Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει δημοσίευμα της ZEIT σύμφωνα με το οποίο επεξεργάζεται σχέδιο για πιθανή πτώχευση της Ελλάδας εντός ευρώ αλλά με προϋποθέσεις. «Το Βερολίνο εργάζεται για την ενδυνάμωση της ευρωζώνης».
Η γερμανική κυβέρνηση «εργάζεται για τη διατήρηση και ενίσχυση της ευρωζώνης» και δεν σχολιάζει «εικασίες». Κατά αυτό τον τρόπο αντέδρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης σε ερωτήσεις αναφορικά με την εγκυρότητα πληροφοριών της εβδομαδιαίας εφημερίδας ZEIT.
Σε προδημοσίευση άρθρου του αυριανού φύλου η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορούσε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη ακόμη και σε περίπτωση ενδεχόμενης πτώχευσης. Σύμφωνα με την ZEIT η γερμανική κυβέρνηση «φοβάται ότι η Αθήνα πιθανώς να μην είναι σε θέση τις επόμενες εβδομάδες να εκπληρώσει μια από τις υποχρεώσεις της». Σε μια τέτοια περίπτωση «θα έπρεπε» η ΕΚΤ να διακόψει τη χρηματοδότηση της χώρας με ευρώ.
Το γερμανικό σχέδιο, όπως υποστηρίζει η ZEIT, στοχεύει στη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας ακόμη και μετά από μια χρεοκοπία. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, «σε βαθμό που να μπορούν να συμμετέχουν στις χρηματικές συναλλαγές της ΕΚΤ και μετά από μια κρατική χρεοκοπία». Ως αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει, να δείξει προθυμία για συνεργασία αλλά και ετοιμότητα ως προς την εκπλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Σε περίπτωση άρνησης της ελληνικής πλευράς η γερμανική κυβέρνηση θα «ρίσκαρε» την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και σε αυτή όμως την περίπτωση, θα επιδιωχθεί «στο μέτρο του δυνατού» να παραμείνει η Ελλάδα στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ, για παράδειγμα μέσω χρηματοδοτικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες, η οποία θα διευκόλυνε τη μετάβαση σε δικό της νόμισμα.
«Κανείς δεν αναμένει λύση στη Ρίγα»
Αναφερόμενη στην κατάσταση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε τη διατύπωση που χρησιμοποίησε και την περασμένη εβδομάδα, ότι δηλαδή «επικρατεί πρόοδος στις συνομιλίες», ότι «θα πρέπει να γίνουν όμως ακόμη πολλά» καθώς και ότι σε αυτή τη φάση αρμόδιοι είναι θεσμοί, ενώ το Eurogroup διαδραματίζει «συμβουλευτικό» ρόλο. «Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία», δήλωσε η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν, «και κανένας στο Eurogroup δεν αναμένει ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24ης Απριλίου», δηλαδή μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα.
Περιγράφοντας αυτή τη διαδικασία η κ. φον Τιζενχάουζεν υπενθύμισε ότι πρώτα θα πρέπει να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Με βάση αυτή θα πρέπει κατόπιν να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν και τα οποία θα πρέπει να ψηφισθούν από την ελληνική βουλή. Στη συνέχεια, αφότου αρχίσουν να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, οι θεσμοί θα αναλάβουν τη διεξαγωγή της «επισκόπησης της εφαρμογής» (Implementation Review). Όπως επισήμανε, μόνο μετά την ολοκλήρωση αυτής της επισκόπησης θα μπορέσει να εκταμιευτεί η τελευταία δόση. Δηλαδή, το αργότερο στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με την εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών η τελευταία δόση θα εκταμιευθεί ολόκληρη και όχι τμηματικά.
Deutsche Welle
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου