Το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές συνεχίζεται καθώς ούτε από το κυβερνητικό συμβούλιο, το δεύτερο μέσα σε 24 ώρες, βγήκε «λευκός καπνός». Επειτα από περισσότερες από 5 ώρες συνεδρίασης η κυβέρνηση εξέδωσε μια μικρή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο έγινε συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα, ενώ συζητήθηκε διεξοδικά και η περαιτέρω πορεία τους
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει από αύριο τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία».
H εκτίμηση είναι ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην τελική της φάση..
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, έδωσε σαφείς οδηγίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης ενόψει της επανάληψης του Brussels Group σήμερα (Πέμπτη) για να κινηθεί έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), ο οποίος μετέφερε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το κλίμα από το Brussels Group.
Είναι πλέον εμφανής η δυσκολία που υπάρχει σε ότι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να συμφωνηθούν προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ρευστότητα. Ο χρόνος πλέον πιέζει περισσότερο από ποτέ, ωστόσο, το γεγονός ότι στο νέο κυβερνητικό συμβούλιο δεν ελήφθη κάποια απόφαση, απλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εντός της κυβέρνησης για τη λίστα των μέτρων, κυρίως των φορολογικών, που πρέπει να υπάρξει δέσμευση. Και όλα δείχνουν ότι για τις επόμενες 10 ημέρες θα ζούμε ένα διαρκές θρίλερ αφού οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήγουν πουθενά. Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, οπότε και θα αναζητήσει ο Αλ. Τσίπρας πολιτική λύση από την Αγκ. Μέρκελ και τους άλλους εταίρους.
Οι απαιτήσεις των δανειστών, πάντως, έχουν κλιμακωθεί αφού ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι οι θεσμοί ζητούν μισθούς 700 ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση, με νέο κύκλο επαφών τονίζοντας ότι πρέπει τη λύση πρέπει να τη δώσουν οι πολιτικοί ηγέτες. Παράλληλα, τονίζεται ότι η απόσυρση της απειλής για δημοψήφισμα είναι μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας, και ως τέτοια πρέπει να την εκλάβουν οι δανειστές.
«Ό,τι ήταν δυνατό να συμφωνηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια συμφωνήθηκε. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συμβιβασμού. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα σύγκλισης σε αυτό το επίπεδο. Συνέχιση των συζητήσεων με τους τεχνοκράτες σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλο πίσω εμείς και να δεχθούμε όλες τις θέσεις τους, χωρίς να διατηρούμε κόκκινες γραμμές και χωρίς καμία δική τους υποχώρηση. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να πάει άλλο» λένε υπουργοί.
Πηγές εντός της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει εντός των κόκκινων γραμμών.
Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι απαιτείται χρόνος και επίλυση τεχνικών ζητημάτων ώστε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και άλλα νομοσχέδια, των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να κάνει απολύτως σαφές ότι η πρότασή της επ' αυτών είναι συγκεκριμένη, και ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν μετακινείται.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα του ΟΛΠ δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, καθώς η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.
Τα μέτρα
Σε ότι αφορά τα μέτρα που συζητήθηκαν στο κυβερνητικό συμβούλιο και θα αποτελέσουν αντικείμενο σκληρών παζαριών τις επόμενες ημέρες, είναι:
- Ο ενιαίος συντελεστής του ΦΠΑ. Θα είναι 18% ή θα κυμανθεί πάνω από 20% όπως απαιτούν οι δανειστές. Επίσης, που θα κινηθεί ο χαμηλός συντελεστής, στο 8% ή ακόμη πιο πάνω; Η κυβέρνηση φοβάται κύμα ανατιμήσεων που θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα και θα προκαλέσουν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για την ίδια.
- Επιβολή ειδικού φόρου για τις 500 πιο πλούσιες οικογένειες της Ελλάδας.
- Αύξηση φόρου στην πολυτελή διαβίωση (αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, σκάφη κ.λπ.).
- Λοταρία αποδείξεων.
- Εκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%.
- Υποχρεωτική χρήση καρτών για πληρωμές.
- Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
- Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- 1 έως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του Αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω.
- 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ - νυχτερινά κέντρα - πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, αλλά μόνο κατά τη θερινή περίοδο.
- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου