Η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν να θεωρεί ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν στα περισσότερα ζητήματα κάτι που όμως δεν πρόκεται να συμβεί, ανέφερε πηγή των δανειστών με γνώση της διαπραγμάτευσης.
Εκτιμούσαν επιπρόσθετα ότι δεν θα είναι ομαλή η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης. Όπως μετέδωσε η Σοφία Δήμτσα, το χθεσινό Brussels Group παρατηρήθηκε ελάχιστη πρόοδος ενώ έγινε λόγος από πηγές για παρόμοιο σκηνικό με τα προηγούμενα, κάτι που αποτυπώνει τη μεγάλη διάσταση στις εκτιμήσεις Ελλάδας - δανειστών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δανειστές ακόμα και εάν αποδέχονταν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1% θα απαιτούσαν πρόσθετα μέτρα 3-4 δισ. ευρώ διότι αυτή τη στιγμή προβλέπουν πρωτογενές έλλειμμα 0,5%-1% του ΑΕΠ.
Από την ελληνική πλευρά, η εικόνα που δίνεται είναι ότι υπάρχει μεν πίεση αλλά υπό τη μορφή τελεσιγράφου.
Σήμερα πάντως συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Brussels Group, με τον Μανώλη Σπινθουράκη να μεταδίδει ότι μέχρι την Τρίτη πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις, στον απόηχο των πληροφοριών ότι το EuroWorking Group έδωσε τελεσίγραφο για συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Πηγές της Ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.
Τι λέει η κυβέρνηση
Η επαναφορά από την πλευρά των θεσμών στο χθεσινό Brussels Group ζητημάτων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι έχουν επιλυθεί ήταν ο λόγος για τον οποίο διαψεύστηκε η αίσθηση προόδου που είχε καταγραφεί, εκτιμά η κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου επιμένουν ότι η αισιοδοξία των τελευταίων ημερών εδραζόταν σε πραγματική πρόοδο ενώ και από τις επαφές του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αλλά και με άλλους ηγέτες είχε διαμορφωθεί η εντύπωση ότι όπου χρειαστεί πολιτική παρέμβαση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση θα γινόταν νέα συζήτηση.
Εξ' αυτού του λόγου έγινε πιθανότατα και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αποτέλεσμα της επαναφοράς ζητημάτων από τους δανειστές -εκτιμούν πηγές της κυβέρνησης- είναι η επιστροφή της αμφιβολίας για το που στοιχεύει κάθε ένας από τους θεσμούς ξεχωριστά ή συνολικά όλοι μαζί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο Brussels Group τόσο υπό τον Ευ. Τσακαλώτο ο οποίος αποτελεί και τον άμεσο δίαυλο της Αθήνας όσο και από άλλα στελέχη που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα και διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις.
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι στο τέλος θα συνεκτιμηθεί από τους θεσμούς ότι το κόστος από ένα "ναυάγιο" θα είναι μεγάλο και πως με τον απαραίτητο ρεαλισμό, τις υποχωρήσεις αλλά και μέσω πολιτικής παρέμβασης θα βρεθεί λύση.
Εξακολουθούν να εκτιμούν στο Μαξίμου ότι όσο πλησιάζει το τέλος της διαπραγμάτευσης τόσο θα εντείνονται οι πιέσεις προκειμένου η Αθήνα μέχρι και την τελευταία μέρα να προβεί σε υποχωρήσεις, ωστόσο πρυτανεύει η αίσθηση ότι τελικά δεν θα επιλεγεί το χειρότερο σενάριο.
Πηγή: Mega
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου