Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Tσιμπούρια: μικρά ενοχλητικά και επικίνδυνα

Το πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό αναπλάσμωσης που σημειώθηκε στην Παλλήνη και οφείλεται σε τσίμπημα από τσιμπούρι, υπενθυμίζει ότι παρά το μέγεθός τους τα τσιμπούρια θέλουν… μεγάλη προσοχή.
Η Άνοιξη μας έφθασε αλλά καθώς ανοίγουμε βήμα ταχύ για να την προϋπαντήσουμε στην εξοχή, καλό θα είναι να μην ξεχνιόμαστε κιόλας: τα αιμοβόρικα αυτά μικροσκοπικά παράσιτα είναι ήδη εκεί έξω, χαίρονται την εξοχή και περιμένουν κάτι… καλό για να τσιμπήσουν. Οι δασικές και θαμνώδεις περιοχές με ψηλή χλόη και οι σωροί φύλλων είναι τα αγαπημένα στέκια τους, επισημαίνουν οι ειδικοί. Εντοπίζουν τους υποψήφιους ξενιστές τους από την αναπνοή, την μυρωδιά και την ζέστη του σώματος, την υγρασία, τις δονήσεις, ακόμη και από την σκιά τους σε ορισμένες περιπτώσεις… Επειδή είναι ανίκανα να πετάξουν ή να πηδήσουν, περιμένουν στις άκρες ψηλών φύλλων χλόης ή στους θάμνους να περάσει κάποιος για να σκαρφαλώσουν πάνω του.Φορείς μεταδοτικών ασθενειών όπως η νόσος του Lyme και ο ιός Powassan, τα τσιμπούρια δεν είναι να τα παίρνει κανείς αψήφιστα. Η διάσημη τραγουδίστρια Avril Lavigne βρέθηκε για πέντε μήνες στο κρεβάτι από την συγκεκριμένη ασθένεια κι αυτό εξαιτίας ενός εντόμου που είναι πολύ εύκολο να μην το αντιληφθείς καν. Σύμφωνα με τον Δρ. Theodore Andreadis του Connecticut Agricultural Experiment Station, ο ιός Powassan μεταδίδεται ταχύτερα από την νόσο του Lyme και μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίος καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία.
Τι μπορεί να κάνει κανείς για να προστατευτεί σε περιοχές όπου ενδημούν τα μικρά σιχαμερά τέρατα; Να μην αφήνει πόδια και χέρια ακάλυπτα, το ρεβέρ του παντελονιού μέσα στις κάλτσες και μποτάκια κατά την πεζοπορία είναι μια καλή αρχή. Αμερικανοί ειδικοί συστήνουν και εντομοαπωθητικά ειδικά για τέτοια έντομα που παρέχουν αρκετές ώρες προστασίας. Μετά την εκδρομή, ένας προσεκτικός έλεγχος σε όλο το σώμα για ο,τιδήποτε… μικρό και ύποπτο βοηθά, διότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθεί τυχαία.
Εάν εντοπισθεί κάποιο, πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα με ένα τσιμπιδάκι με λεπτές άκρες, πιάνοντάς το όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα μας. Μην το τσακίζετε με τα δάχτυλά σας, τραβήξτε το σταθερά και με ομοιόμορφη πίεση προς τα πάνω. Αλλιώς, αν το τραβήξετε στριφτά και άγαρμπα υπάρχει κίνδυνος να μείνει μέρος του στόματός του μέσα στο δέρμα. Αν αυτό συμβεί, αφαιρέστε σχολαστικά τα υπολείμματα με το τσιμπιδάκι και απολυμαίνετε καλά την περιοχή του δήγματος, τα χέρια σας και το τσιμπιδάκι. Το τσιμπούρι πετάξτε το μέσα σε ένα βάζο με οινόπνευμα που να κλείνει καλά ή στην τουαλέτα –τραβώντας το καζανάκι.

ΠΗΓΗ:biologikaorganikaproionta

Δεν υπάρχουν σχόλια :