Σε μία από τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου, ένας καπνιστής μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα που σπατάλησε για τσιγάρα επί σειρά ετών μόνο και μόνο επειδή ισχυρίστηκε ότι δεν ενημερώθηκε για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία του.
Αυτό συνέβη στον Καναδά, όπου τρεις καπνοβιομηχανίες υποχρεώθηκαν απ’ το δικαστήριο να καταβάλουν το αστρονομικό ποσό των 11,3 δισ. ευρώ λόγω… ελλιπούς αντικαπνιστικής καμπάνιας.
Καπνιστές από το Κεμπέκ, που στην πλειονότητα τους υποφέρουν από καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του λάρυγγα ή εμφύσημα, είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι οι εταιρείες Imperial Tobacco Canada, Rothmans Benson & Hedges και Japan Tobacco International δεν τους προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα για την υγεία τους.
Η αποζημίωση, η οποία αφορά περίπου 1 εκατ. πρώην και νυν καπνιστές, είναι η υψηλότερη στην ιστορία της χώρας. Οι τρεις εταιρίες θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση μέσω έφεσης, η οποία δεν έχει πάντως – σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. του Κανάδα – πολλές πιθανότητες επιτυχίας.
Οι ενάγοντες άλλωστε υποστήριξαν ότι οι καπνοβιομηχανίεςκαλούνται να καταβάλουν το ποσό εντός δύο μηνών ανεξάρτητα από το αν έχουν ασκήσει έφεση.
Η ομαδική αγωγή είχε κατατεθεί το 1998, αλλά η υπόθεση εκδικάστηκε μόλις πρόσφατα. Η δίκη ξεκίνησε επισήμως στις 12 Μαρτίου του 2012, σε αυτήν κατέθεσαν 76 μάρτυρες, ενώ το δικαστήριο εξέτασε περισσότερα από 43.000 έγγραφα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία τον Δεκέμβριο του 2014.
Οι εταιρείες από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι οι Καναδοί γνώριζαν «αρκετά καλά» τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία τους από τη δεκαετία του 50.
«Η γνώση αυτή ενισχύθηκε από τις προειδοποιήσεις για την υγεία που εμφανίζονται νομίμως εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια σε όλα τα πακέτα των τσιγάρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η JTI.
Οι ενάγοντες όμως υποστήριξαν ότι οι εταιρείες δεν ενημέρωσαν επαρκώς τους πελάτες τους και απέτυχαν να κάνουν το καθήκον τους, δηλαδή «να μην προκαλέσουν βλάβη σε άλλο άτομο», σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Κεμπέκ.
Οι ίδιοι είπαν ότι η αγωγή τους αφορά κυρίως τους κατοίκους του Κεμπέκ που ξεκίνησαν το κάπνισμα στα μέσα του 20ου αιώνα υποστηρίζοντας ότι οι προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων την εποχή εκείνη ήταν ανεπαρκείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου