Νέο χτύπημα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης καθώς η S&P ξαναχυτπά και προχωρά σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC+ από Β-. Ο διεθνής οίκος διατηρεί αρνητικό το outloook. Η δραματική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθιστά ευάλωτη την ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα την υποβάθμισή της.
Στην ανακοίνωση του ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμες χωρίς την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης.
Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα και ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, σε "CCC" από "B".
Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα και ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, σε "CCC" από "B".
Η ελληνική πιστοληπτική ικανότητα αντιμετωπίζει αρκετές βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Αυτή την εβδομάδα περίπου 2,4 δις. ευρώ σε γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ωριμάζουν, με σχεδόν το ένα τρίτο να είναι στην κατοχή μη κατοίκων.
«Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Πιστεύουμε ότι η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 1% περίπου κατά το προηγούμενο εξάμηνο παρά την αποδυνάμωση του ευρώ και την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Η S&P εκτιμά ότι οι περισσότεροι ξένοι δεν θα κάνουν roll over των τίτλων που κατέχουν. Οι αναλυτές περιμένουν ότι η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τα ταμειακά αποθέματα των κρατικών εταιρειών και δήμων για να διατηρήσει το υφιστάμενο ύψος των έντοκων γραμματίων της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Μπορεί ακόμη να ασκήσει πίεση για αυξήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια των εμπορικών τραπεζών την κατοχή τους σε έντοκα γραμμάτια. Εάν αυτή η υπόθεση δεν ισχύσει, συνεχίζει η S&P, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτύχει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, οδηγώντας σε μία αθέτηση πληρωμής δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των έντοκων γραμματίων.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το πιο σημαντικό εμπόδιο της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις της με τους επίσημους πιστωτές της. Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, εάν το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και την τους επίσημους δανειστές της δεν επιλυθεί πριν τα μέσα του Μαϊου, τότε μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για το ελληνικό κοινοβούλιο να νομοθετήσει οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνδέονται με ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα δανεισμού.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου