Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Εκκληση Ραχόι για συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό

Εκκληση Ραχόι για συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έκανε έκκληση σήμερα να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης αλλά και η "τρομοκρατική βαρβαρότητα", όπως την αποκάλεσε.

Ο Ραχόι απηύθυνε την έκκληση αυτή στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οκτώ χωρών της Μεσογείου, τη μεγαλύτερη τέτοια συνάντηση που έχει γίνει από το 2008.
Η σύνοδος αυτή οργανώθηκε κατόπιν πιέσεων των χωρών της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που ζητούν να αντιμετωπιστούν οι απειλές και τα προβλήματα που πηγάζουν από τα νότια της ηπείρου και όχι μόνο από την ουκρανική κρίση.
Η αστάθεια και οι συγκρούσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχει δώσει ώθηση σε ένα κύμα λαθρομετανάστευσης με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πνίγονται στη Μεσόγειο και χώρες όπως η Ιταλία να εξαντλούν όλους τους πόρους τους προσπαθώντας να βρουν λύσεις στο πρόβλημα. Ταυτοχρόνως, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη απειλή από οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος που αποκτούν βάσεις εξόρμησης στη Λιβύη.
"Η τζιχαντιστική τρομοκρατία είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια των χωρών και των πολιτών μας και αναμφίβολα αυτή είναι η βασική απειλή για εμάς αυτή τη στιγμή", είπε ο Ραχόι στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο που διεξάγεται στο Μέγαρο Πεδράλμπες της Βαρκελώνης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις χώρες, και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, να λάβουν μέτρα ώστε να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων, να σταματήσουν τους αλλοδαπούς τζιχαντιστές που φεύγουν για να πολεμήσουν στο Ιράκ ή τη Συρία και να κλείσουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης των ακραίων οργανώσεων.
Ο Ραχόι τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης και των χωρών διαμετακόμισης είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Παράλληλα, ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για να κλείσει το τεράστιο χάσμα όσον αφορά τις συνθήκες ευημερίας μεταξύ των χωρών της βόρειας και της νότιας Μεσογείου.
Στη μονοήμερη σύνοδο μετέχουν εκπρόσωποι της Αλγερίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Μαρόκου, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Τυνησίας. Η Λιβύη και η Συρία, δυο χώρες που σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους, δεν έστειλαν εκπροσώπους τους.
Στόχος της συνόδου είναι κυρίως να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδιαμορφώσει την πολιτική της απέναντι στους νότιους και ανατολικούς γείτονές της, καθώς η υπάρχουσα πολιτική ανάγεται στο 2003 και θεωρείται ήδη πεπαλαιωμένη.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :