Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Nice Architects που εδρεύει στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας εμπνεύστηκαν από τους ανθρώπους που ζουν σε πλωτά σκάφη ή σε πολύ μικρούς χώρους για να σχεδιάσουν την Οικοκάψουλα (Ecocapsule), ” μια κατοικία μικρού μεγέθους και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης που συμπυκνώνει τον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό, τον μικρό όγκο και τις δυνατότητες λειτουργίας εκτός δικτύου προσφέροντας παράλληλα πολυτέλειες όπως είναι ένα ζεστό κρεβάτι, το τρεχούμενο νερό και ένα σπιτικό γεύμα.
Οι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι η κάψουλα “είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για μια μακρά διαμονή χωρίς ανάγκη ενεργειακής φόρτισης ή άλλης τροφοδοσίας”.
Περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις μιας κανονικής κατοικίας: μια μικροσκοπική κουζίνα, ένα μπάνιο με τουαλέτα κομποστοποίησης και ντουζιέρα, ένα πτυσσόμενο κρεβάτι και πολλούς “κρυφούς” αποθηκευτικούς χώρους.
Όλα αυτά σε μια ωοειδή κάψουλα με διαστάσεις 4,468 μέτρα επί 2,407 μέτρα και καθαρή επιφάνεια μόλις οκτώ τετραγωνικών μέτρων.
Την τροφοδοσία μιας μπαταρίας 4.200 Βατωρών (Wh)με ενέργεια αναλαμβάνουν ένα ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ επιφάνειας 2,6 τετρ. μέτρων στην οροφή και μια μικρή ανεμογεννήτρια ισχύος 750 Βατ.
Το σχήμα της Οικοκάψουλας επιτρέπει επίσης τη συλλογή των ομβρίων υδάτων, τα οποία φιλτράρονται πριν τη χρήση.
Οι σχεδιαστές χαρακτηρίζουν το Ecocapsule ως φορητή κατοικία που συνδυάζει τη λειτουργικότητα εκτός δικτύου, τη φορητότητα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και την ευελιξία στις εφαρμογές: από ανεξάρτητος ερευνητικός σταθμός μέχρι τουριστικό κατάλυμα και από πρόχειρη κατοικία μέχρι βάση αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εάν είχε και ρόδες τότε θα μιλούσαμε για το απόλυτο τροχόσπιτο.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και περιορισμοί. Μπορεί οι αρχιτέκτονες να υποστηρίζουν ότι το Ecocapsule δεν χρειάζεται υποδομές υποστήριξης, αλλά όλοι χρειάζονται υποδομές. Οι δεξαμενές των λυμάτων πρέπει να αδειάζουν, οι φιάλες αερίου πρέπει να ξαναγεμίσουν κλπ.
Η ζωή εκτός δικτύου είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί πολλά παραπάνω από αυτά που προσφέρει αυτό το αεροδυναμικό αβγό. Πάντως από σχεδιασμό “πετάει”!
Δείτε τις φωτογραφίες!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου