Το εν εξελίξει δράμα της Ελλάδας με τις άγονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της, την οδηγούν σε μια γεωστρατηγική στροφή προς την Ανατολή. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά το ταξίδι στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες για να συναντήσει τον ηγεμόνα της Ρωσίας.
Η Telegraph εξετάζει τη στροφή της Ελλάδας προς τα ανατολικά της σύνορα, προσπαθώντας να βρει βοήθεια και συμμάχους από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Θεωρεί, δε, πως η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Και τούτο διότι συνδέει την επίσπευση του ταξιδιού στη Μόσχα με την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. «Μετά από τις επανειλημμένες αποκρούσεις της Αθήνας προς την ΕΕ να προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να λάβει οικονομική βοήθεια, η αριστερή κυβέρνηση εντείνει το φλερτ της με την τριανδρία προς χώρες-παρίες όπωςη Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν», αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.
Η ρωσική προσέγγιση
Η εφημερίδα αναφέρει πως από την πρώτη στιγμή η εκκολαπτόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την τάση προσέγγισης με το Κρεμλίνο, όταν καταδίκασε τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ. Ωστόσο, οι «χαριεντισμοί με το Κρεμλίνο έχουν ενταθεί από τότε που οι δανειστές της Ελλάδας δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης στην πίεση που της ασκούν. Πριν από την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο εριστικός κ. Τσίπρας ζήτησε από την ΕΕ να σταματήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να ξεκινήσει διπλωματικές συζητήσεις μαζί της. Μάλιστα, μίλησε για αδιέξοδη πολιτική.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις εκτείνονται πέραν των ευρωπαϊκών απαγορεύσεων. Και τούτο διότι η εξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια είναι δεδομένη, ενώ οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται σχεδόν στα 10 δισ. το χρόνο. Εξ ου και το πρόσφατο ταξίδι του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα είχε τη δική του σημασία.
«Ο ετερόκλιτος συνασπισμός των Μαρξιστών, των Σοσιαλιστών και της εθνικιστικής δεξιάς υπό τους ΑΝΕΛ, παίζει καλά με αυτό το φλερτ. Ωστόσο, παρά το όποιο Plan B που περιλαμβάνει τη Ρωσία, ο Τσίπρας δεν φαίνεται να απλώνει το χέρι για βοήθεια», συμπληρώνει με νόημα το άρθρο.
Όπως σημειώνει ο Σάιμον Τίλφορντ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ρωσία μπορεί να προσφέρει μικρά ποσά χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά δεν είναι σε θέση να δώσει τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, η οικονομία της Ρωσίας δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των Κάτω Χωρών. Και που σημαίνει πως στην παρούσα φάση ο Πούτιν ούτε οικονομικές δυνάμεις έχει, ούτε επιρροή στη διεθνή σκηνή. Και μπορεί η Μέρκελ και ο Ολάντ να θέλουν να υποβαθμίσουν το ταξίδι στη Μόσχα, εντούτοις είναι φανερό πως οι πολιτικές σκοπιμότητες της επίσκεψης, να οδηγήσουν σε σκλήρυνση των ευρωπαϊκών «αυτιών» στα αιτήματα της Αθήνας.
Ο Τίλφορντ συμπληρώνει: «Η Ρωσία, είναι σχεδόν εγγυημένο, θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά και θα καταστήσει πιο δύσκολο το έργο εκείνων που θέλουν από τη Γερμανία να λειτουργήσει πιο διαλλακτικά προς την Ελλάδα. Η στρατηγική της Ελλάδας είναι αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει καμία σοβαρή εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης».
Επίθεση γοητείας στο Πεκίνο
Κατά την εφημερίδα η επίθεση γοητείας προς το Πεκίνο μπορεί να αποφέρει περισσότερα πράγματα στην Αθήνα. Και τούτο διότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει συγκεκριμένη βάση συζήτησης και ανάπτυξης σχέσεων. Η παρουσία της Coscο από το 2009 και η επιθυμία της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο λιμάνι του Πειραιά, δημιουργεί μια προοπτική. Και μπορεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, η παρουσία Δραγασάκη στο Πεκίνο δείχνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανεξετάζει τις προθέσεις της για το θέμα. Η, δε, κίνηση καλής θέλησης της Κίνας να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά T-bills, δείχνει ότι υπάρχει δρόμος συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το Ιράν
Η... επίθεση προς το Ιράν, αναφέρει η εφημερίδα, προέκυψε από τον Αντώνη Σαμαρά που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έψαξε να βρει χρήματα στην Τεχεράνη (μέσω κρατικών ομολόγων), αλλά βρήκε κλειστές πόρτες. Η επωδός του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν ακρούντως δηκτική: «Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς βοήθεια από Κινέζους, Ιρανούς και Ρώσους για να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά σου, δεν στέλνεις μήνυμα στους εταίρους ότι είσαι, πραγματικά, για σοβαρή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση».
Πηγή:iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου