Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ευρυτανία: Η παρατεταμένη άνοιξη στα ορεινά χωριά

Το γεφύρι της Βίνιανης είναι τουλάχιστον 300 ετών.  Σήμερα μπορεί να μοιάζει παραμελημένο, παλιότερα, όμως, εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις από το Καρπενήσι προς τα χωριά των Αγράφων και της Θεσσαλίας.

Δρασκελίζουμε βουνά και ποτάμια, διασχίζουμε δάση και ραχούλες, ανακαλύπτουμε βήμα προς βήμα τον αθέατο κόσμο της ευρυτανικής γης που έχει πια ξυπνήσει από τον χειμερινό λήθαργο και ζωντανεύει με μαγικά χρώματα.

Από πολλούς θεωρείται ένας κατεξοχήν χειμερινός προορισμός... Η Ευρυτανία είναι από τους πιο ορεινούς νομούς της χώρας, ενώ εδώ λειτουργεί κι ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Ωστόσο, μόλις τα χιόνια λιώσουν και οι πολύχρωμοι σκιέρ εγκαταλείψουν τις πίστες και τα πολυτελή σαλέ, είναι η εποχή που η Ευρυτανία μεταφορικά και κυριολεκτικά «ανθίζει»!
Από παντού θα ανακαλύψετε ότι αναβλύζουν πηγές και ξεπηδούν αμέτρητα ρυάκια που ύστερα από σύντομη αλλά επεισοδιακή πορεία στο ορεινό ανάγλυφο σμίγουν με τα νερά του Σπερχειού, του Αγραφιώτη, του Καρπενησιώτη, του Μέγδοβα και των άλλων ποταμών που διατρέχουν τον νομό. Οι πεισματάρηδες Ευρυτάνες, που εδώ και αιώνες παλεύουν με την άγονη γη, θα πάρουν τις αξίνες για να στήσουν ξανά από την αρχή τα όμορφα μποστάνια που χάλασε το χιόνι.
Στις στράτες των βουνών αυτή την εποχή θα δείτε και πάλι τα κοπάδια να ανηφορίζουν για τα ορεινά βοσκοτόπια με μπροστάρη τον τσομπάνη και με αυστηρή εποπτεία του τσομπανόσκυλου. Χωριά ολόκληρα που άδειασαν τον χειμώνα αρχίζουν να ζωντανεύουν ξανά, καθώς οι συνταξιούχοι στην αρχή και αργότερα -με το κλείσιμο των σχολείων- τα εγγόνια θα γυρίσουν στις πατρογονικές εστίες για να περάσουν το καλοκαίρι. Πραγματικά δεν τη χωρά ο νους τη σχεδόν ψυχωτική λατρεία που έχουν για τον αγριότοπό τους τούτοι οι ορεσίβιοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάθε χειμώνα. Μάλιστα, φέτος ο απολογισμός της χρονιάς αποκάλυψε πολλά προβλήματα, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφεραν ανυπολόγιστες καταστροφές στο ορεινό οδικό δίκτυο και όχι μόνο. Εγιναν πολλές κατολισθήσεις, γεφύρια κατέρρευσαν, το οδόστρωμα σε πολλά σημεία κυριολεκτικά ξεχαρβαλώθηκε.
Φυσιολατρικός παράδεισος
Η Παλιά  Βίνιανη χτυπήθηκε από σεισμό κι έτσι οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στη Νέα Βίνιανη. Στην Κατοχή εδώ λειτουργούσε το τυπογραφείο του ΕΛΑΣ, ενώ στο σχολείο  συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής
Η Παλιά Βίνιανη χτυπήθηκε από σεισμό κι έτσι οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στη Νέα Βίνιανη. Στην Κατοχή εδώ λειτουργούσε το τυπογραφείο του ΕΛΑΣ, ενώ στο σχολείο
συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Τα σημάδια που άφησε πίσω της η βαρυχειμωνιά θα τα συναντήσετε σε κάθε σας βήμα, όπως επίσης και τα συνεργεία του δήμου που πασχίζουν νυχθημερόν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με τα ορεινά και πιο απόμακρα χωριά. Οι περισσότεροι επισκέπτες που έρχονται στον νομό συνήθως μένουν στο Καρπενήσι ή στα χωριά της Ποταμιάς που διαθέτουν σημαντικές υποδομές και αναπτύσσονται γύρω από τον οδικό άξονα Καρπενησίου-Προυσού. Παρ' όλα αυτά, οι ομορφιές της ευρυτανικής γης δεν εξαντλούνται εύκολα. Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, ο ορεινός όγκος του νομού ζει μια εκτυφλωτική και παρατεταμένη άνοιξη. Είναι η καλύτερη εποχή για να πραγματοποιήσετε τις πιο ενδιαφέρουσες περιηγήσεις και αυτό το γνωρίζουν περισσότερο από όλους... οι φυσιολάτρες.
Χρησιμοποιώντας κάποιο από τα καλά καταλύματα που έχουν χτιστεί γύρω από το Καρπενήσι, το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, τους Κορυσχάδες ή κάποιον από τους συμπαθητικούς ξενώνες που υπάρχουν σε μερικά από τα απόμερα χωριά, αξίζει να ξεφύγετε από τα τετριμμένα και να γνωρίσετε την αθέατη Ευρυτανία, αυτήν που τον χειμώνα, λόγω του χιονιού και των δύσκολων κλιματικών συνθηκών, δεν μπορείτε. Με τα πόδια, με όχημα απλό ή τετρακίνητο, θα μπορέσετε να ανεβείτε σε μεγάλα υψόμετρα στη ράχη της Χελιδόνας, της Καλιακούδας, του Βελουχιού, και να απολαύσετε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς.
Από τον Απρίλη τα κοπάδια αφήνουν τα χειμαδιά για να βοσκήσουν το πλούσιο χορτάρι. Ακόμα και σήμερα, η Ευρυτανία στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στην ελεύθερη κτηνοτροφία.  Φωτογραφία: Θοδωρή
Από τον Απρίλη τα κοπάδια αφήνουν τα χειμαδιά για να βοσκήσουν το πλούσιο χορτάρι. Ακόμα και σήμερα, η Ευρυτανία στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στην ελεύθερη κτηνοτροφία.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Αν είστε λάτρεις της αδρεναλίνης μπορείτε να κάνετε καγιάκ ή ράφτινγκ στα ποτάμια Μέγδοβα, Καρπενησιώτη και Τρικεριώτη. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε ορεινή ποδηλασία σε ξεχασμένους δασικούς δρόμους ή να μυηθείτε στα μυστικά της ιππασίας από υπεύθυνους εκπαιδευτές. Πριν πάρετε τις ακρογιαλιές και τα νησάκια, τολμήστε μια εκδρομή εδώ ψηλά στη γη των φιλόξενων Ευρυτάνων, αξίζει!
Το γεφύρι και το μελίσσι της Βίνιανης
Η Καλιακούδα όπως τη βλέπουμε από την Ανιάδα. Το μεγάλο βουνό καλύπτεται στα χαμηλά από πλούσια δάση ελάτης, ενώ σε μεγάλο υψόμετρο τα χιόνια παραμένουν μέχρι τον Μάη.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης
Η Καλιακούδα όπως τη βλέπουμε από την Ανιάδα. Το μεγάλο βουνό καλύπτεται στα χαμηλά από πλούσια δάση ελάτης, ενώ σε μεγάλο υψόμετρο τα χιόνια παραμένουν μέχρι τον Μάη.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Ξεκινώντας από το Καρπενήσι με κατεύθυνση προς Αγρίνιο, από τα πρώτα χιλιόμετρα θα αντιληφθείτε ότι σας περιμένουν άφθονες στροφές -θα τις δείτε εξάλλου από ψηλά, καθώς κουλουριάζονται στα ελατοφορτωμένα πρανή των βουνών. Θα περάσετε τη θέση Χάνι Μπαγασάκι και θα κατηφορίσετε με έντονες κλίσεις προς τις όχθες του Μέγδοβα. Το ποτάμι αυτό διασχίζει για 75 χιλιόμετρα όλο το βόρειο τμήμα του νομού πριν σμίξει τα νερά του με αυτά της λίμνης Κρεμαστών, στα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Η σιδερένια γέφυρα, που δρασκελίζει τη φαρδιά και γεμάτη άσπρα βότσαλα κοίτη του ποταμού, απέχει από το Καρπενήσι 25 χιλιόμετρα. Από εδώ θα ανηφορίσετε για ακόμη 12 χιλιόμετρα ως το χωριό Νέα Βίνιανη που βρίσκεται κοντά στον δρόμο Αγρινίου-Καρπενησίου.
Πριν στρίψετε για τη Νέα Βίνιανη, αξίζει να παρεκκλίνετε λίγο από την πορεία σας -ακολουθώντας τον μέτριας βατότητας χωματόδρομο- για να δείτε το γεφύρι της Βίνιανης, ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα ολόκληρης της Ρούμελης.
Το μονοπάτι Ε4
Η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Τόρνος.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Τόρνος.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Σήμερα το γεφύρι μοιάζει παραμελημένο, παλιότερα όμως εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις από το Καρπενήσι προς τα χωριά των Αγράφων και της Θεσσαλίας. Γραπτές μαρτυρίες για το πότε κτίσθηκε δεν υπάρχουν, όμως οι ντόπιοι διαβεβαιώνουν ότι είναι τουλάχιστον 300 χρόνων, καθώς διηγούνται τον μύθο του άγριου μελισσιού που πετούσε πάνω από τους διαβάτες εμποδίζοντάς τους να το διαβούν όταν οι συνθήκες ήταν επικίνδυνες!
Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι Ε4 που περνά από το γεφύρι ως τη Νέα Βίνιανη, θα χρειαστεί να περπατήσετε για περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Ομως στο χωριό είναι πιο εύκολο να έρθετε με το αυτοκίνητο. Η Νέα Βίνιανη δημιουργήθηκε μετά το 1966, όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το παλιό χωριό που κτυπήθηκε από σεισμό. Το όνομά Βίνιανη μάλλον έχει λατινικές ρίζες και προέρχεται από τη λέξη vinum, που σημαίνει κρασί, λέξη καθόλου άσχετη με την περιοχή, αφού εδώ παλιά ευδοκιμούσε το αμπέλι.
Στην Ευρυτανία μπορείτε να κάνετε ιππασία, από απλές βόλτες μέχρι ολοκληρωμένες διασχίσεις.   Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Στην Ευρυτανία μπορείτε να κάνετε ιππασία, από απλές βόλτες μέχρι ολοκληρωμένες διασχίσεις.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Το ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στην παλιά Βίνιανη με τα θαυμάσια, αν και ερειπωμένα σπίτια. Εδώ λειτουργούσε την εποχή της Κατοχής το τυπογραφείο του ΕΛΑΣ. Στο παλιό σχολείο, όπου στις 10 Μάρτη του 1944 συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, σήμερα φιλοξενείται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Από Βίνιανη ο ασφάλτινος, πλέον, δρόμος, ύστερα από γερή ανάβαση 13 χιλιομέτρων, θα σας φέρει στο χωριό Χρύσω (μέχρι το 1961 ονομαζόταν Χρύσου). Μέχρι τη Χρύσω μπορούν να έρθουν με άνεση όλα τα οχήματα. Η «πολυτέλεια» του ασφάλτινου οδοστρώματος σταματά, όμως, εδώ και στη συνέχεια ένας έντονα ανηφορικός χωματόδρομος δρασκελίζει με κόπο τις απόκρημνες πλαγιές της Τούρλας, οδηγώντας, έπειτα από επίπονη διαδρομή, στον ποιμενικό οικισμό Καμάρια, το ψηλότερο χωριό της Ευρυτανίας (υψόμετρο 1.450 μέτρα)!
Αυτή την εποχή ιδανικοί για καγιάκ είναι οι ποταμοί Καρπενησιώτης και Τρικεριώτης.   Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Αυτή την εποχή ιδανικοί για καγιάκ είναι οι ποταμοί Καρπενησιώτης και Τρικεριώτης.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Αθέατοι οικισμοί γεμάτοι νερά και λουλούδια
Οι μετακινήσεις στην Ευρυτανία δεν είναι δεδομένες, αυτό το έχουμε ξαναπεί. Θα δείτε, παραδείγματος χάριν, στον χάρτη ότι η απόσταση που χωρίζει το Καρπενήσι από το χωριό Συγκρέλλο είναι 25 χιλιόμετρα. Αν δεν έχετε οδηγήσει ξανά σε τούτους τους δρόμους, παρά τους υπολογισμούς και τις προβλέψεις σας, το πιθανότερο είναι να πέσετε έξω... Δεν είναι μόνο οι στροφές που, ούτως ή άλλως, είναι αναμενόμενες εδώ, στον πιο ορεινό νομό της Ελλάδας. Είναι και οι διάφορες εποχιακές συγκυρίες, οι κατολισθήσεις, οι παρακάμψεις, ο δρόμος που πήρατε λάθος γιατί η πινακίδα είχε πέσει κάτω από το χιόνι, τα πρόβατα που θέλουν ξαφνικά να διασχίσουν το οδόστρωμα, οι αγελάδες που λιάζονται αμέριμνα μες στη μέση του δρόμου... Γενικά μιλάμε για μιαν άλλη διάσταση του χώρου, του χρόνου και των αποστάσεων.
Στο χωριό Χρύσω θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ να φωλιάζει στο κοίλωμα του βράχου.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Στο χωριό Χρύσω θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ να φωλιάζει στο κοίλωμα του βράχου.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Η πλέον βατή και δημοφιλής διαδρομή που ακολουθεί η πλειονότητα των επισκεπτών είναι αυτή που συνδέει το Καρπενήσι με τον Προυσό και το εντυπωσιακό του μοναστήρι. Σπάνια ο ταξιδιώτης θα παρεκκλίνει λίγο από την πορεία του για να κατευθυνθεί προς εναλλακτικούς προορισμούς, όπως είναι τα χωριά Κλαυσί, Μουζίλο, Ανιάδα, Συγκρέλλο. Τον χειμώνα ο δρόμος αυτός, αν και ασφαλτοστρωμένος στο σύνολό του, πιάνει πολύ χιόνι, όμως αυτήν την εποχή η διαδρομή είναι χάρμα οφθαλμών. Παντού υπάρχουν λουλούδια και τρεχούμενα νερά και στο βάθος, πάνω από τις κορφές των ελάτων, ξεπροβάλλει ο -ακόμη χιονισμένος- κώνος του βουνού Καλιακούδα.
Κλαυσί, Μουζίλο, Ανιάδα, Συγκρέλλο
Το χωριό Κλαυσί απέχει από το Καρπενήσι 9 χιλιόμετρα και είναι το πρώτο από τα χωριά που θα συναντήσουμε στην πορεία μας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η προέλευση της λέξης Κλαυσί οφείλεται στο ασταμάτητο κλάμα των διασωθέντων σε μία από τις επιδρομές των Γαλατών στον ελλαδικό χώρο, το 279 π.Χ., κατά την οποία οι τελευταίοι κατέσφαξαν τους περισσότερους κατοίκους του χωριού. Λίγο έξω από τον οικισμό διατηρούνται υπολείμματα της παλαιότερης εκκλησίας της Ευρυτανίας. Πρόκειται για την παλαιοχριστιανική βασιλική που ήταν αφιερωμένη στο Αγιο Λεωνίδη, με το θαυμάσιο ψηφιδωτό του 6ου αιώνα. Από το Κλαυσί η ανάβαση γίνεται πιο επίπονη και το ελατόδασος ακόμη πιο πυκνό και εντυπωσιακό.
Επόμενη στάση το χωριό Μουζίλο, που βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων. Στην πλατεία του ξεχωρίζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (17ος αιώνας) με το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1864. Στη συνέχεια, το χωριό Ανιάδα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, σε προνομιακή θέση, με θαυμάσια θέα στην ψηλότερη κορφή της Καλιακούδας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το όνομά του οφείλεται στις εννιά καλύβες που αποτέλεσαν κάποτε τον πρώτο οικιστικό πυρήνα του. Από παράφραση της λέξης «εννιάδα» παρέμεινε το σημερινό Ανιάδα. Από εδώ ξεκινά μια πολύ ευχάριστη πεζοπορική διαδρομή, που αφού διασχίσει το πραγματικά παρθένο ελατόδασος, καταλήγει στην ιστορική (από την Επανάσταση του 1821) θέση Λακκώματα του βουνού Καλιακούδα, σμίγοντας με το μονοπάτι που έρχεται από το Μεγάλο Χωριό.
Συνεχίζοντας τον επαρχιακό ασφάλτινο δρόμο από την Ανιάδα θα φτάσετε στο χωριό Συγκρέλλο έπειτα από 4 χιλιόμετρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.250 μέτρων και είναι ένα από τα πιο ορεινά κατοικήσιμα χωριά του νομού, όπου τον χειμώνα μένουν μόλις 20 άνθρωποι. Το καλοκαίρι όμως το χωριό σφύζει από ζωή, καθώς οι κάτοικοι επιστρέφουν από τα αστικά κέντρα για τις διακοπές τους. Από το Συγκρέλλο θα βγείτε εύκολα στην επαρχιακή οδό που συνδέει το Καρπενήσι με τα χωριά Κρίκελλο και Δομνίστα και θα πάρετε τον δρόμο της επιστροφής προς Καρπενήσι ή Λαμία. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε την περιπλάνησή σας προς την πλευρά του Κρικελλοπόταμου και να επισκεφθείτε τον μαγικό καταρράκτη του Πάντα Βρέχει (σημειώστε, βέβαια, ότι αυτήν την εποχή συνήθως το ποτάμι κρατά ακόμα πολύ νερό και ίσως δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στους καταρράκτες).
Τοπικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης
Στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Ομως δεν είναι λίγες οι φορές που με απογοήτευση διαπιστώνετε ότι όχι μόνο δεν παρασκευάζονται στην περιοχή που επισκεφθήκατε, αλλά είναι αγνώστου προελεύσεως.
Ευτυχώς, στην Ευρυτανία αυτό δεν συμβαίνει. Εδώ θα αγοράσετε από τα δύο υποδειγματικά αλλαντοποιεία του νομού ποιοτικά τοπικά προϊόντα, όπως λουκάνικο με πράσο, σαλάμι αέρος, προσούτο κ.λπ. Μέσα στο Καρπενήσι θα προμηθευθείτε ποιοτικό ορεινό μέλι, χειροποίητα γλυκά κουταλιού, αλλά και λικέρ από εξειδικευμένα καταστήματα.
Από τα τυροκομεία και τα παντοπωλεία της πόλης αγοράστε άφοβα ντόπια φέτα, γραβιέρα και τσαλαφούτι (μαλακό τυρί). Σπιτικά ζυμαρικά, μαρμελάδες και τραχανά θα βρείτε στον Συνεταιρισμό Γυναικών. Στο Μεγάλο Χωριό θα δοκιμάσετε το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της ζωής σας, στο όμορφο μαγαζί του Καρβέλη.
Τα αδάμαστα παιδιά της Χελιδόνας
Σίγουρα αν βρεθείτε στην Ευρυτανία θα επισκεφθείτε τον Προυσό και το πασίγνωστο μοναστήρι της Παναγίας, που κάθε Σαββατοκύριακο κατακλύζεται από πούλμαν και δεκάδες θρησκευτικούς τουρίστες. Σε ελάχιστη απόσταση από αυτήν την απροσδόκητη κίνηση ανθρώπων και οχημάτων υπάρχει ένας κόσμος σιωπηλός και πανέμορφος, που πολύ λίγοι μπαίνουν στον κόπο να αναζητήσουν.
Μετά το Μεγάλο Χωριό θα απολαύσετε το μοναδικό τοπίο του Καρπενησιώτη ποταμού. Ισως, μάλιστα, δείτε και τους τολμηρούς καγιάκερ να διασχίζουν τα δυνατά νερά του. Αξίζει με το παραπάνω μια στάση στην τοποθεσία Κλειδί, απ' όπου θα εποπτεύσετε τη χαράδρα και το απόκρημνο τοπίο. Λίγο νοτιότερα, πάνω στη διαδρομή για Προυσό, στην τοποθεσία Διπόταμα, ο Καρπενησιώτης σμίγει με τον Κρικελλοπόταμο και μαζί σχηματίζουν τον ποταμό Τρικεριώτη, που είναι παραπόταμος του Αχελώου. Η ένωση των δυο ποταμών κάνει το νερό πιο βαθύ και ορμητικό, γι' αυτό και ο Τρικεριώτης είναι ποτάμι κατάλληλο για ράφτινγκ (πληροφορίες «Ευ Ζην», τηλ.: 22370 80150, www.active.com.gr).
Αγρια ομορφιά
Από εδώ ξεκινά μια δύσκολη, λόγω συνεχών κατολισθήσεων, διαδρομή που οδηγεί στα απόμερα χωριά Δερμάτι και Χελιδόνα, τα οποία απέχουν από το Καρπενήσι 25 και 35 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Βλέποντας το χωριό Δερμάτι για πρώτη φορά δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας... Σ' αυτό το απόκρημνο και σαθρό σκαλοπάτι του βουνού Χελιδόνα ήρθαν κάποτε κάποιοι θαρραλέοι άνθρωποι για να στήσουν τα σπιτικά τους. Αν και οι περισσότεροι το έχουν εγκαταλείψει για να ζήσουν στο Νέο Δερμάτι (κοντά στο Μικρό Χωριό), που βρίσκεται σε πιο φιλικό φυσικό περιβάλλον, το παλιό Δερμάτι με τις δυο γειτονιές του, την εκκλησία και τον νερόμυλο καταφέρνει τα καλοκαίρια, έστω και για λίγο, να έχει και πάλι ζωή.
Πηγαίνοντας για το χωριό Χελιδόνα θα απολαύσετε την άγρια ομορφιά του τοπίου. Προσέξτε, ωστόσο, λίγο τον στενό χωμάτινο δρόμο που ισορροπεί στο φρύδι του γκρεμού, πάνω από την κοίτη του ποταμού Τρικεριώτη, καθώς είναι ταλαιπωρημένος από τις κατολισθήσεις του φετινού χειμώνα. Πριν ξεκινήσετε, ρωτήστε τους ντόπιους αν βγαίνει η διαδρομή, αφού μέσα στον Μάιο αναμένεται να αποκατασταθεί η οδική επικοινωνία που καταστράφηκε εντελώς από τις σφοδρές καταιγίδες.
Νέα ζωή στο Λάστοβο
Η Χελιδόνα -που ονομαζόταν Λάστοβο- είναι από τα παλιότερα χωριά του νομού. Μάλιστα, σε μικρή απόσταση διασώζονται υπολείμματα αρχαίας ακρόπολης, άγνωστης ταυτότητας. Μετά από μια έντονη φάση εγκατάλειψης που κράτησε σχεδόν 50 χρόνια, σήμερα αρκετά από τα παλιά διώροφα πέτρινα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιούνται ως εξοχικές κατοικίες.
Σε καλή κατάσταση διατηρούνται οι τρεις παλιές εκκλησιές, αλλά και η βρύση Μπουτσάρα που κτίστηκε το 1818. Ομως, το προνόμιο της Χελιδόνας είναι η θαυμάσια θέα προς τη χαράδρα του Τρικεριώτη και τα αντικρινά υψώματα του Ασπρόπυργου.
Από τη Χελιδόνα ξεκινά μια θαυμάσια περιπατητική διαδρομή που τρέχει πάνω σε έναν άθλιο χωματόδρομο, ο οποίος κινείται για 6 περίπου χιλιόμετρα παράλληλα με την κοίτη του ποταμού και καταλήγει στο χωριό Αμπέλια. Από το μοναστήρι του Προυσού αξίζει να ακολουθήσετε το καλογραμμένο μονοπάτι που περνά μέσα από το φαράγγι και στη συνέχεια ανηφορίζει προς τη Μαύρη Σπηλιά και τους καταρράκτες της.
Εύκολα από το χωριό Προυσός, παίρνοντας τον ασφάλτινο δρόμο για 6 χιλιόμετρα, θα καταλήξετε στο απόμερο χωριό Τόρνος, που κυριολεκτικά μοιάζει να κρύβεται από τον «έξω κόσμο», καθώς είναι σφηνωμένο μέσα σε βράχια και γκρεμοτόπια. Εδώ, από την άκρη του χωριού ξεκινά ένα θαυμάσιο και καλά σημαδεμένο μονοπάτι που θα σας φέρει στο φαράγγι του Μικρού Πάντα Βρέχει, μια εντυπωσιακή τοποθεσία με μικρούς καταρράκτες που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μοναστήρι του Προυσού.
ΔΙΑΜΟΝΗ
«Κορυσχάδες Village» (22370 25102, www.korys.gr)
«Κατοικίες Λάππα» (22370 24480, www.lappasanestis.com)
«Μαγεμένο Βουνό» (22370 21327, www.magemeno vouno.gr)
«Αρχοντικό της Μαρίας» (6972 914434, www.archontiko-marias-karpenisi.gr)
«Αρχοντό-πετρα» (22370 41100, www.arhontopetra.gr)
«Αγρόκτημα Αρμονία» (22370 22716, www.agroktima.com.gr)
«Μεσοστράτι» (22370 41118, www.mesostrati.com)
«Natura Chalets» (6972 710041, www.naturachalets.gr)
ΦΑΓΗΤΟ
Στον δρόμο για Αγρίνιο, πριν από τη γέφυρα του Μέγδοβα, η ταβέρνα-εστιατόριο «Χάνι Μπαγασάκι» μένει ανοικτή και τις καθημερινές. Στο χωριό Κλαυσί, γνωστή για το ποιοτικό της φαγητό είναι εδώ και χρόνια η ταβέρνα «Το Στέκι».
Στο Κεφαλόβρυσο, έξω από το Καρπενήσι, σε ειδυλλιακή τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενα νερά θα βρείτε την ταβέρνα «Κεφαλόβρυσο».
Στον δρόμο για Προυσό, στον συνοικισμό Γαύρος του Μεγάλου Χωριού, υπάρχουν οι καλές ταβέρνες «Χαγιάτι» και «Πέταλο», ενώ για πέστροφα στα κάρβουνα θα πάτε στο «Σπίτι του Ψαρά».
Στον Προυσό, σε θέση που αγναντεύει τη χαράδρα, είναι κτισμένη η ταβέρνα «Προυσιώτισσα». Στο Μουζίλο, το παραδοσιακό καφενείο ανοίγει τα Σαββατοκύριακα. Στο Κρίκελλο, γύρω από την πλατεία, υπάρχουν καλές ταβέρνες -ενδεικτικά αναφέρουμε την «Αντιγόνη». Στα χωριά Βίνιανη και Χρύσω το καλοκαίρι λειτουργούν ψησταριές, όπου θα δοκιμάσετε κυρίως φρέσκα κρέατα.
Κείμενο, φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :