Συμφωνία, έστω και σε ορισμένα από τα μέτωπα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών «ψήνεται» τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες όπου και ξεκίνησαν ξανά οι πυρετώδεις διεργασίες στο Brussels Group.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει σημαντικές συγκλίσεις και ενδεχομένως εντός της εβδομάδας να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία η οποία θα επισφραγιστεί πιθανότατα με ένα έκτακτο Eurogroup. Βεβαίως θα προηγηθεί την Πέμπτη το Euroworking Group με την Κομισιόν να εκτιμά ότι υπάρχει πρόοδος ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά.
Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, είναι η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.
Κατά τις ίδιες πηγές, συζητούνται τα ανοικτά θέματα και ειδικότερα το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής. Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών. Βεβαίως υπάρχει και η πρόταση για ανώτατο συντελεστή στο 23%, η οποία αποτελεί αντικείμενο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες ενώ θα καταργηθούν οι εκπτώσεις στα νησιά.
Στο ασφαλιστικό στη φάση αυτή της συμφωνίας θα οδηγηθούμε στο τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που θα μπορούσε να δώσει μια «ανάσα» στο σύστημα, αλλά και να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Πάντως, από το φθινόπωρο θα πρέπει να υπάρξει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων γύρω από τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα και τότε ίσως τεθούν πιο σκληρά διλήμματα.
Για τους επόμενους μήνες μετατίθεται και η συζήτηση για τα εργασιακά με την κυβέρνηση να περιμένει τις επισημάνσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Για τους επόμενους μήνες μετατίθεται και η συζήτηση για τα εργασιακά με την κυβέρνηση να περιμένει τις επισημάνσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Πολύ συζήτηση υπάρχει ακόμη για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο, πάντως μπορεί να κλείσει ακόμη και κάτω από 1% του ΑΕΠ, κάτι που θα έδινε ανάσα στην κυβέρνηση αφού είναι ένας επιτεύξιμος στόχος.
Για το μέλλον μετατίθεται και η συζήτηση για το χρέος και πώς αυτό θα μπορούσε να ελαφρυνθεί, όχι με κούρεμα αλλά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του.
Η κυβέρνηση ζητάει ακόμα να προχωρήσει σε ρυθμίσεις διαφόρων φορολογικών υποθέσεων, όπως η δήλωση κρυφών εισοδημάτων και η εφάπαξ φορολόγησή τους με συντελεστή 15 ως 20% και η δήλωσε των καταθέσεων στο εξωτερικό και επίσης η φορολόγησή τους εφάπαξ χωρίς υποχρέωση να τις μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα περιμένει τις τελικές προτάσεις των δανειστών αλλά και την αμερικανική παρέμβαση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εμφανίζεται να κρατά σκληρή γραμμή. Η άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ θα μπορούσε να επέλθει με το Ταμείο να μην εκταμιεύσει το μέρος της δόσης που του αναλογεί (πάνω από 3,5 δισ. ευρύ) κι αυτό να γίνει από το φθινόπωρο όταν θα ανοίξει η συζήτηση για τη νέα φάση της συμφωνίας. Ετσι, ούτε το ΔΝΤ θα «ξέφευγε» από τις κόκκινες γραμμές του αλλά ούτε και η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας.
Βεβαίως, μένει να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το καθεστώς που θα ισχύσει για την ελληνική οικονομία μετά το πέρας του προγράμματος στις 30 Ιουνίου. Θα υπάρξει νέα παράταση ή θα βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος προκειμένου να είναι καλυμμένη η Ελλάδα μέχρι την τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος;
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου