Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ν. Παππάς: Θέλουμε να αποδώσουμε στον λαό τη δημόσια τηλεόραση που του αξίζει

Ν. Παππάς: Θέλουμε να αποδώσουμε στον λαό τη δημόσια τηλεόραση που του αξίζει

«Εάν ο νέος φορέας είναι προϊόν συγκλίσεων, θα έχει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει και να πετύχει εις το διηνεκές», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Μετά από μια πολύωρη διαδικασία ακροάσεων φορέων επί του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, ο κ. Παππάς κάλεσε, στο πνεύμα αυτό, όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν στη συζήτηση αυτή «όχι ως μια συζήτηση που απορρέει από την υποχρέωση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά ως μια υποχρέωση η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οφείλουμε να αποδώσουμε στη χώρα την δημόσια ραδιοτηλεόραση που της αξίζει στον 21ο αιώνα».

Ο κ. Παππάς αξιοποίησε τη σημερινή συνεδρίαση προκειμένου να υπογραμμίσει ότι «η παρούσα κυβέρνηση έχει αν μη τι άλλο δείξει ότι μάλλον θέλει να κρατηθεί μακριά από παρεμβάσεις σε σχέση με τη δημόσια τηλεόραση».

Θύμισε στο σημείο αυτό ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπεται η υπογραφή συμφωνίας αρχών μεταξύ της διοίκησης και της κυβέρνησης, η οποία θα προβλέπει ακριβώς αυτή την ανεξαρτησία και θα μπορεί η διοίκηση να την επικαλείται οποτεδήποτε επιχειρούνται παρεμβάσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας έσπευσε να επισημάνει ότι το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε πως όσες πρόνοιες και να υπάρξουν για ενδιάμεσους θεσμούς, αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, τότε η πολιτική παρέμβαση μπορεί να είναι βίαια, άκομψη και προσβλητική.

«Τα ελατήρια τα δικά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια κομματικά ή κυβερνητικά ελεγχόμενη δημόσια τηλεόραση, αλλά να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό μια δημόσια τηλεόραση η οποία θα έχει αποθέματα αξιοπιστίας που θα υπερβαίνουν τον πολιτικό κύκλο. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων μας», ανέφερε ο υπουργός.

Ως προς τις παρατηρήσεις των φορέων, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενσωματώσει πολλές από αυτές στο νομοσχέδιο ή τις έχει ήδη ενσωματώσει.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε το αίτημα για τη διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3, για την οποία είπε πως έχει προβλεφθεί διοικούσα επιτροπή.

Η Κυβέρνηση βλέπει, εξάλλου, με θετικό πνεύμα το αίτημα να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους εργαζόμενους στην ΕΡΤ κατέφυγαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ, ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει πως σε αυτό «αποτυπώνεται η μεγαλύτερη αδικία την οποία δεν μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να υπερβεί, διότι θα δημιουργούνταν ένα προηγούμενο που θα αφορούσε όχι μόνο την ΕΡΤ, αλλά ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ειλικρινείς. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα αυτό να το κάνει».

Ο κ. Παππάς επισήμανε, όμως, ότι μόλις ξεκαθαρίσει πόσοι εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν στην ΕΡΤ, η νέα διοίκηση θα προκηρύξει θέσεις ώστε να καλύψει τις ανάγκες και εκεί οι άνθρωποι που έχουν μια θητεία θα μοριοδοτηθούν.

Οι φορείς

Η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920), συνεχίστηκε σήμερα με την ακρόαση φορέων.

Ο εκπρόσωπος της ΕΡΤ OPEN Δημήτρης Κούνης υπογράμμισε πως θα πρέπει όλες οι δομές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης να ξαναλειτουργήσουν κανονικά μέσα από την επωνυμία της ΕΡΤ. Ζήτησε, επίσης, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να μην κλείσει κανένας περιφερειακό σταθμός.

Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε η EΡΤ OPEN, ο κ. Κούνης υπογράμμισε ότι με την αυταπάρνηση των εργαζομένων, τη στήριξη φορέων και της ελληνικής κοινωνίας, η ΕΡΤ ΟΡΕΝ έφερε την ενημέρωση στον ελληνικό λαό, έγινε βήμα για την δημοσιότητα προβλημάτων της καθημερινότητας που δημιούργησε η κρίση στις τοπικές κοινωνίες την ίδια ώρα που «τα συστημικά κανάλια» δεν διέθεταν ούτε ένα λεπτό για να τα αναδείξουν.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, αν και χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου ως μια νίκη του αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι μέσα από τις προωθούμενες διατάξεις, «εν μέρει γίνονται πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις» που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα είπε ότι το νομοσχέδιο εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα, διότι «δεν επιφέρει επανασύσταση της ΕΡΤ, αλλά περιορίζεται στη μετονομασία της ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ, με κάποιες αλλαγές στον ιδρυτικό της νόμο».

Αίσθηση έκανε η αναφορά του στο ότι το αποτέλεσμα των τελικών διατάξεων είναι «απογοητευτικό» και αν δεν αναθεωρηθεί «θα βάλει ταφόπλακα στην ΕΡΤ, γιατί θα την στείλει οριστικά σε κλείσιμο και γιατί δεν μπορεί να την καταστήσει το αντίπαλο δέος στην Digea».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης είπε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου αποτελεί δικαίωση για όλους όσους έδωσαν τον αγώνα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, για όλους όσους αντιστάθηκαν στο μαύρο της ΕΡΤ.

«Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται με ένα νέο όραμα, όταν ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός επικρατούν», είπε ο κ. Σαββίδης που ζήτησε περισσότερο δεσμευτικές διατάξεις για τη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γιουκάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ικανοποιεί το αίτημα ανασύστασης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, επισημαίνοντας ότι «το μαύρο στην ΕΡΤ επέφερε σοκ και δυσφήμισε τη χώρα στο εξωτερικό».

Στο σημείο αυτό τόνισε, όμως, ότι είναι ευθύνη όλων να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα για τη δημιουργία μιας πραγματικά δημόσιας τηλεόρασης με πλουραλισμό, με ισχυρές και δυναμικές συχνότητες, μια ΕΡΤ ικανή να επανέλθει στο χάρτη των ψηφιακών συχνοτήτων.

Αίσθηση προκάλεσε στα μέλη της επιτροπής ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Γιουκάκης αποτύπωσε τις δραματικές συνέπειες από το κλείσιμο της ΕΡΤ, συνέπειες στις οποίες καταγράφονται σήμερα δεκάδες δημοσιογράφοι που επιβιώνουν με τα πακέτα βοήθειας της ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης Τάσος Φωκιανίδης είπε ότι με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ κλείνει μια ανοιχτή πληγή στο σώμα της ενημέρωσης.

Υπογράμμισε, όμως, την ανάγκη αυτονομίας της ΕΡΤ3, τονίζοντας ότι το αίτημα αυτό δεν έχει τοπικιστικά χαρακτηριστικά και αφετηρία. Αντιθέτως, υποστηρίζεται από επιχειρήματα (εξειδικευμένη ενημέρωση, παραγωγή ποιοτικού προγράμματος κλπ).

Ο κ. Φωκιανίδης έκανε ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου οι οποίοι και αυτοί απολύθηκαν και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης εξέφρασε την ικανοποίηση της Ένωσης γιατί με το νομοσχέδιο δικαιώνεται η πάλη των εργαζομένων, αν και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα.

Βασικό αίτημα που διατύπωσε ήταν η επαναλειτουργία όλων των Περιφερειακών ΕΡΑ ως τις μόνες που μπορούν να αναδείξουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Και ο κ. Κορτέσης έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των συμβασιούχων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Χορταριάς είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις με γνώμονα την ορθή λειτουργία της ΕΡΤ. Ο κ. Χορταριάς έσπευσε να επισημάνει στα μέλη της Επιτροπής ότι στην συγκεκριμένη Ένωση εντάσσεται ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός του Βόλου και ότι υπάρχει και σταθμός της Λάρισας με δύο στούντιο.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε σίγουροι για τη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών και την κάλυψη των αναγκών με το απαιτούμενο προσωπικό», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Από την ΕΡΤ ΟΡΕΝ η Μάχη Νικολάρα είπε ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου, οι άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά, εθελοντικά, αισθάνονται σήμερα δικαίωση.

Όπως είπε, αίτημα της ΕΡΤ ΟΡΕΝ είναι να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με τις δομές της σε όλη τη Ελλάδα. Ζήτησε μέριμνα ώστε να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από το ενιαίο μισθολόγιο και το καθεστώς ΔΕΚΟ που στραγγαλίζουν τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και οι εργαζόμενοι να έχουν ενιαίο μισθολόγιο μέχρι την υπογραφή τη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η κα Νικολάρα αναφέρθηκε στους συμβασιούχους που εργάζονταν στην ΕΡΤ μέχρι το κλείσιμό της και υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι τους να επανατοποθετηθούν δεδομένου ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τέλος, χαρακτήρισε δίκαιο το μέτρο της μονοθεσίας για την ΕΡΤ, είπε όμως ότι πρέπει να επεκταθεί και στα υπόλοιπα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη υπογράμμισε ότι η ΕΡΤ3 ήταν ο μοναδικός σταθμός που το πρόγραμμα του αγκάλιαζε τον κόσμο της περιφέρειας, με τεράστια αποδοχή από την ελληνική κοινωνία και με προβολή των προβλημάτων τους. «Για εμάς αποτελεί μείζον ζήτημα η αναίρεση μιας αντιδημοκρατικής υπόθεσης. Ζητάμε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλες τις δομές τους, ανεξάρτητη, χωρίς χειραγώγηση, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Ζητάμε τη διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3», είπε.

Ο Αντιπρόεδρος της UNI MEI Γαβρίλος Κασιμάτης μίλησε για τη σημασία που έχει η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τονίζοντας, πάντως, ότι ο οργανισμός που εκπροσωπεί αποδίδει μείζονα σημασία στην τήρηση των όρων που θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και την προσφορά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στον πολιτισμό και τους πολίτες.

Να μην συνεχιστεί το καθεστώς ανασφάλειας για τους συμβασιούχους, ζήτησε η εκπρόσωπος των συμβασιούχων της ΕΡΤ ΄Ασπα Καραογλάνη ενώ και ο τέως πρόεδρος του Σωματείου συμβασιούχων της ΕΡΤ Γιάννης Πρίντεζης ζήτησε να μην θυσιαστούν για μια ακόμη φορά οι συμβασιούχοι, που είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εργασιακή εμπειρία και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στο πλαίσιο της ακρόασης των φορέων, η Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος υπογράμμισε το κλείσιμο της ΕΡΤ έριξε στον Καιάδα πολλούς δημιουργούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες και γι΄ αυτό έσπευσε να επισημάνει ότι το νομοσχέδιο θα ήταν άριστο αν μιλούσαμε για μια ΕΡΤ με μοναδικό τον ενημερωτικό χαρακτήρα.

Όπως είπε, στόχος είναι η δημιουργία μιας τηλεόρασης πρότυπο που θα δίνει ευκαιρία σε δημιουργούς που σήμερα τους έχει αποκλείσει το μιντιακό σύστημα. Η Ομοσπονδία αναφέρθηκε στο «φαύλο καθεστώς των μικτών παραγωγών που στο παρελθόν δίνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας ανέφερε ότι αποτελεί σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει τον αγώνα των εργαζομένων, το νομοσχέδιο και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τους περιφερειακούς σταθμούς.

Στην ανάγκη συνεργειών της ΕΡΤ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ιωάννης Ηλιόπουλος. ΄

Ανοιγμα στους νέους δημιουργούς και υποστήριξη συνεργασιών με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ζήτησε ο Χάρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Ευάγγελος Κοβότσος κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν πόσο το κλείσιμο της ΕΡΤ έπληξε κατάφωρα και την κινηματογραφική κοινότητα.

Σοβαρή χαρακτήρισε την προεργασία για τη δορυφορική τηλεόραση, ο Νίκος Μεγγρέλης. Είπε ότι η δορυφορική τηλεόραση πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην ανάδειξη της χώρας μας στο εξωτερικό, στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους και του πολιτισμού της. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη ειδική στο νομοσχέδιο.

Ο Ιωάννης Γιάλλουρος μέλος της ΕΓ της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, ζήτησε οι δομές της ΕΡΤ, το πρόγραμμά της, να είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρίες και να ακολουθήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση τα πρότυπα του διεθνούς ιστού.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, σκηνοθέτης, μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ένωσης για την κατάθεση του νομοσχεδίου, για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστήσει την ΕΡΤ. Δήλωσε επίσης ότι εκτιμάται ως ειλικρινής η βούληση της κυβέρνησης για τη δημιουργία πλουραλιστικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, για να βελτιωθεί η ΕΡΤ και να αποφευχθούν οι παθογένειες του παρελθόντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :