Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Ανακόπηκε ο ρυθμός αύξησης των τουριστικών κρατήσεων

Ανακόπηκε ο ρυθμός αύξησης των τουριστικών κρατήσεων

Αισιόδοξος για τη φετινή τουριστική σεζόν δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ο οποίος σημειώνει στην «Η» ότι για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι στοχεύουν σε ποιοτικές υποδομές και επενδύουν σε αυτές.

«Το 2015 ξεκίνησε πολύ καλά ιδίως όσον αφορά στις κρατήσεις από χώρες εκτός της Ευρωζώνης όπως είναι η Βρετανία και οι ΗΠΑ», επισημαίνει ο κ. Ρέτσος, σπεύδοντας να προσθέσει ότι σε καλά επίπεδα είναι και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
«Τον Ιανουάριο η Γερμανία παρουσίαζε αύξηση 12,5%», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει ότι ο ρυθμός αύξησης έχει σημειώσει πτώση πλέον λόγω και της ανησυχίας που υπάρχει αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και της έντονης δημοσιότητας που υπάρχει γύρω από τα θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ανακόπηκε ο ρυθμός αύξησης των τουριστικών κρατήσεων
Η αγορά που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση, κάτι που ήταν πάντως και αναμενόμενο δεδομένων των προβλημάτων της οικονομίας της, δεν είναι άλλη από αυτή της Ρωσίας, με τον κ. Ρέτσο να εκτιμά ότι τελικώς η μείωση θα φθάσει στο 30% σε σχέση με το 2014.
«Εκτιμώ όμως ότι θα καλύψουν τη μείωση από τη Ρωσία με την αύξηση που θα υπάρξει συνολικά από τις υπόλοιπες αγορές», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Σημαντικές επενδύσεις
Μία πρόκληση που υπάρχει αφορά τη βελτίωση των ξενοδοχειακών υποδομών. «Τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται από τη σημαντική αύξηση που υπάρχει στον αριθμό των καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων», τονίζει ο κ. Ρέτσος, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η ποιότητα».
Οι επενδύσεις αυτές πρόκειται να συνεχιστούν. «Το υπάρχον πλάνο αναφέρει συνολικές επενδύσεις ύψους 24 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, εκ των οποίων τα 21 δισ. ευρώ θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, προσθέτοντας ότι η συνεισφορά του ΕΣΠΑ, βάσει του συγκεκριμένου πλάνου, δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η ύπαρξη επενδύσεων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα. «Το σημαντικότερο είναι η πιστωτική ασφυξία που υπάρχει και κάνει αρκετά δύσκολο πλέον να ανοίξει κάποιος ένα ξενοδοχείο», επισημαίνει ο κ. Ρέτσος.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΠΟΞ θέτει ακόμη και το πρόβλημα της υπερφορολόγησης που υπάρχει για τα ξενοδοχεία, όπως επίσης και της επίλυσης των εργασιακών ζητημάτων, σπεύδοντας πάντως να επισημάνει ότι «είμαστε ο μόνος κλάδος που έχει κλαδική σύμβαση σε ισχύ και ο κατώτατος μισθός είναι πάνω από τα 751 ευρώ».
«Αυτό που ζητάμε είναι οι επενδύσεις να γίνονται με ίσους όρους σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Κάτι που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, τη βοήθεια του τραπεζικού συστημάτος και ένα φιλικό επενδυτικό κλίμα», τονίζει ο κ. Ρέτσος.
Το μυστικό της ανάκαμψης
Υπήρχε σχέδιο που ακολουθήθηκε
Την τελευταία διετία ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε εντυπωσιακή ανάκαμψη και μπορεί οι απώλειες που υπήρξαν την περίοδο 2009-2012 να μην έχουν αποκατασταθεί, τα μέχρι τώρα, όμως, αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. «Υπήρξε ένα στρατηγικό σχέδιο από τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), το οποίο ο ιδιωτικός τομέας ακολούθησε 100%», σημειώνει ο κ. Ρέτσος, ερωτώμενος για το μυστικό της επιτυχίας.
«Επιπλέον, το κράτος δεν στάθηκε εμπόδιο αλλά σε πολλές περιπτώσεις βοήθησε σημαντικά ιδίως σε τομείς όπως ήταν η προώθηση στο εξωτερικό και το branding». Η πορεία ήταν καλύτερη του αναμενομένου με αποτέλεσμα το σχέδιο αυτό να τελεί υπό αναθεώρηση. «Αυτό που θέλουμε από το κράτος είναι να σταθεί δίπλα μας και να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Ρέτσος, σπεύδοντας να προσθέσει ότι, ειδικά για τα ξενοδοχεία, θα πρέπει να υπάρξει εκτενής συζήτηση δεδομένων των πολλών ιδιαιτεροτήτων που έχει το συγκεκριμένο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού.
Επιμήκυνση
Απαραίτητος ο μακροχρόνιος σχεδιασμός
Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Η επιμήκυνση απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό» δηλώνει επί του θέματος ο πρόεδρος της ΠΟΞ. «Χρειάζεται να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο όπως φυσικά και τα πακέτα εκείνα που θα προσελκύσουν τους επισκέπτες» επισημαίνει ο κ. Ρέτσος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να δείξουν διάθεση να επενδύσουν σε αυτή την προσπάθεια, καθώς δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία που θα μείνουν ανοικτά, αλλά και τα καταστήματα και οι υπηρεσίες σε κάθε προορισμό. «Ενδεχομένως, τον πρώτο χρόνο να έχουν ζημία, τον δεύτερο η κατάσταση να βελτιωθεί και στη συνέχεια να αρχίσουν να υπάρχουν κέρδη. Κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται και υπομονή», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Νέες αγορές
Όσον αφορά νέες αγορές προς τις οποίες θα μπορούσε να κινηθεί ο ελληνικός τουριστικός κλάδος, ο κ. Ρέτσος ξεχωρίζει αυτή της Τουρκίας που είναι «μία ώριμη αγορά με αυξητικές τάσεις». Βέβαια, σπεύδει να προσθέσει ότι θα πρέπει να γίνουν αρκετές κινήσεις από την ελληνική πλευρά, όπως, για παράδειγμα, η διευκόλυνση στη διαδικασία έκδοσης visa. Ερωτώμενος σχετικά με την προσέλκυση τουριστών από μεγάλες πληθυσμιακά αγορές όπως είναι αυτές της Κίνας και της Ινδίας, ο κ. Ρέτσος υποστηρίζει ότι απαιτείται πολλή δουλειά και κυρίως θα πρέπει να επιλυθούν θέματα, όπως είναι αυτό της ύπαρξης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με αυτές τις χώρες και, φυσικά, το θέμα της έκδοσης visa για τους προερχόμενους από εκεί τουρίστες.
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :