Νέα δεδομένα στην πορεία των διαπραγματεύσεων δημιουργεί το τριπλό μήνυμα προς την Αθήνα, από Βερολίνο, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον να τελειώσουν το συντομότερο με τη συμφωνία με τους δανειστές.
Σε διάστημα ολίγων ορών, Μάριο Ντράγκι, Β. Σόιμπλε και Τζακ Λιου έστειλαν ηχηρές προειδοποιήσεις προς την ελληνικής κυβέρνηση θέτοντας ουσιαστικά τελεσίγραφο ολίγων ημερών προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις, να συμφωνηθούν τα μέτρα με τους Θεσμούς και να ξεμπλοκάρει η ρευστότητα.
Σε αντίθετη περίπτωση, λένε πηγές των δανειστών που επιθυμούν προφανώς να δώσουν ένα εκβιαστικό δίλημμα, ότι οι εξελίξεις, από το τριήμερο κιόλας του Αγίου Πνεύματος, θα είναι δραματικές για την Ελλάδα καθώς εκφράζονται φόβοι πως χωρίς συμφωνία θα υπάρξει εκροή καταθέσεων και θα τεθεί το δίλημμα για capital control. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλε και ο μονίμως επικριτικός προς την Ελλάδα, Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για capital control, προφανώς σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ευνοϊκές εξελίξεις στο Brussels Group.
Αλλά και το μήνυμα της ΕΚΤ, που «έκοψε» τον ELA αυτή την εβδομάδα και σε 15 ημέρες έχει δώσει μόνο 200 εκατ. ευρώ, είναι ξεκάθαρο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες ζητούν επιτακτικά συμφωνία αλλιώς την επόμενη Τετάρτη μπορεί να οδηγηθούν σε αποφάσεις ακόμη και για επιπλέον «κούρεμα» στα ομόλογα που μπαίνουν ως ενέχυρα για τον δανεισμό των τραπεζών.
Τέλος, το τρίτο μήνυμα προήλθε από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού ο οποίος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνας πρωθυπουργό ζητώντας με τη σειρά του να βρεθεί άμεσα λύση. Το ίδιο θα επισημάνει και στη Σύνοδο G-7 στη Δρέσδη που ξεκινά σήμερα.
Κι ενώ τα μηνύματα για συμφωνία «εδώ και τώρα» προκειμένου να μην υπάρξει οριστική πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν την καταβολή της πρώτης δόσης προς το ΔΝΤ, στις 5 Ιουνίου, είναι σαφή, οι συγκλίσεις δεν είναι και τόσο ευδιάκριτες. Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα 24ωρα, αλλά και σήμερα, η κυβέρνηση εξέφραζε την αισιοδοξία της για επίτευξη συμφωνίας πολύ σύντομα, τα «αγκάθια» παραμένουν.
Ανοικτά είναι ακόμη τα θέματα των εργασιακών και του Ασφαλιστικού ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει και το ζήτημα του ΦΠΑ. Πόσοι και ποιοι θα είναι οι συντελεστές αλλά και ποια προϊόντα θα ενταχθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν σε δύο συντελεστές, πιθανότατα 10% και 20% ενώ η Αθήνα θέλει τρεις, δηλαδή 7%, 14% και 22% με τα τρόφιμα να εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ελλάδα καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρέπει να βρεθεί λύση με τους Θεσμούς, να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να υπάρξει εκταμίευση μέρους των δόσεων ώστε να μην αναγκαστεί η Αθήνα να κηρύξει στάση πληρωμών.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου