Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Καπνός... ευρωσκεπτικισμού από Δανία, Αυστρία και Ιταλία

«Σταματήστε το ευρώ και τη μετανάστευση», είναι τα δύο κεντρικά συνθήματα της ιταλικής Λίγκας του Βορρά, που πήγε πολύ καλά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Ματέο Ρέντσι δείχνει να μην το πιστε

Κερδίζει διαρκώς έδαφος ο ευρωσκεπτικισμός, σε όλα τα άκρα της Γηραιάς Ηπείρου, απειλώντας να αλλάξει ριζικά το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό. Αποτυπώνεται δε τόσο στις εκλογικές αναμετρήσεις όσο και στις δημοσκοπήσεις, όπου ενισχύονται σημαντικά κόμματα και πολιτικοί που εκφράζουν δημοσίως την αντίθεσή τους όχι μόνο στο ευρώ, αλλά και στην Ε.Ε., κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η συζήτηση αυτή να μη θεωρείται πλέον ταμπού ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και να προετοιμάζει το έδαφος για δραματικές ανατροπές.

Χθες, για του λόγου το αληθές, ήρθε το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας το οποίο, ενόψει των εκλογών της 18ης Ιουνίου, τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του «μοντέλου Κάμερον» -με άλλα λόγια, στην επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Δανίας με την Ε.Ε., η οποία θα καταλήξει στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα είχε αναδειχθεί πρώτο στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ εμφανίζεται να κερδίζει την τρίτη θέση σε αυτές τις εκλογές με ποσοστό γύρω στο 20%, κάτι που σημαίνει ότι θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους -όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες δύο σκανδιναβικές χώρες, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία.
Καπνός... ευρωσκεπτικισμού από Δανία, Αυστρία και Ιταλία
Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, το Δημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί να συνέλθει από το «χαστούκι» που δέχτηκε στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, όπου, αν και συνεχίζει να είναι πρώτο στις 17 από τις 20 περιφέρειες, είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σημαντικά (22,6%), ενώ μεγάλη αύξηση κατέγραψε η δύναμη τόσο του Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο όσο και της ξενοφοβικής και αντιευρωπαϊκής Λίγκας του Βορρά (19,6% και 12,9%, αντιστοίχως).
Βεβαίως, ο ίδιος ο Ματέο Ρέντσι -ο οποίος ασφαλώς αισθάνεται υποτιμημένος καθώς έχει αποκλειστεί από τα κονκλάβια της Μέρκελ και του Ολάντ- εμφανίστηκε χθες αποφασισμένος να συνεχίσει ακόμη πιο εντατικά τις μεταρρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία, ακόμη και στο κόμμα του.
Ωστόσο, κατανοεί ότι, όπως σημείωσε στο πρωτοσέλιδο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα la Stampa, «από εδώ και στο εξής, θα είναι δυσκολότερο για τον Ρέντσι να κυβερνήσει». Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και από την Αυστρία. Το Κόμμα Ελευθερίας -που είχε ιδρύσει ο (μακαρίτης, πλέον) Γεργκ Χάιντερ και είχε συγκυβερνήσει τη χώρα την περίοδο 2000 - 2006- είναι αναμφισβήτητα ο ουσιαστικός νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στα δύο από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι στο μεγαλύτερο από αυτά, τη Στυρία, τριπλασίασε το ποσοστό του και με 26,9% πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες, τα οποία έχασαν από περίπου 9%.
Προφανώς δε, τα μηνύματα από τις τρεις αυτές χώρες πρέπει να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα από τη Βρετανία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γαλλία, ακόμη και την ίδια τη Γερμανία.
Tου Γιώργου Παυλόπουλου
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :