Βαθιά διχασμένο αφήνει πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο. Μπορεί η πρόταση για ρήξη να μην πέρασε και να υπερίσχυσε η εισήγηση των λεγόμενων «Προεδρικών» για μια συμφωνία στη βάση ενός έντιμου συμβιβασμού, ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ψήφων που πήρε (75) η ομάδα Λαφαζάνη, δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα έχει πολλά ανοικτά μέτωπα.
Ο πρωθυπουργός κινείται μεταξύ της σφύρας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και του άκμονος των εσωκομματικών του αντιπάλων που ζητούν ακόμη και επιστροφή στη δραχμή.
Αυτή η μάχη σε διπλό μέτωπο απειλεί ακόμη και την ίδια τη διαπραγμάτευση καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μια συμφωνία με τους εταίρους θα περάσει από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα προκαλέσει διάσπαση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση και το έργο της.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν και πάλι αύριο στο Brussels Group και πλέον τα περιθώρια ελιγμών έχουν στενέψει. Αφενός ο χρόνος είναι πιο πιεστικός από ποτέ και αφετέρου η ίδια η κυβέρνηση έχει βάλει πάνω στο τραπέζι το… πιστόλι της στάσης πληρωμών στο εξωτερικό. Αλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ότι στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ αν δεν υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση των χρημάτων που οφείλονται από τους δανειστές.
Αγνωστος Χ είναι και ο Μάριο Ντράγκι καθώς μεθαύριο Τετάρτη είναι άγνωστο τι θα κάνει σε ότι αφορά τη ρευστότητα μέσω ELA. Οι φήμες από την προηγούμενη εβδομάδα για αύξηση του «κουρέματος» των ενεχύρων κατά 5% ή και περισσότερο, εντείνονται και ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν το τελευταίο καμπανάκι για την Ελλάδα. Αλλωστε την περασμένη Τετάρτη η χορήγηση μόλις 200 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA εκλήφθηκε ως ηχηρό μήνυμα και το τελευταίο από την ΕΚΤ.
Ο χρόνος για να κλείσει η συμφωνία πιέζει, λοιπόν, αν και από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις στο ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά και μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι εφικτή η εξεύρεση της τελικής λύσης με τους δανειστές.
Από χθες, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και το διαρκώς εντεινόμενο εσωκομματικό μέτωπο. Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για εκλογές με λίστα ώστε να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το κόμμα του από τους ακραίους, αν και αυτό φαντάζει περισσότερο ως απειλή παρά ως πρόθεση να το κάνει.
Το Σαββατοκύριακο ανέδειξε τις έντονες διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας που ζητά ρήξη και επιστροφή στη δραχμή ενισχύθηκε και από άλλες δυνάμεις όπως ο Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ και ο Αντ. Νταβανέλος της ΔΕΑ.
Αφετέρου η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έκανε ηχηρή παρέμβαση, τόσο για τις διαπραγματεύσεις όσο και για τις διαφοροποιήσεις της σχετικά με την ΕΡΤ.
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση με τροπολογίες του στενού συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα παλαιότερα, του Ανδρέα Καρίτση που αναφέρονταν: σε διαρκή ετοιμότητα του κόμματος και της Κ.Ε, στην αποχώρηση της κυβέρνησης από το Brussels Group, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο και στην τεχνική προετοιμασία για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου