Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Αυτές είναι οι έξι μεγάλες αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων

Αυτές είναι οι έξι μεγάλες αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων

Αλλάζουν όλα στη φορολόγηση των αυτοκινήτων καθπως η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο με τους φορείς του κλάδου για μια σειρά από ρυθμίσεις. Ως βασική αλλαγή κρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών η φορολόγηση με βάση τη λιανική τιμή προ φόρων κι όχι τον κυβισμό του αυτοκινήτου, κάτι που σημαίνει ότι θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού και των τελών κυκλοφορίας.

Ουσιαστικά ένα αυτοκίνητο θα αντιμετωπίζεται ως φορολογητέα ύλη με βάση το πόσο κοστίζει πριν από τους φόρους και το τέλος ταξινόμησης θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως της αξίας του με προδευτική αυξηση των συντελεστών και όχι με βάση τον κυβισμό του.
Σκοπός του νέου συστήματος είναι να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα καθώς υπάρχουν αυτοκίνητα μεγάλης αξίας αλλά μικρού κυβισμού που γλιτώνουν φόρους.
Παράλληλα, το υπουργείο μελετά την επιβολή «τέλος περιβάλλοντος» για αυτοκίνητα παλαιά και ρυπογόνα έτσι ώστε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την κυκλοφορίας του. Επίσης, αναμένεται κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης.
Οι έξι αλλαγές
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
«Στην προσπάθεια για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης  των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης, σχεδιάζει:
  1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.
  2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.
  3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της  20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».
  4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.
  5. Ανάλογη  προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.
  6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).
Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :