Ενα δισ. ευρώ είναι αυτή τη στιγμή το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, στο δημοσιονομικό, ενώ ανοικτά είναι ακόμη τα θέματα των εργασιακών και του ΦΠΑ.
Οπως προκύπτει από ενημέρωση συνεργατών του Πρωθυπουργού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως στο ασφαλιστικό υπάρχει ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς όμως να θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα.
Αυτή την ώρα στο πρωθυπουργικό μέγαρο βρίσκεται το Brussels Group ενώ νωρίτερα συνεδρίασε η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας δίνει τις κατευθύνσεις και καταρτίζεται ο σχεδιασμός για το πώς θα κινηθεί η Αθήνα αύριο κατά την διαπραγμάτευση στο Brussels Group. Το μήνυμα στους τεχνοκράτες είναι «τελειώνετε, πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας», όπως λένε οι πληφοφορίες.
Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου η διαπραγμάτευση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε μείζονα ζητήματα.
Ανοικτά παραμένουν ακόμη:
- Τα εργασιακά: Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές ωστόσο, το θέμα «πάει σε καλύτερο δρόμο».
- Ο ΦΠΑ: Εξακολουθεί να γίνεται «παζάρι» για το ποια προϊόντα θα υπαχθούν σε ποιο συντελεστή.
- Δημοσιονομικό κενό: Η εκτίμηση διαφέρει μεταξύ των δύο πλευρών: Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κενό θα είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ ενώ οι δανειστές επιμένουν ότι η «μαύρη τρύπα» θα ανέλθει σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Η διαφορά στις εκτιμήσεις αυτές, όπως λένε από το Μαξίμου, προκύπτει από λογιστικούς υπολογισμούς και διαφορετικούς τρόπους καταγραφής των δαπανών. Οπως εξηγούν, υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία την οποίο παρέσχε σχετικός νόμος του πρώην ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη, σύμφωνα με τον οποίο η καταγραφή θα γινόταν με βάση ένα νέο σύστημα όπου η αμυντική δαπάνη δεν υπολογίζεται με την παραλαβή, αλλά με την δόση.
- Ασφαλιστικό: Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: Από το μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται ότι θα μπει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία, χωρίς να θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση με τους εταίρους και δανειστές μας περιστρέφεται και γύρω από το τι θέλουμε εμείς να κερδίσουμε από μια συνολική συμφωνία. Δηλαδή το επενδυτικό και χρηματοδοτικό κενό όπως και διευθέτηση του δυσβάστακτου – και μη βιώσιμου κατά την κυβέρνηση – χρέους.
ΔΝΤ: Δεν βγαίνει ο στόχος, κάντε απολύσεις
Πάντως ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους δανειστές και δη στο ΔΝΤ είναι η άποψη που εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος είπε πως οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό για το 2015.
Χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την πρόβλεψη για πλεόνασμα φέτος 3% και προειδοποίησε πως πιθανόν να αναθεωρηθεί αυτό το πλεόνασμα προς τα κάτω, κάτι που σημαίνει πως θα δημιουργούσε νέες ανάγκες για χρηματοδότηση, για τις οποίες η Ελλάδα θα χρειαζόταν και πάλι τη βοήθεια των Ευρωπαίων. «Αυτό θα μπορούσε να επιτύχει εάν, σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα παρουσίαζε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα» είπε ο Μπλανσάρ για να προσθέσει: «Αν αναλογιστούμε ότι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, χρειαζόμαστε αξιόπιστα μέτρα για να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα και να διατηρήσουμε αυτό το πλεόνασμα στο μέλλον». Οσο για τα μέτρα που προτείνει; Τα συνήθη:
«Το προφανές είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι συχνά υπερβολικά γενναιόδωρο, ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι» ενώ επίσης θα πρέπει «να εξεταστεί ποια διαρθρωτικά μέτρα απαιτούνται για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, την Πέμπτη θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group με θέμα την Ελλάδα και στόχο, προφανώς, να εκτιμήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων ώστε να προετοιμάσει το Eurogroup.
Πηγή:iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου