθανής αθέτησης των υποχρεώσεών της και συνάμα να εξετάσουν τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την παγκόσμια οικονομία. Πάντως, όταν τέθηκε το ζήτημα στην εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού σκέλους του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια, αρνήθηκε να το σχολιάσει.
Το Euroinsight σημειώνει πως η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Κομισιόν και η Ευρωομάδα έχουν κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως κάτι αντίστοιχο έχει κάνει και η ΕΚΤ. Για τον Λάρσεν, αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν στόχο να μελετήσουν τους περιορισμούς μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η διατραπεζική ρευστότητα θα παραμείνει ισχυρή, έτσι να αποφευχθεί το φαινόμενο του ντόμινο και να ξυπνήσουν μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Ήδη, αναφέρει ο Λάρσεν, το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης λειτουργεί ως ένας μηχανισμός ανάσχεσης της μετάδοσης.
Για τον Γιαν φον Γκέριχ, οικονομολόγο της Nordea, οι κίνδυνοι ενός Grexit είναι «πολύ πραγματικοί». Οι πιθανότητες κατά την άποψή του είναι στο 30%, το οποίο θεωρεί αρκετά υψηλό. «Είναι σαφές πως κάθε σοβαρό ίδρυμα θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μια ελληνική έξοδο».


ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :